Godkänt utdelningsår 2020 men klen avkastning

2020 blev det tuffaste utdelningsåret på decennier. Till skillnad från 2019 när min totala utdelning fortsatte att stiga, sjönk den med 14,6 procent.

Det är lite mildare jämfört med i juni när jag preliminärt hade tappat 23 procent av mina utdelningar. I talen finns en tydlig valutaeffekt, då en stor del av mina utdelningar kommer från andra valutor än svenska kronan.

Min totala utdelning i kronor år för år sedan 2010. 2017 innehåller en engångspost. 2020 blev trots allt det näst bästa året hittills.
Min totala utdelning i kronor år för år sedan 2010. 2017 innehåller en engångspost. 2020 blev trots allt det näst bästa året hittills.

Det genomsnittliga börsbolaget i Sverige sänkte sin utdelning mycket mer, så jag får vara nöjd med utdelningen. Enligt min statistik var det nämligen 110 bolag som sänkte sitt eget utdelningsförslag under 2020. Detta gäller den ordinarie utdelningen.

Enligt min statistik försvann 29 procent av utdelningarna på Stockholmsbörsen. Detta om vi viktar efter börsvärdena. De 50 bolagen med störst börsvärde kapade utdelningarna med en fjärdedel, medan övriga sänkte med i genomsnitt drygt hälften.

Detta kunde du läsa redan i säsongens första utgåva av Hernhags utdelare som kom i november 2020.

Räknat på förväntningarna inför utdelningssäsongen 2020 var sänkningen under våren än mer dramatisk. Förväntningarna var totalt 250 miljarder kr och i augusti hade endast 54 miljarder kr eller drygt en femtedel delats ut. Detta enligt Nordnets beräkningar.

Totalavkastningen för alla mina aktier och fonder hos Avanza blev ytterst måttliga 3,4 procent i svensk valuta. Detta trots att min IPS-depå steg med 62,7 procent.

Lite bättre blir statistiken om vi räknar in mina indexfondliknande portföljer jag har Nordnet, för där ingår det många tillväxtaktier och 2020 var rätt år där. 2020 var däremot inte alls ett år som gynnade min lågriskstrategi i stora utdelningsportföljen, även om min så kallade Sharp-kvot är svagt positiv.

En annan stor förklaring till avkastningen är valutakurserna, då jag bara har 44 procent i Sverige vid årsskiftet och det var inte långt från det för ett år sedan. Kronan stärktes mot framförallt dollarn med 12 procent på ett år. Säg att jag tappade 10 procent i de 46 procenten utomlands på grund av valutorna så förklarar det 4,6 procentenheter av totalavkastningen i svensk valuta.

2020 blev en magert börsår för mig, men utdelningen stod pall rätt bra med tanke på omständigheterna.

3 reaktioner till “Godkänt utdelningsår 2020 men klen avkastning”

  1. Hej och god fortsättning,
    Sedan när i tiden har du kunnat leva på din utdelningsportfölj, vilket jag fått för mig jag läst att du kan?
    Ser ut som om det är mycket tillväxt på utdelningarna och att de stora hoppen också beror på att du köper mer aktier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)