Fyraprocentregeln visar när du är ekonomiskt fri

Fyraprocentregeln (4 procent-regeln) innebär att du statistiskt sett har goda möjligheter att kunna leva på ditt sparkapital i minst 30 år om du årligen konsumerar för en summa som är max 4 procent av de besparingar du har år ett.

När 4 procent av värdet av dina besparingar är minst lika mycket som din årsbudget i kronor är du med andra ord ekonomiskt fri.

4 procent är samma sak som 1/25. Den mängd kapital du initialt behöver när du börjar leva enbart på dina besparingar är som tumregel därför 25 gånger din levnadskostnad år ett som ekonomiskt fri. Fyraprocentregeln säger med andra ord att ditt sparkapital ska vara 25 årsbudgetar i storlek.

Vilket år ditt kapital har växt så det räcker kan du räkna på i sparkalkylatorn, som visar din avkastning på alla insättningar samt ränta-på-ränta-effekten.

”Målet är inte mer pengar. Målet är att leva livet på dina egna villkor.”
— Chris Brogan.

Olika grader av ekonomiskt fri.
Vilken nivå du är ekonomiskt fri på är inte hugget i sten om du frågar mig. Det kan vara allt från att det bara täcker livens nödtorft till att du kan leva ett ganska gott liv. Siktar du högre än på att leva efter en minimerad budget har du dessutom lite marginal om börsen faller de första åren sen du börjat leva på kapitalet.

Hur mycket vi vill leva på beror med andra ord helt på våra personliga preferenser och vad som händer i livet. Börja med att upprätta en månadsbudget eller hushållsbudget och räkna på saken.

Tänk på att du som delmål eller slutmål kan sikta mot att bli fri på till exempel halvtid. Det behöver inte vara heltid, särskilt inte om du gillar att syssla med dina nuvarande inkomstkällor. Jag tror många i FIRE-rörelsen har olika inkomstkällor. Hur fri ekonomiskt och tidsmässigt du vill bli och när är en plan du får utforma själv. Men fyraprocentsregeln är i sin ursprungliga form gjord för att aldrig behöva yrkesarbeta igen.

Inflationen då?
Finns det inflation får du ta ut fler kronor år två än år ett. I takt med att inflationen får allt att kosta mer måste även du som ekonomiskt fri höja din årsbudget. Fyraprocentsregeln är defensivt satt och ditt kapital bör ändå räcka. Du borde med lite tur få mer än 4 procent i totalavkastning om året i genomsnitt. I alla fall om du har du placerat ditt kapital någorlunda väl på börsen eller i andra tillgångar.

Själv har jag inte använt fyraprocentsregeln så mycket för egen del, utan istället bara jämfört mina aktieutdelningar på årsbasis med mina levnadsomkostnader. Med en portfölj där flera av aktierna är i bolag som höjer utdelningen stadigt får jag kompensation för inflationen där. Min portfölj brukar ge en direktavkastning på 4-5 procent och aktiekurserna svänger mycket mer än utdelningarna så jag tycker det är bäst att ha utdelningarna som utgångspunkt för när man blir ekonomiskt fri.

Även i boken Den enkla vägen bli fri och rik med aktier går jag igenom fyraprocentsregeln.

Den enkla vägen bli fri och rik med aktier

Du kan köpa aktieboken på Adlibris, Bokus eller signerad från Sterners Förlag.


(C) Marcus Hernhag 2012 - 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)