Frågor och svar om portföljer och fastigheter

Om man skall köpa ett fastighetsbolag vilket är att rekommendera?
Min utgångspunkt är Castellum eller Hufvudstaden, eftersom de har bäst utdelningshistorik på börsen.

Vad du och alla andra (vad jag sett hittills) inte uppmärksammar är (som jag själv upptäckt ”the hard way”) att det inte är möjligt att teckna aktier i en ISK när nya bolag går till börsen. Man går därmed miste om de möjligheter som ibland finns att komma in från början. Man måste antingen köpa senare på öppna marknaden eller ha ett annat konto där man gör affären. Men då får man ju behålla dem där eller sälja och skatta på vanligt sätt. Så har det varit vid jag tror alla större aktienoteringar i år, i varje fall när man har Avanza-ISK. Hur det fungerar på KF vet jag inte. Jag har påpekat det för många av er journalister som inte tagit upp detta när ni talar om ISK. Skall du bli den förste som upplyser spararna om det? Eller mig om att jag och Avanza har fel på något sätt?
Det går tydligen inte att i ISK teckna aktier i nyintroduktioner om det är befintliga aktier som säljs ut. Bara om det enbart är nyemitterade aktier går det via ISK. I alla fall är det så hos Avanza. Hos vissa andra aktörer kan det däremot gå, under förutsättning att bankerna handlar i egen bok som det heter. I KF är det däremot inga problem.

Jag kikade på dina innehav och funderade på:
Estea Kapitalandelsbevis 1, Norrpada (tidigare Ryska Fastighetsfonden 2), Fortinova Bostadsfond 1 AB, Tectona Fastighetsfond AB.
Är det någon form av direktägande i fastighetsbolagsfond jfr med “rena” aktier i fastighetsbolag?
Jag har själv direktägande av fastigheter och undrar om man kunde finna även andra former där man alltså äger en andel av ett bolag.
Det är aktier i små aktiebolag som äger fastigheter, bostäder eller fastighetsrätter i olika former. Estea Kapitalandelsbevis är ingen aktie, men ger ungefär samma ekonomiska exponering mot bolagets fastigheter. Mig veterligen har alla bolagen mer än en fastighet i sitt ägande, men det är mindre riskspridning än i de flesta vanliga börsnoterade fastighetsbolag.

Vad är din åsikt/kommentar om en portfölj med:
Skagen Global 40 %,
Länsförsäkringar Global Aktiv 30 %,
Skagen Kon-Tiki 15%,
Standard Life GARS 15 %  
Det känns som en rätt bra global fondportfölj. Bra riskspridning.

Tänkte bara kolla vad du tycker man ska göra med sin IPS. Har i dagarna fört över den till Avanza och ska nu placera ca 75000;- från att tidigare haft en dyr fond hos handelsbanken Fortsätter ju självklart med nysparande oxå, för tillfället ca 800:- i månaden. Är 37 så jag har ju några år kvar. Ska man fortsåtta med IPS eller nyspara i ISK eller liknande.
Har även nyligen köpt lite Neurovive och Immunicum. Nvp går ju ner just nu, sitta lugnt i båten eller?
Bra du är aktiv och flyttar till nätmäklare. Eftersom avdragsrätten för IPS sägs upphöra nu är det bättre att nyspara i ISK för där slipper du inlåsningseffekter. Forskningsintensiva bolag innebär mycket hög risk och småsparare tycker jag inte ska ha grunden i sparandet där, utan i tryggare aktier. Ett par chansposter i bolagen du nämner skadar däremot inte. Vart NVP-aktien tar vägen har jag ingen aning om.

—————–
Det var frågorna och svaren på hernhag.se för den här veckan. Ännu fler frågor och svar finns i dagens aktiechatt. Fler kommer nästa vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)