Mitt finska innehav Sampo har fallit från 48 euro till 42 euro sen toppen i januari. En anledning är deras ägarpost i Nordea, som inte alls är bästa banken. Inte ens bästa storbanken. Å andra sidan kan nedsidan inte vara så stor då direktavkastningen är 8,2 procent för Nordea och 6,2 procent för Sampo.
Några utdelningshöjningar att tala om ska vi inte räkna från Nordea, men en fet kassako kan de nog fortsätta att vara. Hoten är fin tech, bolåneutmanare samt en eventuell bostadskrasch om kursnedgången håller i sig på den marknaden. Besparingsprogrammen och flytten av huvudkontoret sänker å andra sidan kostnaderna. Sammantaget litar jag mer på Nordea som bolag än H&M, då Nordea och storbankerna var ute i god tid med att minska på kontorsytor och anpassa sig.
Trenden är fel för aktien Sampo, men för oss långsiktiga är det behåll eller möjligen öka som gäller. Bråttom att köpa mer när MA200-dagars är nedåt är det sällan, men försäkringsbolagen som utgör större delen av Sampo är saker jag gärna äger som en försvarsspelare i portföljen.
I mitt andra finska innehav Fortum pekar trenden däremot uppåt sedan förvärvet av halva Uniper. Det ändrar verksamheten och kapitalstrukturen en hel del, men sätter sprätt på den stora nettokassan som Fortum haft sedan de sålde elnäten i Finland och Sverige. Samtidigt närmar sig elbilarnas och elhybridernas tid, men torka och kärnkraftsmotstånd annat gör det svårt för elproducenter. Fjärrvärmen är däremot inte beroende av omvärlden på det viset, att elda sopor känns stabilt och innebär ofta hälftenägda lokala monopol. Bra grejer att äga det liksom sopsorteringen.
Värderingen börjar komma upp i Fortum, men direktavkastningen på 5,5 procent är ändå hyfsat högt. Så länge kurstrenden är uppåt och aktien håller sig över MA200-dagars behåller jag det mesta av mina aktier.
Vi ska komma ihåg att Fortum toppade i kurs vid 20-21 euro redan 2014-2015 och det kanske blir så igen. Högt elpris betyder ofta lite vatten för vattenkraften att göra el av, så det jämnar ut sig lite.
På nivåer runt 20 euro kan du lätta på kortsiktigt innehav, funderar själv på att göra det. Sälja av helt gör jag om aktien faller under MA200. Jag vill inte följa med ner igen i kurs igen.
Jag började köpa Fortum-aktier 2009 och ökade så sent som 2016. Höga 6-8 procent i direktavkastning årligen under tiden och nu kursuppgång smakar bra, men energibolag har ingen pricing power utan är helt beroende av marknadspriser på det de säljer och det är på både gott och ont.
Äger både Sampo och Fortum. Köpte stora poster dagen efter Brexit, ett av mina mer vältajmade köp 🙂 Fina bolag som jag tänker äga för evigt.
Hej Marcus! Intressant att läsa hur du resonerar och använder MA200 här. Hur gör du med JNJ som också handlas under MA200/50? Mvh Sigge
Hej! I JNJ har jag hittills avvaktat då MA200-dagars är nedåt, kanske lönar det sig om det blir en djupare botten, kanske inte.
Funderar på Fortums direktavkastning. De delar ut mer än vinsten. Tror du det kommer vara hållbart över tid?
Vinsten kommer att stiga nu när de köpt in sig i Uniper. Vet inte hur mycket än.
Hej – när man ska kolla MA200 på Avanza. Hur gör du då?
Kollar man skärmbilden 1 år sen lägger MA50 mot MA200 emot varandra? Eller kollar du MA200 mot börskursen?
Lite lost vad som är korrekt….
//Micke
Hej! Jag tittar bara på MA200-dagars och jämför med aktiekursen. Det går att titta på MA50 också och se det som en positiv signal när den t.ex. skär upp genom ett fallande MA200. Och många andra sätt och saker.
Hejsan! Spännande blogg som alltid. Verka vara fler som har frågor kring ma200 m.m. Hade varit intressant med ett inlägg om hur du använder de och hur du tänker kring de. Köp/sälj singnaler m.m
Mvh Marcus
Hej!
Jag använder inte MA200 så ofta ännu, men ett litet inlägg om mina slutsatser och metoder kan jag nog få fram under sommaren.