H&M och den grusade optimismen

H&M och vd Karl-Johan Persson har länge varit optimister bara för att sedan vara en besvikelse resultatmässigt. Denna lilla sammanställning med citat från bolagets informationsmaterial säger en del om utvecklingen.

2016 års halvårsrapport:

”Det har varit ett utmanande halvår för klädhandeln på många marknader, men vi känner stor tillförsikt framöver och jobbar vidare på att utveckla vårt erbjudande ytterligare inom alla våra varumärken. ”

2016 års bokslut:

”Vi ser fram emot att under 2017 leverera starka kollektioner och kundupplevelser samt att lansera ett till två nya varumärken. Detta i kombination med pågående förbättringar samt våra satsningar inom omni-channel, varuförsörjningskedjan och avancerad data-analys gör att vi ser positivt på våra möjligheter att uppnå vårt nyformulerade mål både för 2017 och framåt.”

Under 2016 backade H&M:s vinst per aktie från 12,63 kr per aktie till 11,26 kr per aktie.

2017 års tremånadersrapport:

”Vi genomför dessa förändringar i ett högt tempo för att nå önskat resultat. Detta kommer successivt att ge effekt, och därmed stärka våra förutsättningar för en bra utveckling under resterande del av 2017 och framöver.”

Under räkenskapsåret som slutade 2017 backade H&M:s vinst återigen, denna gång från 11,26 kr per aktie till 9,78 kr per aktie. Under 2018 har resultatraset fortsatt och bolaget går mot tredje räkenskapsåret på raken med lägre vinst.

2018 kapitalmarknadsdagen:

”Sammantaget bedöms det finnas goda möjligheter till ett något bättre resultat för helåret jämfört med föregående år.”

2018 års sexmånadersrapport:

”Vi ser att utvecklingen går i rätt riktning även om det fortfarande finns många utmaningar och hårt arbete återstår. Det första halvåret blev något mer utmanande än vad vi inledningsvis trodde, men vi tror på en gradvis förbättring och ett starkare andra halvår. Vi är långsiktiga och ser optimistiskt på framtiden för hela H&M-gruppen, med bra tillväxt både försäljnings- och lönsamhetsmässigt under många år.”

Med nästan nolltillväxt, växande varulager, inplanerade sommarreor och fortsatta satsningar på logistik som kostar på – hur mycket starkare kan det andra halvåret bli för H&M?

4 reaktioner till “H&M och den grusade optimismen”

  1. Det enda som återstår för att rädda skärvorna av det sjunkande skeppet HM är om alla i familjen Persson inser sina begränsningar och överlämnar ledningsanvaret för företaget. Ingvar Kamprad förstod tidigt problematiken med familjeförvaltning och agerade därefter.

    1. H&M har onekligen målat in sig i ett hörn, men styrelsen verkar tro på ägarsonen Karl-Johan Persson fortsatt. Fler och fler varumärken i koncernen utan att ha fått fart på de vanliga H&M-butikerna, jag bara häpnar.

  2. En helt annan fråga: Vad tror du om Huhtamäki? Jag gillar trenden med höjd utdelning, men det verkar som om megatrenden som jag trodde talade för Huhtamäki istället börjar tala emot dem. Dvs pappersmuggar verkar börja anses icke-önskvärt ut ett hållbarhetsperspektiv. Vad tror du?

    1. Jag har aldrig tittat på dem tyvärr. Däremot tror jag pappersmuggar står sig bättre än plastmuggar om vi pratar engångsartiklar. Papper kommer som du vet från en naturlig och förnyelsebar råvara (träd) medan plast från petrokemin med råolja som insatsvara. Duni och andra bolag lär klara sig på så vis, men det allra bästa för miljön är ju allt som inte är engångsartiklar utan kan användas många gånger. Där ligger snarare risken. Vet inte om plastmuggar är framtiden ens där iofs. Svårt att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)