Hur blir man rik? Det här är en allmän guide till hur du ska göra för att bygga upp rikedom i ditt liv och nå finansiell framgång.
Första frågan du ska ställa dig är hur just du ska bli rik, för vi behöver alla hitta vår egen väg framåt. Än viktigare är att du lär dig vad rikedom innebär i ditt fall.
Det finns flera olika typer av rikedom, inte bara finansiell sådan. Har du ett stort sparkapital är du finansiellt förmögen, men är du frisk och pigg samt har många underbara vänner och en kärlekspartner har du sann rikedom.
Sannolikt är det viktigare än dina finanser, även om det sägs att det är bättre att gråta i en sportbil än på en fullsatt buss mot Akalla. 🙂
”Om pengar inte gör dig lycklig, då spenderar du dem antagligen inte korrekt.”
— Journal of Consumer Psychology hade en artikel med den titeln.
Den här sidan handlar i första hand om att bli finansiellt rik och att du ska gilla resan mot det målet. Syftet är att ge dig attityd, tankar och kunskapsbaserade verktyg för de kommande stegen i ditt liv.
Det som avgör är hur du hanterar verktygen och att du alls börjar praktisera. Att du investerar i dig själv, i ditt kunnande och i dina förmågor samt tar tag i din ekonomi. Jag kan bara ge dig en guide eller en mall, inte den yrkesutbildning som passar just dig bäst eller exakta instruktioner för alla möjliga extraknäck.
Grunden för att bli finansiellt rik
”Jag har varit rik och jag har varit fattig. Tro mig, rik är bättre.”
— Mae West, amerikansk skådespelerska och underhållare.
Det viktigaste är att du har en livsstil där du har inkomster som är större än dina utgifter så du kan investera. Det är slående vilka stora skillnader det rent statistiskt är mellan å ena sidan förmögna och höginkomsttagare och å andra sidan fattiga och låginkomsttagare.
Läs mer om det i första delen av boken Bli rik och fri med aktier, men en kort sammanfattning kan du se i klippet från min YouTube-kanal här nedan.
”Om ditt enda mål är att bli rik, kommer du aldrig att nå det.”
— John D. Rockefeller. Företagsledare och världens rikaste man under första delen av 1900-talet. För fler citat se sidan med bästa citaten om aktier och börsen.
De flesta förmögna amerikaner har byggt upp och skapat rikedomen själva, så ansvaret för att bli rika och fria är vårt eget.
I de allra flesta fall behöver du brinna för det du gör så att du blir bra på det, eller bli så bra på ditt jobb att du älskar det för det. Stirrar du dig blind mot slutmålet minskar det chanserna att nå det. Gillar du resan mot målet ökar det chanserna för annars kanske du ger upp. Hitta med andra ord en livsstil som är vinnande för dig.
När är jag rik? Vilken förmögenhet krävs?
I Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning definierar jag gränsen för rik som den mängd sparat finansiellt kapital (nettoförmögenhet) som du kan leva på. För de flesta av oss är det ett visst antal miljoner kr. Du kan räkna ut när du blir ekonomiskt fri med hjälp av 4-procent-regeln.
Att bli rik tar tid. Det kräver disciplin och långsiktighet. Ränta på ränta-effekten kan du läsa mer om på min sida med sparkalkylatorn, men den kallas för världens åttonde underverk.
Lite fånigt namn kanske då det bara är en matematisk effekt, men varje procent i avkastning du får ger mer kronor och ören än den förra procenten. Det går allt snabbare att tjäna pengar på sitt kapital.
Sparande tar trots det många år innan du når finansiell framgång, men tids nog börjar det gå det snabbare än vad man kan tro i början av ett aktiesparande.
Så får du överskott på pengar
”Om du inte hittar ett sätt att tjäna pengar medan du sover får du arbeta tills du dör.”
— Warren Buffett, världens rikaste finansiella investerare under många år.
För att få inkomster och bygga en förmögenhet måste du vara aktiv och arbeta hårt. Se till att bli bra på en eller flera saker som du kan tjäna pengar på.
Aktiva inkomstkällor är ditt dagliga arbete eller bisysslor och extraknäck.
Passiva inkomster. Som jag skriver i inlägget om passiva inkomster krävs det att du först är aktiv, för att sedan när det alls eventuellt går få inkomsterna mer passivt. Först skriver du exempelvis boken (aktiv) och sen tjänar du på den (mer passivt).
Det du behöver är en hävstång som arbetar åt dig. Kapital, anställda, system och rutiner kan ge dig hävstång på tid, energi och inkomster. Kapital som arbetar åt dig, anställda som arbetar åt dig, samt system i form av royalties och ersättningar för det du gjort.
Ska du bli rik kan du inte göra allt själv och vara fullt aktiv med allt hela tiden. Du behöver bli organiserad, strukturerad och agera smart.
Spartips och olika sorters tänk som håller din sparkvot uppe och dina kostnader nere gör stor skillnad i din privatekonomi. Inte på kort sikt kanske, men sparar du lite då och då blir det till slut rätt mycket sett över flera år. Ju högre sparkvot desto snabbare kan du nå ditt mål.
Hur mycket studier och utbildning behövs för att bli rik?
Å ena sidan brukar rika personer ägna sig åt ett livslångt lärande med facklitteratur och kurser och annan kunskapsinhämtning. Å andra sidan är det många finansiellt framgångsrika som inte ens pluggat på högskola.
Läs exempelvis denna artikel på libertythroughwealth.com där det står att 63 procent av personerna på amerikanska Forbes lista över de 400-rikaste bara har gått ut gymnasiet.
Eller beakta att en studie från Harvard Business School visade att tio år efter examen levde endast 10 procent i med goda ekonomiska marginaler och ynka 3 procent var ekonomiskt fria. 27 procent behövde finansiell hjälp.
Erfarenheter från yrkeslivet precis som fritidsintressen kan också lära dig mycket. Särskilt när så mycket gratis fakta finns på nätet. Jämför du olika källor och praktiserar det du lärt dig lär du dig efter hand vad som är korrekt, sant och användbart för just dig.
När det gäller börsen och aktier blir vi aldrig riktigt fullärda, eftersom det hela tiden uppstår nya situationer då samhället förändras över tid. Du måste hänga med inom de områden som är viktiga i ditt liv, men du behöver verkligen inte bli professor eller på annat sätt riktigt högt akademiskt utbildad för att nå finansiell framgång.
Ekonomi och aktier är en beteendevetenskap, som jag brukar säga. Det viktiga är att du lär känna dig själv som investerare och yrkesperson. Grips du av panik i en ekonomisk avmattning gör du lätt dåliga affärer och fattar dåliga beslut, för spelar känslorna dig ett spratt hjälper ingen utbildning och kunskap i världen.
Misstag, bedrägerier och bluffar du måste undvika
Oavsett vilken typ av rikedom eller framgång du vill nå i livet måste du undvika fällorna. Det finns de som bara vill lura dig via usla produkter, säljsnack och ekonomiska bedrägerier.
Börja gärna med att gå igenom min lista över saker som ökar din säkerhet på nätet och skyddar din identitet.
Min lista på sex kännetecken på en fejk guru går igenom varningstecknen för överdriven marknadsföring på nätet i kategorin hur man blir rik snabbt.
En bra tumregel är att aldrig tacka ja till något erbjudande på stående fot. I alla fall inte om det handlar om telefonförsäljare. Att få det skriftligt så du kan tänka igenom det i lugn och ro och sova på saken gör att du kommer att spendera mindre pengar, tacka nej oftare, och bli lurad mer sällan.
Den här annonsen är från 2021 är från när jag googlade hur man bli rik. Tro aldrig att du kan bli miljonär på några dagar, det går helt enkelt inte med lagliga metoder eller med hög sannolikhet.

Lotter och spel kan med stor tur göra dig förmögen snabbt, men sannolikt har du inte den turen. När du ser formuleringar som ”Miljonär inom några dagar” och liknande fagra löften bör du fråga dig vad haken är och vilka riskerna är.
Är något för bra för att vara sant, är det heller i regel inte sant.
Se även upp om URL:en alltså adressen som länken går till är lång och krånglig, vilket den var i ovanstående fall.
För övrigt gick den annonsen till ett bedrägeri som via lögner och fejkade citat från en före detta finansminister att man kunde förvänta sig ”avkastning på mer än 10 000 % på några månader.”
En tumregel är att 10 procent om året är en historiskt sett normal börsavkastning, så allt som ger mer än så innebär högre risker. Lite förenklat innebär högre risk i sin tur ökad sannolikhet för att du ska förlora pengar. Med det sagt finns det inget allenarådande och linjärt samband mellan risk och potential.
Sammanfattning – hur blir jag rik
Fem steg för att bli rik
- Definiera vad rikedom är för dig
Är det pengar, kärlek, trygghet, frihet – eller en kombination.
- Skaffa en livsstil där du hamnar i en positiv spiral
Genom att ständigt skaffa dig ny kunskap, nya erfarenheter, nätverka och utveckla dig själv kommer du att bli mer framgångsrik över tid. Oavsett om det handlar om aktier, råvaror, fastigheter eller andra investeringar. Eller andra områden där du vill ha rikedom.
- Investera
Investera i de tillgångar du kan något om och var långsiktig. Tänk på att aktier kan ge dig exponering mot flera olika tillgångar som skog, fastigheter, mobilnät, datacenter, gruvor, patent och starka varumärken.
- Återinvestera avkastningen
Om du återinvesterar din avkastning får du en bra ränta på ränta-effekt på din avkastning.
- Var uthållig och disciplinerad
Det tar många år att bygga upp en förmögenhet. Det är viktigt att du inte ger upp i en börsnedgång eller finanskris. I värsta fall får du placera om, men ge inte upp hoppet och tron på tillgångsslaget.
Till sist – Så behåller du din förmögenhet
Hur vi ska göra för att behålla förmögenheten sen vi sparat ihop den är en konst för sig. Det är många som slutat vara rika för att de tagit för höga risker i sin strävan att bli rikare.
Enligt Morgan Housel som skrivit boken Pengars Psykologi behöver du utrymme för snedsteg, säkerhetsmarginaler. Du behöver även vara flexibel nog att ändra dina planer när verkligheten förändras, exempelvis när det kommer en svart svan.
En stor del av avkastningen kommer dessutom ofta från ett fåtal investeringar, oavsett om det gäller ett börsindex eller bolaget Amazon, som har en lång rad misslyckande bakom sig men det är bara megasuccéerna vi minns.
Enligt Housel är det minst lika viktigt att fokusera på hur den kände investeraren Warren Buffett behöll sin förmögenhet som hur han byggde upp den:
- Han belånade sig inte på ett vårdslöst sätt.
- Han fick inte panik och sålde i någon lågkonjunktur.
- Han fördärvade inte sitt rykte. Han fäste sig inte vid en enda strategi, världsbild eller het trend.
- Han litade inte på andra beteenden med pengar. Investmentbolag behöver till skillnad från aktiefonder inte sälja av sina innehav när folk vill sälja i panik. Det är bara från fonder som det blir kontantuttag (inlösen av dina fondandelar) medan du i ett investmentbolag får sälja aktierna istället så att investmentbolagets portfölj kan vara orörd.
- Han blev inte utbränd eller pensionär utan bara fortsatte.
- Han överlevde.
”Investmentbolag behöver till skillnad från aktiefonder inte sälja av sina innehav när folk vill sälja i panik.”
Innebär det att direktinnehav i investmentbolag inte rasar på samma sätt som fonder (med samma bolag) vid en generell svacka? Att det är bättre att samla ett stort knippe (globala)investmentbolag istället för (globala) indexfonder för sitt passiva avkastningssparande?
Ja, det kan vara så. Investmentbolagen har till skillnad från fonderna lättare att ha en nettokassa i de lägena och fyndköpa aktier istället för att tvingas sälja. Långsiktigt gillar jag investmentbolag bättre än indexfonder, helt klart.