Förändrar Finlands höjda källskatt min syn på aktierna?

Många utdelningsinvesterare påverkas nu när Finland höjer källskatten från och med 2021. Det är den skatt som dras från aktieutdelningar du får från utländska aktier.

Den utländska källskatten på utdelningar från finska aktier kommer från och med den 1 januari 2021 att bli 20 procentenheter högre, efter ett beslut av finska Skattemyndigheten.

Enligt meddelande från Avanza blir det därmed en hög skatt som dras. ”Totalt blir skatten på utdelningen då 35 % (gäller samtliga kontotyper). På aktie- och fondkonto kommer därefter Skatteverket att dra ytterligare 15 % i skatt på utdelningen i din deklaration.”

Ingen större påverkan för oss som sparar via KF. Om du äger finska aktier via en kapitalförsäkring, pensionsförsäkring, kapitalpension eller tjänstepension kommer Avanza och andra nätmäklare som Nordnet att även framöver begära tillbaka all källskatt som dras.

Höjd källskatt i Finland är negativt för alla depåer, utan för kapitalförsäkring (KF). Så här agerar Hernhag! Förändrar Finlands höjda källskatt min syn på aktierna?
Finlands höjda källskatt påverkar i första hand alla som har annan depå än KF.

Enda nackdelen blir därmed att det dras mer källskatt och att vi får vänta ett par år på att få tillbaka den. Undantaget är Nordea, som enligt flera av er läsare hittills varit oerhört snabba med att betala tillbaka den.

I värsta fall kanske vi heller inte får tillbaka all källskatt som dragits från våra utdelningar, men riskerna för det är på grund av knepiga regler i gränslandet för vad jag förstår.

Har du däremot ett aktie- och fondkonto, ISK eller IPS står du rent formellt som ägare till aktierna och då måste du begära tillbaka skatten själv. Avanza hänvisar i nuläget till denna länk hos finska skatteförvaltningen för det. Detta är den stora nackdelen med Finlands höjda källskatt.

Jag har fått frågor från några läsare om detta:

Fråga: Jag äger aktier i Stora Enso via mitt ISK-konto och funderar hur du tänker nu med det nya skattereglerna i Finland?
Mitt svar: Jag skulle sälja aktierna och köpa tillbaka dem via kapitalförsäkring.

Fråga: Hur ser du på att Finland höjer skatten på utdelningar med 20%-enheter till 35%? Förändrar det din syn på dina finska innehav, dvs kommer du sälja, behålla eller fortsätta att köpa?
Mitt svar: Påverkar inte hur jag agerar i praktiken, även om vi inte får någon ränta eller annan avkastning på källskatten i väntan på att vi ska få tillbaka det. Det är en försämring, men mycket marginell. Jag sparar på som vanligt.

Det gäller även om Norge och USA skulle höja källskatterna, vilket vissa uppgifter gör gällande (har inte forskat mer i det!).

Slutsatsen att ha utländska aktier i KF från sidan om vilken depå man ska välja mellan ISK och KF kvarstår.

13 reaktioner till “Förändrar Finlands höjda källskatt min syn på aktierna?”

 1. Man kan ju hoppas att det leder till att företag ser fördelen med återköp istället för utdelningar, alternativt offensivare investeringar i verksamheten.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  1. Fonden begär tillbaka den källskatt som ev. dras från deras utdelningar från finska bolag. Vi som andelsägare behöver inte gör något och utdelningen från fonden till oss påverkas inte.

 2. Hej, hur fungerar detta? Rent konkret, hur ser du att du får tillbaka källskatt? Står det förtryckt i deklarationen med?

  1. Hej!
   Rent konkret får man tillbaka källskatten automatiskt i KF, vilket man får meddelande om av nätmäklaen/banken och sen ser man beloppet bland transaktionerna.
   I ISK kan man se det i deklarationen.

 3. Om man har finska aktier på en ISK – får man inte avräkning av den utländska skatten då? Blir det någon effekt om den finska skatten höjs – borde väl leda till högre avräkning?

  1. Som jag tolkar det och tror så får du inte full avräkning i deklarationen 2022, dvs den för inkomståret 2021. Detta pga att källskatten blir 35% vilket är högre än den svenska kapitalskatten.

   Nu strider den höjda källskatten enligt uppgifter mot dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Finland, så vi får se exakt hur det blir i slutändan.

 4. Hej!

  En dum fråga kanske men jag gick in på mitt ISK i Nordea och det är en svensk flagga bredvid min Stora Enso R aktieinnehav och det står att den handlas på Stockholmsbörsen. När jag läser om aktien på Nordeas sida hittar jag ingenting om att den skattas i Finland, hur ska man veta vart en aktie som handlas på Stockholmsbörsen beskattas?

  1. Flaggan betyder (troligen) bara var papperet är noterat, inte var det har sin hemvist. Många papper är ju noterade på flera börser. Typiskt sett kan man titta på första två bokstäverna i ISIN-koden, men även där finns det undantag (t ex Autoliv).

   Sen finns det ju företag där man kan anmäla sig till speciella utdelningsförfaranden för att komma runt det, t ex ABB som är listat i Schweiz men har många stora ägare i Sverige. Man måste dock anmäla sig för detta varje år.

 5. Har sökt på bl.a. finska skatteverkets och finansiministeriets hemsida men hittar ingen information om att källskatten ska utgå med 35 procent. Verkar vara olika svenska bloggare som skriver om detta och hänvisar till Avanza. Är det någon som är kund hos Avanza och som har frågat varifrån de har fått sina uppgifter? Att ta ut 35 procent källskatt måste rimligen strida mot det nordiska skatteavtalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)