Frågor & svar: Direktavkastning på 71%, Availo, Karolinska D, mer preffar

Undrar hur du ser på Karolinska Development aktien, kort och lång sikt och överhuvudtaget är den köpvärd? Finns det några analyser på dem?
Karolinska Development tillhör den typ av bolag som jag är skeptisk till, eftersom det historiskt sett varit väldigt svårt att hitta de forskningsbolag som lyckas. Jag ser aktien som en lottsedel. Jag har inte sett någon analys på aktien på ett bra tag.

Hur förhåller du dig till Availo; jag har observerat att den aktien har en direktavkastning på magnifika fantastiska 72,2% enligt Dagens Nyheters Ekonomisidor. Men det Företaget ligger också under observation. Min fråga: för det första kan det verkligen stämma att A:n kan ha 72,2% i direktavkastning? Och för det andra hur allvarligt är det med företaget om det ligger under lupp? Kan du eventuellt ge ex på en annan aktie med extremt god utdelning samtidigt som det är en kvalitetsaktie?
Availo gör en engångsutdelning på 25,50 kr per aktie, vilket gör att direktavkastningen blir hög. Uppköpsbudet som ligger på bolaget är nu justerat till 35,50 kr och eftersom aktien nu handlas utan rätt till utdelningen är uppsidan liten. Observationslistningen gäller uppköpet antar jag. Bra bolag med ganska hög direktavkastning är Skanska, Mekonomen och Ework. Extremt hög direktavkastning är ett sorts varningstecken om att utdelningen kommer att sänkas framöver, så jaga inte sådana aktier.

Kan man sälja en pref när som helst?
Ja, preferensaktier handlas som vanliga börsnoterade aktier.

Det kommer eventuellt förslag om att sänka bolagsskatten i Sverige. Och det ska isåfall delvis finansieras med minskade avdragsmöjligheter för företag i fastighetssektorn. Så har jag uppfattat det iaf. Här en länk till DI. Har du nån uppfattning om hur hårt det kommer att slå på aktiekurserna i fastighetsbolagen? Och mot preffarna? Svår fråga kanske, men håll med om att det är en intressant frågeställning. Aktuellt nu för mig så jag ämnar teckna mig för många preffar i Akelius den 22 maj. Tidigare och efter att du läst detta – råder du fortfarande till placeringar i fastighetspreffar med utdelningar kring 6-8% ?
Det går knappt att säga något om det där förslaget innan det presenterats i sin helhet. Men det är snarast vanliga stamaktier som skulle kunna drabbas negativt, någon i telegrammet spekulerar till och med i kan det bli mer preferensaktiekapital som följd av förslaget. Mitt råd om preffar står därför fast, liksom att många vanliga stamaktier i fastighetssektorn är dyra.
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/bra-men-dyra-kakar-642501

————-

Det var alla frågor och svar för denna gång. Mer sånt redan på fredag i aktiechatten hos PA. Vi hörs!

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)