Frågor och svar om Scania, aktieval & DRIP

Är ny på aktiemarknaden tänkte börja spara i aktier med långsiktig horisont. Jag tänkte börja med Investor, Ratos, SEB C, TeliaSonera, Swedbank och Industrivärden C. Är det en bra spridning på lång sikt om jag dessutom har Avanza Zero?
Trevligt att du tänker börja spara i aktier. Ja, det tycker jag är en bra spridning, även om du hade klarat dig med en bankaktie. Ett fastighetsbolag som Hufvudstaden eller ett välskött industribolag är alternativ.

Tror du att det är institutionerna, med bl.a. AMF, som har ett innehav på 0,8% av Scania samt den oberoende kommittén, som egentligen påverkar och bromsar den här uppköpsaffären?
Det krävs att fonderna kommer upp i minst 10 procent av kapitalet för att kunna stoppa uppköpet. Det är långt ifrån säkert att de lyckas och jag tycker 200 kr är en hög nivå och ett bud att tacka ja till.

Du fick i aktiechatten för en tid sedan frågan:
Jonathan: En fråga som är aktuell tycker jag: i sverige finns det möjlighet att reinvestera utdelningar direkt i samma bolaget (utan courtage och till underkurs)? I england och usa det är ganske vanligt att göra så genom till exempel en ”Dividend Reinvestment Plan”
Marcus: Jag känner inte till att det ska gå i Sverige, men det vore kanske något för bolagen att erbjuda framöver.
Det har åtminstone funnits i Sverige. Aktieinvest hade det för Pharmacia några år.

Tack för info. Det låter rimligt, eftersom Aktieinvest mig veterligen i alla fall gett möjligheter till att köpa delar av aktier etc. Jag ska vid tillfälle leta vidare efter detta, även om jag ser både för- och nackdelar med upplägget.

Rörvik Timber? Tror du på uppgång?
Rörvik och sågverksbranschen brukar göra ena riktiga ryck då och då, för att långa perioder däremellan gå dåligt. Det är i vart fall inget bolag jag gillar långsiktigt på grund av den svaga historiken.

—————

Ännu en bunt med svar på era inmejlade frågor. Nästa frågelåda blir i aktiechatten hos PA på fredag.

/Herrn Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)