Frågor och svar – Köpa aktier, portfölj och prissättning av ETF:er

Jag har sedan en tid tillbaka börjat intressera mig mer och mer för börsen och vill börja aktiespara. Om jag förstått det rätt är lite oroligt på börsen nu efter valet och med allt som händer i världen. Tycker du det är en bra tid att ge sig in i aktievärlden nu? I så fall, har du några tips på köpvärda aktier just nu för ett långsiktigt sparande utan allt för hög risk? Några man bör ha i sin aktieportfölj?
Tajming är väldigt svårt och det är frågan om vi bara har en rekyl på börsen eller om det blir en större nedgång. Akelius och Klöverns preferensaktier är två sätt att få viss aktier men låga kursrörelser och hög direktavkastning. På flera års sikt är det bättre med vanliga aktier i kvalitetsbolag, trots riskerna. Nu efter en del rekyl tycker jag att t.ex. Alfa Laval och Industrivärden ser intressanta ut. Industrivärden är ett investmentbolag, så köper du den får du en hel korg med aktier vilket ger bra riskspridning. Eftersom det kan fortsätta ned ska du bara riskera pengar du har råd att avvara flera år.

Hur stort kapital anser du att man bör ha när man börjar?
Minisumma för att börja handla med aktier tycker jag är ett femsiffrigt belopp, alltså att det handlar om tiotusentals kronor.

Ur ett långsiktigt perspektiv, säg 20 år – hur ser min aktieportfölj ut? Jag har ett relativt jämnt innehav i ABB, Alfa Laval, Electrolux, Ericsson, H&M, Industrivärden, Investor, Kungsleden, Lundin Mining, SEB, Sandvik och Skanska. Något som ska bort och ersättas?
Nej, ingen behöver nödvändigtvis tas bort. Du har en bred portfölj med bra riskspridning via flera bra bolag. Med det sagt är Electrolux ingen personlig favorit till mig, men visst kan de gå bra på börsen om de kan hålla marginal och organisk tillväxt uppe.

Även om ETF:er så att säga representerar ett underliggande värde så antar vi att det faktiska priset skiljer sig från det underliggande värdet. Detta eftersom priset ju sätts på börsen. Därmed borde man kunna tala i termer av
substansrabatt/premium för ETF:er. Men det tycks ingen göra, eller? Kort sagt: hur vet jag om en ETF är ”rätt” prissatt på börsen?
Ja, det kan vara aningen rabatt eller premium på ETF:er, men det är mig veterligen inte mycket på vanliga ETF:er. Eftersom det fonderna följer index som består av börsnoterade aktier och indexvikterna är offentliga är det lätt att räkna ut NAV. På etfs.morningstar.com/quote?t=SDY står t.ex. både NAV och price så det går att följa. Detta gäller s.k. open end fonder (=vanliga ETF:er och även vanliga icke börshandlade fonder). Closed end fonder har däremot ofta substansrabatt/premium. Orsaken är säkerligen att de inte ger ut nya andelar när köpintresset och priset ökar eller löser in befintliga andelar när säljtrycket ökar. Lite som investmentbolag fast i fondform. Open end fonder däremot ändrar nog antalet andelar så fort priset avviker mer eller mindre från NAV. På så vis blir NAV och priset lika. Exakt när och hur snabbt vet jag inte, men det påverkar spreaden mellan köp- och säljkurs.

Jag har lite svårt att hitta vettiga nya analyser om Alltele, Cdon och Episurf. Jag ligger runt 30 % minus på dom just nu och även fast jag inte direkt tänkt sälja nu när det ser som värst ut så undrar jag självklart vad man ska tro om dessa. Episurf har jag förstått är en liten chansningen som kan ljus utsikt. Men vad ska jag egentligen tro om de andra?
Det där är tre lite mindre aktier så det finns inte så många analyser om dem. Jag kan ingen av dem särskilt väl, men det är hyggligt bra bolag men inte alls de mest framgångsrika med den bästa historiken. Alltele är expansivt, men även för dem och CDON är det marknader som förändras ganska snabbt. Aktierna är lite ryckiga. Är du långsiktig och fortfarande tror på bolagen ska du behålla.

——————–
Det var alla frågor för den här veckan. Nästa vecka på fredag blir det åtminstone frågor och svar i form av aktiechatten hos Privata Affärer klockan 10:00. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)