Funderar du på att starta aktiebolag eller enskild firma är det viktigt att du tänker igen vad du ska ta för priser. Här är därför några av grunderna i företagsbeskattning, så alla kan se hur mycket som försvinner i skatt.
Vissa förstår inte hur mycket skatt som tas ifrån oss företagare av priset till slutkund. Det som ser ut att vara ett högt pris för konsumenten behöver inte ge mycket kvar till företagaren.
Från priset mot konsument dras det först moms.
Sen av den vinst som är kvar efter att vi betalat alla rörelsekostnader blir det även arbetsgivaravgifter och inkomstskatt. Detta om vi tar ut nettosumman som lön.
För enskild firma är det egenavgifter istället för arbetsgivaravgifter som du betalar om du som jag har aktiebolag, men procentsatserna är ganska lika höga.
Här är ett räkneexempel för konsultation en timme:
Priset konsumenten får betala: 1250 kr.
Kvar efter momsen: 1000 kr.
Kvar efter arbetsgivaravgifter: 750 kr.
Kvar efter inkomstskatt: 525 kr.
Om man har kostnader för att åka till ett möte eller har andra rörelsekostnader i firman blir det ännu lägre belopp kvar. En frilansplats eller ett kontor som drar en fast kostnad varje månad. Det finns även kostnader för företagskontot hos banken och faktura- och redovisningstjänster. För vissa verksamheter även varukostnader och andra inköp. Och så vidare.
Förberedelser och fakturering tar också en del tid. Per timme blir det därför netto klart lägre än 525 kr. Kanske hälften av det är kvar. Sen har företagare när det gäller konsulttjänster inte alltid 100 procent beläggning heller.
Ett netto på säg 300 kr i timmen räcker till två biobiljetter utan biogodis eller till en måltid på restaurang, så av de 1250 kr får man inte så otroligt mycket kvar.
Beroende på var du bor i landet kan din inkomstskatt vara både lägre och högre än de 30 procent jag räknat med ovan. Det blir även lite lägre genomsnittlig beskattning av din inkomst/lön om vi räknar in grundavdrag och jobbskatteavdrag. Däremot högre skatt om du betalar statlig inkomstskatt.
Sen behöver vi egenföretagare få lite överskott så att vi har råd med semester också. All vinst kan vi därför inte ta ut som lön och konsumera under de övriga 11 månaderna om året.
Reglerna för aktieutdelning i fåmansbolag och hur vi använder periodiseringsfonder ska vi inte ens gå in på här. Allt ovan är ett förenklat exempel för att visa på ungefär hur mycket som förvinner i skatt.
Vill du bli (mer) ekonomiskt fri behöver du sikta mot klart högre timpenning när du ska ta kunder. Eller försöka leta efter något annat som kan ge mer, som passivare inkomster och annat med hävstång. Grunderna i företagsbeskattning är jobbiga och viktiga.
Jag som går i tankarna att starta eget, med ungefär den timpenningen du tar upp i exemplet, men efter att ha sett nettotimpenningen på 500kr i ditt exempel så känns det inte värt det alls. Låter riktigt konstigt
Jag blev själv negativt överraskad när jag började fakturera för ett extraknäck i början av 00-talet. Då var jag ändå civilekonom.
Jag skulle säga att det inte är så illa som det ser ut ovan. Jag var ledig tre månader förra året, exkl. sjukdom, och tjänade betydligt mer än jag gjorde som relativt högavlönad anställd konsult med sex veckors semester (med knappt 10 % högre timtaxa än i exemplet). Anledningen är väl att uppställningen är förenklad, t.ex. tar man normalt inte ut lön över brytpunkten. Det senarelägger visserligen uttaget men likväl har jag fått in de pengarna och kommer så småningom få ut dem ur bolaget med 36,5 % skatt (räknar inte med moms här för det är inget som tas från bolaget, vi råkar bara vara insamlare).
Även med 300:- netto blir det ju en schysst månadslön, förutsatt att du jobbar heltid såklart.
Ja, det är en hake. Och fakturerar man för 40 timmar i veckan tillkommer sannolikt i alla fall lite administration etc utöver det.
Jag hade kompisar som trodde att expansion fonderna var en tillgång och samtidigt fick lägre skatt
Du skulle sett chocken när de skulle återföras och beskattas för då var pengarna redan konsumerade…
Jag körde eget i 13år sedan la jag ner när jag skaffade familj och tide blev viktigt!
Expansionsfonder, ja det låter lite som en tillgång. En fond man har. Och så är det snarare uppskjuten (skatte)skuld.
Förstår dig. Med familj är det inte bara att köra på som när man är ensamstående.