Fonder eller preffar på 10 års sikt?

Jag har fått tre läsarfrågor om preferensaktier:

Läsarfråga: Jag sparar på tio års sikt, sedan är det tänkt att trappa ner och portföljen ska genera en del av inkomsten. Just nu består den av utdelande amerikanska ETF:er och en fondportfölj av tio olika indexfonder. Jag funderar nu att antingen fortsätter investera i fonderna för att sedan plocka ut enligt 4%-regeln eller vid sidan om bygger upp en preferensportfölj som redan nu ger utdelningar likt ETF:erna men på priset av obetydligt kurstillväxt. Utdelningarna av ETF:er går direkt i nya fondandelar.

Mitt svar: Aktiemarknaden slår nog preffarna under de flesta tioårsperioder. Avkastningskravet är helt enkelt högre. 

Svenska preffar innebär å andra sidan lägre risk, så den riskjusterade avkastningen behöver inte bli lägre, men generellt kanske det är lika bra du fortsätter med ETF:er när det handlar om tio år.

Läsarfråga: Jag har ingen preff i min portfölj och har tittat lite på Klövern. Den står ju i dagsläget i ca 300:- och inlösen är 500:-. De delar ju ut varje kvartal (5:-). Det jag inte förstår är att om inlösen är 500:- och man betalar 300:- så känns ju det som en vääääldigt bra affär. Jag tror ju så klart inte att det är så, men vad är det jag har missat?

Mitt svar: I regel blir det aldrig inlösen så inlösenkursen är inte det viktiga, i alla fall inte så länge aktien handlas under inlösenkursen vilket är det normala. Långt upp till inlösenkursen innebär en teoretisk potential, men som sagt lär den inte lösas. Det som är viktigt för Klövern Pref är däremot direktavkastningen på 6,7 procent som är hög jämfört med de låga marknadsräntorna men bara hyfsad om vi beaktar att inflationen i landet är ca 2 procent. Viktigt är även att Klövern går bra och tjänar pengar så att den så kallade kreditrisken är låg.

Uppdatering april 2021: Corem har lagt bud på Klövern inklusive preferensaktien.

Läsarfråga: Jag har svårt att hitta information om inlösenvillkor angående Alm Equity Pref på deras hemsida. Vet du var jag kan finna denna information (länk?)? 

Mitt svar: Information finns dels på min sida om preffar och villkor samt förstås i Alm Equitys bolagsordning.

4 reaktioner till “Fonder eller preffar på 10 års sikt?”

  1. Vad gäller klövern, bör man förvänta sig att dom aldrig någonsin kommer att på något sätt försöka bli av med den löpande kostnaden för utgivna preffar? Givetvis kommer inflationen göra sitt, men kan det verkligen vara en bra idé att dra på sig kostnader som varar i all evighet, med åren lär ju kursen falla och inlösen bli jättedyr? Måste ju tillslut innebära att det tex kommer bli helt omöjligt att tex sälja klövern?

    1. I ett högre ränteläge är direktavkastningen som Klövern betalar för preffarna relativt billigare än den är nu. Stiger räntorna blir Klöverns lån dyrare, men inte de redan utgivna preffarna. Dessutom är det bara långivare som kan begära ett bolag i konkurs, preferensaktieägare skulle aldrig göra det. Det handlar med andra ord om riskspridning i finansieringen också.

  2. Inte relevant till ämnet i inlägget men hur ser du på att köpa amerikanska aktier hos Nordea vs avanza? Tänker på att Avanza inte betalar tillbaka all källskatt (91%) medan Nordea ger tillbaka allt? Dessutom inom 6v enligt egen utsago.

    1. Avanza har lovat att de ska ändra på rutinerna så det blir mer individuell återföring av källskatt och därmed sannolikt 100% av källskatten framöver.
      Sen imponerar Nordea inte bara med courtaget utan även att de betalar tillbaka källskatten så snabbt att det blir ett sorts förskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)