Det är dags för höstens genomgång av Utdelningsfavoriter by Hernhag. Det blir även en analys av Intrum-aktien.
De tio aktierna i Utdelningsfavoriter by Hernhag behåller jag under det kommande halvåret. Då tar vi nästa revidering. För tillfället är jag nöjd med aktierna och tror på bolagen framöver. Med det sagt kan jag alltid löpande från en månad till en annan byta ut en aktie om jag tycker det är nödvändigt.
Direktavkastningen i Utdelningsfavoriter by Hernhag är i genomsnitt 4,1 procent, vilket är klart högre än de 3,2 procent vi hade vid starten i mars 2022 när kurserna stod högre. Om bara bolagen behåller eller ökar utdelningen framöver får vi helt enkelt mer för pengarna nu, det vill säga värderingen har gått ned.
Vill du spara i sparboxen gör du det via ett ISK hos Aktieinvest.
Vissa av aktierna har haft en oroande kursutveckling och en av dessa är inkassobolaget Intrum.
Kort analys av Intrum-aktien
Intrum-aktien har fallit 29 procent på en månad och direktavkastningen har därför stigit till misstänksamt höga 9,5 procent. Även om jag fortsatt gillar Intrum finns det uppenbarligen en del svårbedömda risker i deras stora satsningar i Sydeuropa.
Senast nedskrivningar och förlust på några miljarder kr, se pressmeddelandet på intrum.com. En nedskrivning av ca 2 procent av kreditportföljen är inget avgörande för bolaget. Det är negativt, men kursraset motiverar mycket värre händelser.
Marginalerna kan försämras i dåliga tider, men det är också då som utbudet av skulder att driva in ökar. Affärsområdet Kredithantering är Intrums verksamhet för inkasso på uppdrag av kunder och bland annat här ska sparprogrammet One Intrum förbättra marginalerna framöver.
Intrums finanser ser okej ut, även om soliditeten är låga 27 procent. Det är en vanlig nivå för att vara Intrum. Nettoskulden är hög jämfört med rörelsevinsten före avskrivningar (EBITDA). En risk framöver är den för stigande räntekostnader när obligationer ska läggas om 2023 och 2024.
Varje nedgång i marknaden har unika inslag och vi får se hur bolaget klarar sig den här gången. Det har historiskt sett inte varit några djupa dalar. Utdelningshistoriken imponerar med i nuläget med 16 år utan sänkning.
Vinstprognoserna på sajten Marketscreener är optimistiska med en liten svacka i år och sen stigande resultat 2023 och 2024. Vinsten väntas bli 29,30 kr per aktie år 2023, vilket ger ett P/E-tal på misstänksamt låga 4,7.
Affärsvärlden är mer negativa i en analys som de nyligen gjorde. Tidningens prognos är vinsttapp nästa år och därmed ett P/E-tal på 5,8 med en aktiekurs på i skrivande stund (kvällen den 29 september 2022) ca 139 kr. Detta är prognoser som analytikerna gjort innan ovan nämnda vinstvarning för i år.
Oavsett är det låg värdering, som om marknaden trodde på ett rejält vinsttapp. Även med mycket låg tillväxt vore en värdering på tio gånger årsvinsten mer rimlig.
Jag ger aktien fortsatt förtroende i sparboxen även om kursutvecklingen bekymrar mig.
Utdelningen stod sig till och med i coronakraschen på börsen 2020 då vissa verksamheter stängde ned i Sydeuropa. Intrum klarar utdelningen rent kassaflödesmässigt, så det är upp till styrelsen att behålla den 16 år långa sviten utan sänkningar.
Annars är aktien i sparboxens segment med aktier som antingen har extra stabilitet eller hög direktavkastning. Intrum hör till det sistnämnda och även med en liten utdelningssänkning blir direktavkastningen hög.
Kommentarer om innehaven i sparboxen
AAK – Fettillverkaren har stabila intäkter från dagligvaruhandeln. Uttåget från Ryssland gör att årets resultat innehåller ett hack. Genomsnittlig värdering.
Axfood – Dagligvarubolagets butikskedja Willys lågprisprofil gynnas i tuffare tider när pressade konsumenter söker låga priser. Hemköp får det kanske lite tuffare. Hittills under 2022 har koncernen ökat marknadsandelarna och marginalerna i detaljhandeln. Axfoods nya toppmoderna logistikcentra öppnar portarna 2023 och jag är alltid lite nervös med förändringar inom logistik. Okej värdering efter kursraset nyligen.
Bahnhof tuffar på bra i år igen. Nästan lite lägre värdering för bredbandsbolaget än vanligt.
BTS – Vinstutvecklingen ser ännu bra ut och utbildningsbolagets värdering är högst genomsnittlig. Historiskt sett har det inte varit allt för djupa svackor i lågkonjunkturer.
Castellum – Antingen kommer det en kris för bolaget eller så är det ett riktigt bra köpläge. Mycket starkt första halvår och en till synes klart lägre värdering än vanligt.
Hexagon – Vinstförbättringen måste hålla i sig för att motivera IT-bolagets värdering. Fortsatt mycket lovande tillväxtförutsättningar för 2020-talet.
Intrum – se ovan.
Investor – Substansrabatten ligger på 16 procent och enligt IBindex är det ganska normalt.
Softronic – Värderingen har sjunkit efter svag kursutveckling. IT-konsulten har ofta lite slagig resultatutveckling mellan kvartalen, men långsiktigt pekar det ännu fint uppåt.
Wihlborgs – Fastighetsaktien har fallit mindre än Castellum i år och har mindre substansrabatt på 23 procent jämfört med Castellums 52 procent. Källa FBindex. Värderingen känns låg om det inte blir höga vakanser.
Automatisk återinvestering av utdelningen om du vill
När det gäller möjligheten att få utdelningen att bli återinvesterad automatiskt är Aktieinvests sparboxar ensamma i landet med en courtagefri sådan lösning. Du väljer själv om du vill ha utdelningen återinvesterad eller inte. Det kostar inget extra.
Klippet ovan kan du även hitta här på min YouTube-kanal. Prenumerera gärna på den.
Intressant genomgång! Hur ser du på riskerna för Castelum? Tror du på att det finns risk för kris i bolaget? Eller är kursnedgången överdriven? Allt gott! Anders
Ja, det finns en risk för att en större smäll väntar. Det är å andra sidan redan inräknat i aktiekursen vid det här laget.
Tror du att Castellums risk är finansiell (ökade lånekostnader) eller operationell (ökning av vakanser då hyresgäster inte har råd med hyran)? Anders
Ja, visst påverkar de faktorerna negativt. Risken har stigit, men troligen inte så mycket som kursen har fallit.
Hej,
Det är nyemission, utspädning på gång, där har du svaret på nedgången och blankningen.
Vet du om Intrums ekonomi (skulderna) är så ansträngd?
Styrelsen vill ha bemyndigande från stämman att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier. Styrelsen vill även ha bemyndigande från stämman att besluta om nyemission av aktier, teckningsoptioner och konvertibler, motsvarande en ökning av antalet aktier med högst 20 procent, alternativt en ökning av antalet aktier med högst 10 procen
Kassaflödet är bra fast skulderna är höga. Jag vet inget nytt om balansräkningen.