Jag ser framförallt fem saker som vi måste fixa för att klara av 2020 års börskrasch och överleva som aktiesparare. Mycket handlar om riskhantering och strategi. Alternativet riskerar att bli för hög risk och att du utplånar portföljen.
1 Ta det försiktigt med belåning
Ha inte aktielån och om du är så riskvillig att du belånar dina aktier håll i så fall nere belåningsgraden. Undvik också högt belånad bostad som du köpt aktier för. Belåning innebär en hävstång som slår emot dig i tuffa tider. Om du sitter med belånade aktier överväg sälja ändå för att sänka risken.
En historisk parallell är att det var Ivar Kreugers höga belåning som låg bakom Kreugerkraschen på Stockholmsbörsen 1932. Det är verkligen bättre att ”skynda långsamt” som uttrycket är.
2 Undvik bolag där aktiekursen riskerar att aldrig återhämta sig
Generellt sett gäller det förlustmaskiner i tuffa branscher som till exempel klädbutiker som inte anpassat sig mot ny konkurrens och omställningar mot e-handel. Bolag som Odd Molly, MQ, Rnb, VRG och Wesc.
Mer specifikt för denna börskrasch ska vi undvika alla sektorer där coronakrisen slår hårdast. Du bör coronasäkra din portfölj och lämna det som bygger på folksamlingar, som nöjesindustrin. Att Scandic Hotels och Pandox dragit in sina utdelningsförslag är talande för hur känsliga de är när resorna upphör och alla plötsligt undviker hotellen och deras frukostbufféer.
Uppdatering 26 mars 2020: Fler branscher och aktier som under resten av året kan drabbas av coronakrisens följder är resebolaget UTG och underhållningsbolaget Moment Group (2Entertain). Även Electrolux Professional där kunder inom hotell och restauranger står för 50 procent av intäkterna. De resebolag, hotell och restauranger som inte går i konkurs kan under lång tid få möta lägre efterfrågan.
Störst i nöjesindustrin är Disney, som nu stängt sina nöjesparker precis som Six Flags, som jag sålde med förlust. Disney har också skjutit upp premiären för biofilmer, då många biografer stängt på grund av smittorisken. Lägg till deras föreställningar och kryssningar och att streamingtjänsten Disney+ borde lanserats för fem år sen. Nu är det sent. Disney överlever, medan Six Flags höga belåning och problem i Kina gör att aktiekursen redan innan en eventuell nyemission framöver rasat med 74 procent från årsskiftet fram till nu 20 mars 2020. För övrigt är aktien ned med 61 procent sedan jag sålde, så det kan verkligen vara värt att kapa sina förluster i tid och välja bolag som klarar coronakrisen bättre.
Vi kan också se hur gymkedjorna får färre nya kunder och i SATS fall stänger helt. Både Actic och SATS har rasat hårt på börsen, men jag gissar att det är bara vid riktigt lång kris som dessa bolag tvingas till nyemissioner och nedläggningar som nästan utplånar aktiekurserna.
Satsa istället på de megatrender där vi har bolag som står emot sådana här tider.
3 Få inte panik och sälj efter en lång nedgång
Många som sålde med brakförlust i finanskrisen 2008-2009 hann eller vågade sig inte in igen på många år om ens någonsin. I nollräntemiljö blir det svårt att någonsin komma tillbaka om du permanentar förlusterna genom att sälja för gott. Tänk på att börsindex alltid tidigare kommit tillbaka efter depressioner och världskrig.
Med det sagt ska du verkligen inte köpa för allt du har direkt heller. Som vanligt mår dina nerver bäst av att du köper då och då om du har likvider över som du kan riskera på börsen de kommande åren.
4 Undvik placeringar med hävstång
Det ligger i det mänskliga beteendet att vilja ta högre risker ju mer man förlorat. Detta för att snabbt få tillbaka det man tappat. Detta visar sig i aktiesparande genom att många satser med lånat kapital eller hävstångsinstrument för att snabbt få tillbaka det de förlorat. Har du stora förluster ska du sänka din risk snarare än att öka den. Allt för att inte bli finansiellt utplånad.
Risken blir lätt för hög och många tajmar börsen fel och då slår hävstången extra hårt. Man kan förvisso sänka portföljrisken med hävstångsinstrument om den placering du väljer där går åt motsatt håll som utvecklingen av ens befintliga aktieinnehav, för då jämnar avkastningarna ut sig. Köper du en så kallad bear-position så ökar den i värde när börsen går ned, och vice versa. Men det här är för mer aktiva och avancerade placerare.
5 Satsa på likvida tillgångar och ha krigskassa
Att alls kunna komma åt ditt sparkapital är mycket viktigt. Det gäller därför att prioritera placeringar med bra handel och ha gärna lite extra likvider som krigskassa. Kassaflöden från olika inkomstkällor är guld värt att ha i kristider.
Undvik allt från aktier med liten omsättning/handel till vissa fonder. Först såg vi hur flera fastighetsfonder i Storbritannien stoppade uttag och sen att även svenska räntefonder tvingades göra samma sak. Företagsobligationsmarknaden har plötsligt tvärdött och därmed tar det nu ännu längre tid än de vanliga 2-4 dagarna att få ut sina pengar ur en räntefond. Det kan ta veckor och i värsta fall månader om du vill sälja/lösa in dina fondandelar.
Därmed framstår kontosparandet som ett strategiskt mycket bättre alternativ. Tidigare har jag hävdat att det är företagsobligationsfonder vars avkastning på räntemarknaderna kan slå inflationen i lågräntetider. Det är sant i goda tider med normala marknadsförhållanden, men när vi står på randen till en finanskris är cash king igen. Räntekonton med insättningsgaranti och utan uttagsbegränsningar kommer alltid att vara det mest lättillgängliga och säkra alternativet. I börskrascher och finanskriser än mer än vanligt.
Rent strategiskt framstår därför aktier och räntekonton som de mest likvida tillgångarna. Handelsstoppen på vissa börser när det rasar som mest varar inte särskilt länge. Aktiefonder är ett smidigt sätt att sprida riskerna till tillgången aktier och här tar det överkomliga 2-4 dagar att få ut sitt kapital om du måste. Börshandlade fonder och värdepapper som följer råvarupriser går däremot lika snabbt som vanliga aktier att sälja.
Fysiska råvaror som du har hemma kan du rätt snabbt sälja, så det är rätt likvid tillgång också. Råvaror rör sig sällan exakt som aktier och är därmed en godkänd komplettering. Läs gärna mer om tillgångsallokering och hur man kan bygga upp en portfölj med olika tillgångar i min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik.
Slutsatser
Likvida börsnoterade placeringar med fokus mot rätt tillgångar och branscher är det bästa investeringarna. Kontosparandet är det säkraste mot nedgångar och också det räntealternativ som inte lär bli fryst.
För dig som verkligen vill ha minimal risk är räntefonder aldrig mer något alternativ, det har vi lärt oss nu. Guld har en kursrisk, så det är likt räntefonder något som kan minska i värde på kort sikt, men historiskt sett är guld ändå en hygglig värdebevarare över flera generationer.
Följer du dessa slutsatser och de fem råden ovan kommer du att klara dig någorlunda helskinnad genom börskraschen.
Att ha en viss del av portföljen i guld gör att jag sover någorlunda gott om natten i alla fall. Verkar vara en viss spread mellan fysiskt och pappersguld just nu, samma med silver. Får se var priserna närmar sig varandra.
Ja, den mentala effekten av fysiska tillgångar kan vara viktig precis som den finansiella.
Hej!
Väldigt bra inlägg! Under de senaste veckorna har jag minskat ned belåningen drastiskt, sålt av i Retail och har nu även lite kassa. Det var givetvis inte perfekt försäljningar (och har därmed kostat lite), men portföljen är bättre rustad nu iaf 🙂
Ha en fin söndag!
Hej, ja det är nog rätt att ta det lite försiktigare just nu. Det är bättre höja riskerna med belåning till nästa högkonjunktur när den till slut kommer.
Hej Marcus!
Tack för ett bra inlägg med tänkvärda råd om hur man kan agera nu i dessa turbulenta börstider. Du definierar det som pågår just nu som en börskrasch och det är nog inte fel.
Jag tror själv att börsen ska ned en bit till innan det stannar av och börja vända uppåt igen.
MVH: Tor
Ja, även om mycket är inräknat i kurserna driver negativt nyhetsflöde bort kapital från börsen.
Kanonbra skrivet! Dina artiklar är som vanlig väldans bra och inger en viss trygghet i detta ras.
Tackar!
Tankar om en eventuell depression?
Och allt vad det innebär, väldigt svårt att veta vilka bolag som överlever en sådan tragedi. Och var skyddar sina pengar då?
Från inflation osv…hur agerar du framöver?
Depression slår mot det mesta, men framförallt konjunkturkänsligt och allt som bygger på folksamlingar.
Inflationsskydd finns dels i reala tillgångar men också i aktier (under förutsättning att börsbolagen har lika mycket inflation i intäktsled om i kostnadsled).
Hej! Tack för läsvärd text. Är ju väldigt individuellt givetvis, men kan du säga ungefär vad du anser vara en någorlunda ok eller låg belåningsgrad just nu? Med vänliga hälsningar
Hej!
Aktielån noll procent. Bostadslån max 70%, helst under 50%. Det är mina generella tumregler och de gäller nu också.
”Fysiska råvaror som du har hemma kan du rätt snabbt sälja, så det är rätt likvid tillgång också.”
Jag håller med dig. Jag tog det säkra före det osäkra och sålde aktier för 10 000 kr förra veckan och köpte toalettpapper för pengarna. Det är svårt att hitta en mer likvid råvara än toalettpapper just nu.
Risken med toapapper är att det åker rakt ner i toaletten. 🙂