Flytta kapital från ISK och andra depåfrågor

Läsarfråga: Det är så att jag har pengar inne på mitt isk som jag har investerat för, (cirka 80%) och har då kvar 20% som ej är investerade i något. Har inga planer på att göra något stort köp i närmaste tiden. Hur ska jag göra med dessa pengar? Ska det få ligga kvar på mitt isk eller ska jag plocka ut det till mitt vanliga sparkonto? Tänkte vad det gäller skatter etc.

Mitt svar: Det lönar sig att plocka ut likviderna ur ISK om du därigenom undviker minst två kvartalsskiften, för då sänker du schablonintäkten mer än vad den kommande insättningen höjer den. Detta särskilt om du får ränta på kapitalet under tiden. Se även mitt inlägg om när det lönar sig att ta ut pengar från ISK

I en kapitalförsäkring är det skattemässig fördel att ta ut kapital innan årsskiftet. För övrigt blir det lägre skatt på insättningar som sker efter halvårsskiftet.

I sammanhanget kan jag lägga till att skatteeffekten är mycket liten jämfört med att köpa rätt aktie vid rätt tillfälle.

Frågelåda
Frågelådan. Denna gång om det här med att ta ut kapital från ett ISK. Foto: Mimmie England.

Läsarfråga: Är det någon nackdel med att ha kvar aktier med troligen stor reavinst (saknar anskaffningsvärden) på aktie- och fondkonto och och bara få utdelning varje år? Om jag ska sälja aktierna och flytta över de till ett ISK, vad skulle då vara argumentet för det? 

Mitt svar: Ingen direkt nackdel, men utdelningarna i aktiedepå beskattas med 30%, det gör de inte i ISK. Där är skattetrycket klart lägre så länge ränteläget är lågt. Långsiktigt lönar sig ISK så länge avkastningen är högre än 1,25% som schablonintäkten är nu. 

Flyttar du aktierna till ISK räknas det som försäljning. Saknar du anskaffningsvärden när du ska deklarera kan du såvitt jag vet ta upp värden som är skäliga, annars blir det schablonregeln som säger att ditt anskaffningsvärde blir ofördelaktiga 20% av försäljningsvärdet. Kan du ta fram någon form av skäligt anskaffningsvärde (om du t.ex. vet vilket år aktierna köptes och sen tittar på en lång kursgraf) kan det i börsnedgångar vara läge att flytta aktierna via en överföring från aktiedepå till ISK. I kursrasen blir det lägst reavinstskatt när du deklarerar flytten/försäljningen.

Läsarfråga: Jag har i nuläget ett ISK med majoriteten av mina bolag (svenska) och sedan ett KF med några stycken utländska utdelare. Jag tycker att de är jobbigt att alltid behöva lägga in två olika summor, ett till ISK och ett till KF samt behöva vara noga med att köpa aktier i rätt konto etc. Min fråga till dig är om du tycker det är värt det ändå för att få enklare ordning och slippa olika förhinder i framtiden, eller om jag bara ska ha kvar det som jag har i nuläget?

Mitt svar: Det går bra att ha allt i en KF eller i ett ISK. Ha allt i en och samma depå om du tycker det är smidigare. Kanske får man inte tillbaka all källskatt som dras från aktierna i ett ISK, beroende på hur din skattesituation är i övrigt. Men annars inget problem.

Läsarfråga: Om jag ska köpa en norsk aktie. Vilken depå lämpar sig då bäst?

Mitt svar: Utländska aktier som ger utdelning passar bäst i KF. Men är det inga utdelningar går det exakt lika bra i en ISK.

Läsarfråga: Har du dina utländska aktier i en kapitalförsäkring?
Får du tillbaka källskatten från alla olika länder?
Hur lång tid tar det att få tillbaka källskatten?

Mitt svar: Jag har mina alla mina utdelningsaktier inklusive de utländska innehaven i en KF och får tillbaka nästan all källskatt efter 2-3 år. Det är den vanliga tid som det brukar ta, men ett undantag är Nordea som de senaste åren varit mycket snabbare än så, enligt de som har sitt aktiesparande i en KF där.

14 reaktioner till “Flytta kapital från ISK och andra depåfrågor”

 1. Jag har en fråga som kanske passar här. Om man har bolån, men ingen inkomst av tjänst, bör man ha tillräckligt stort innehav på ISK med tanke på kvittningsmöjligheten? Som jag tolkar det kan schablonavkastningen på KF inte kvittas mot förlust av kapital.

  1. Skattemässigt är ISK och KF faktiskt jämbördiga på den här punkten. Förvisso dras schablonintäkten direkt i KF och tas inte upp i deklarationen, men om det innebär att du får underskott av kapital innebär det skattereduktion. Det jämnar därmed ut sig, som jag förstått saken.

   1. Jag förutsatte tidigare också att det är som du tror, men det är nog dessvärre inte så.
    Den här formuleringen finns på Skatteverkets sajt:
    ”För en kapitalförsäkring är skatten en definitiv källskatt som beräknas separat utan koppling till andra inkomster och utgifter i inkomstslaget kapital. Den schablonmässiga avkastningen på en kapitalförsäkring kan därför inte kvittas mot förluster och utgifter i kapital.”
    https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/svarpavanligafragor/kapitalforsakringar/kapitalforsakringar/vilkaarskillnadernamellandetvasparformernainvesteringssparkontoochkapitalforsakring.5.71004e4c133e23bf6db80001225.html

    1. Det stämmer, men i och med att schablonintäkten från KF inte dyker upp i deklarationen är den inte med och ger kvittar bort några bolånekostnader, som istället då kan ge skattereduktion.

     1. Vad är det för skattereduktion KF ger?
      Om den inte kan kvitta mot Inkomst av tjänst eller kapital?

     2. Eftersom KF inte beskattas via deklarationen blir intäkter i inkomstslaget kapital lägre i deklarationen. Har du bolåneräntor har du kanske underskott där och får då skattereduktion, som jag förstått det. KF ger ingen direkt skattereduktion.

 2. Hej Marcus!
  Jag är 70 år och har begränsande kunskaper vad gäller internet etc. Tror att det är många med mig som sitter i karantän och undrar om mycket. Skulle du kunna tipsa mig om jag behöver ett antivirusprogram? Trodde det fanns inbyggt liksom. Oerhört tacksam om du har tid att svara.
  Detta mail fick jag idag. Är det något jag behöver?
  Mvh / Kirsti
  Erbjudande!
  3 år för 2
  Låt inte ransomware & virus påverka ditt liv online. 3 år antivirus för priset av 2.
  ESET är störst i EU på antivirus och har skyddat användare i över 30 år. Dra nytta av all den erfarenheten plus svensk organisation och gratis support om du skulle behöva den.

  Nu får du 3 år för 2 på ESET Internet Security för att kunna leva aktivt på internet utan oro för virus och andra hot. Gör som över en miljard användare på Internet, låt ESET skydda dig!

 3. Hej! Har idag via ISK en norsk aktie som inte ger utdelning. Är det värt att flytta redan nu till KF ifall om de kommer börja med utdelning längre fram?
  Går det att flytta från ISK till KF utan att behöva sälja?
  Mvh Tony

  1. Hej!
   Det kan bara föra kontanter/likvider in till eller ut ur en kapitalförsäkring.
   Den källskatt du eventuellt inte får tillbaka är väldigt lite i sammanhanget. Och har du överskott i inkomstslaget kapital i din deklaration får du tillbaka all källskatt även i ISK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)