Gott nytt frågeår om aktier & börsen

Jag kör igång börsåret 2016 med ännu en omgång frågor och svar om börsen. Tack för alla frågor – och för att det inte vällde in nu under ledigheterna så jag också fick lite ledigt. 🙂 Aktiechatten kör igång hos PA den 15 januari.

Vad är din förklaring till att preffarna i Klövern och Akelius faller hela tiden och tror du att det fortsätter?
Preffarna faller för att marknadsräntorna är upp och för att marknaden räknar in framtida högre marknads- och styrräntor.

Tycker du att man får tillräckligt bra global riskspridning via ”Avanza Zero” och eller ”Nordnet Superfonden Sverige”, eller anser du att man bör ha andra fonder för att få en bra sådan? Kan det vara klokt att placera i indexfonderna ”Avanza Zero” och eller ”Nordnet Superfonden Sverige”, som inte har några förvaltningsavgifter, om man vill ha fonder med mondial riskbredd? 
Jag tycker att det är bra att komplettera med en globalfond och så,
även om det räcker långt med svenska aktier. Jag gillar gratisfonder, även om det tillkommer kostnader som courtage eller åtminstone att fonden förlorar lite på spreadarna i innehaven vid handel.

Idag bytte jag till AMF:s Vanguard Japan Index från AMF aktiefond Sverige och AMF aktiefond världen.
1, Vad är din åsikt om Vanguard Japan Index?
2, Vad är din åsikt om Vanguard?
De verkar vara ägda av fondägarna, men det är svårt att hitta info, skriven på svenska om dem.

Vanguard gillar jag då de är medlemsägda och billiga. Just Japan vet jag inte om det är en marknad som är så mkt bättre än andra att satsa på. Det höjer i vart fall risken att gå från Sverige och Globalfonder till Japan.

I Danske Banks nyhetsbrev skog & lantbruk bringer de en artikel om värdien af skog. Bokfört värdi på bolagens skogstilgångar m3sk 2014
Sveaskog 133
SCA 136
Bergvik Skog 138 (fra 2015 184)*
Holmen 139
* Bergvik Skog sänker diskonteringsrenten fra 6,25% til 5,2% som følge af lavere renteniveau og lavere inflationsforventninger. Tror du, at vi vil se et lignende billede f.s.v. angår de øvrige skogsbolag?
Kanske, trenden när det gäller reala tillgångar har de senaste åren varit att avkastningskraven (alltså diskonteringsräntan) har sänkts så att tillgångarna kunnat värderas upp. Om räntorna bottnat nu borde den trenden också bottna. Inflationen har varit låg så länge, i alla fall i Sverige. Med det sagt har jag inte direkt specialgranskat skogsbolag och hur de specifikt gör och kanske gör framöver. Den generella trenden med sänkta diskonteringsräntor borde inte ha mycket kvar, men vad vet man.

5 reaktioner till “Gott nytt frågeår om aktier & börsen”

  1. Är det inte så att preffarna är mindre lönsamma för småsparare nu när de höjer skatten för ISK och att det därför blivit ett säljtryck? Den enda intäkt man förväntas få på preffar är utdelningen och nu tar skatten mer, eftersom den beräknas på kapitalet.

    1. Jo, men avkastningsskatten höjs ju bara från 0,27% till 0,42%. Det är för liten skillnad för att kunna förklara kursnedgången. Högre ränteläge och möjligen andra faktorer borde förklara nedgången bättre.

  2. Ok vill du utveckla lite varför du tycker så? inte för att jag ifrågasätter det utan för jag vill lära mig mera. Om du skulle rekommendera något annat investmentbolag vilket skulle det vara isf?
    Har läst din bok föresten den var mycket bra hoppas du skriver något mer i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)