Intrum slopar utdelningen för 2024 och genomför flera andra åtgärder. När jag för Privata Affärer skrev Tumregeln som varnar för bolagskris och hade inkassobolaget som varnande exempel var jag uppenbarligen inne på rätt spår. Den artikeln är bakom betalvägg, men låt mig avslöja några detaljer här istället.
Se upp för stigande låneräntor
Vi måste alltid se upp när låneräntorna stiger mer för ett börsbolag än vad ränteläget på marknaden generellt motiverar.
När Intrum i juni 2023 enligt detta pressmeddelande emitterade två stycken tvååriga obligationer på totalt 1,5 miljarder kr låg räntan uppåt 12 procent.
Det är klart högre än de 9,25 procent (effektiv ränta på drygt 10 procent) som jag bloggat om här. Den räntesatsen gällde för den femåriga på 5,2 miljarder kr som de gav ut i december 2022.
Förvisso är ränteläget efter ytterligare centralbankshöjningar högre nu, men normalt innebär längre löptider högre ränta för att kompensera för risken för inflation eller kredithändelse under tiden.
Att de här tre år kortare obligationerna ändå har så mycket högre ränta beror kanske på att de är icke säkerställda. Det höjer risken för långivarna som därför kräver högre ränta.
Se upp om alla låneräntor är höga
Höga låneräntor kan vara okej om det är topplån. Ett bolag som kan låna billigt i botten och sen ändå vill låna ännu mer, kan göra det med då till högre ränta.
I fallet med Intrum verkar det inte vara så utifrån svaret jag fick i slutet av juni av Intrums IR:
Kan ni inte låna av bankerna till lägre ränta än de uppåt 12% som gällde här?
– Inte nödvändigtvis, vi undersöker alla tänkbara alternativ innan refinansiering och vår bild är att ett banklån med liknande löptid hade resulterat i en likande ränta som obligationen vi emitterade.
Vi pratar inte enbart om någon försämrad obligationsmarknaden med höga räntor, utan att även bankerna verkar kräva Intrum på så höga räntor för nya lån att det indikerar risk för kris.
Intrum-aktien
Intrum har nu i juli meddelat i rapporten att utdelningen ska dras in, sparprogrammet utökas och andra åtgärder. Frågan är varför man inte gjort det långt tidigare, men förr eller senare måste man kanske dra en gräns. Eller så blir läget successivt mer allvarligt så att man successivt vidtar fler åtgärder.
”Alla tillgängliga kassaflöden kommer huvudsakligen dediceras till att minska skuldsättningen och förbättra vår finansiella riskprofil. För att uppnå det kommer vi (i) undersöka att gå ut tre marknader, (ii) begränsa balansräknings investeringar i resten av 2023 och 2024 medan vi utforskar en förvaltarverksamhet, (iii) rekommendera att ingen utdelning betalas ut 2024 efter utbetalning om 13,5 SEK per aktie 2023 (~18% på aktiepris om 75 SEK) och (iv) undersöka ytterligare tillvägagångssätt att reducera skuldsättningen.”
Jag står fast vid att det är bäst att hålla sig undan aktien tills vidare. Då Intrum slopar utdelningen under 2024 finns det ingen utdelning som tröst heller. Risk för nyemission finns det också. Kortsiktig chans till uppsida finns i aktien om det eventuellt tänds ett hopp för aktiemarknaden.
Jag är glad att vi numera har tryggare aktier i Utdelningsfavoriter by Hernhag. Jag vill därför lika många hundra investerare fortsätta att månadsspara i de tio aktierna. Mitt ISK hos Aktieinvest fylls därför på.
Hej Marcus!
Funderar lite på att starta upp ett KF med lite amerikanska högutdelare. Vilka summor behöver man upp i per köp för att det ska vara lönsamt med tanke på courtage och valutapåslag (Avanza)?
Tack för ett grymt arbete att utbilda oss nykomlingar 🙂
Hej!
Valutapåslåget är alltid en procentsats så beloppen spelar ingen roll där.
Beroende på vilken courtageklass du har blir minikostnaden per köp olika. Motsvarande som i Sverige ska minicourtaget enligt mig helst vara så långt under 1 procent som möjligt, exempelvis 69 kr delat på 10000 kr i köpesumma blir 0,69 procent.
Hej Marcus.
Jag tänkte börja satsa på enbart svenska utdelningsaktie. Har ett startkapital på 30.000 tänkte jag.
Har riktat in mig på dessa bolag:
Artic Paper
Astra
Atlas Copco
Axfood
Bahnhof
Hexagon
JM
Sagax
SKF
SSAB
Sweco
Tele 2
Wihlborg Fastigheter
En långsiktig satsning där planen är att behålla dessa bolag så länge som möjligt.
Fråga 1. Tankar om innehavet?
Fråga 2. Vad skulle du säga man behöver vara uppmärksam på gällande utdelningsaktie, när det kan vara läge att sälja för att byta till annat bolag?
Fråga 3. Hur många år skulle du säga det tar innan ränta på ränta effekten gör att du kan leva på dina utdelningar(om detta är möjligt)?
Tack!
Hej! Det ser ut som en bra portfölj.
Vid utdelningssänkningar eller risk för det får du se upp.
Ränta på ränta-effekten märks tydligare ju större kapital du har. Om du får stort kapital genom att spara i många år eller genom att sätta in mycket kapital spelar ingen roll, effekten finns där.
Tack för svar. Jag vet inte om jag tänker fel. Men för att den passiva inkomsten från utdelningsaktie ska kunna vara så hög så man kan se det som en årsinkomst så behövs det ju ”astronomiska summor”.
Om vi leker med tanken att man har ett startkapital på 5 miljoner, med en direktavkastning i genomsnitt på 3% så får man ju en utdelning per år med 150.000 kronor. Skulle man då starta med ett kapital på 100.000kr så hade man ju behövt återinvestera sina utdelningar under hela sin livstid för att komma upp i de summorna där det skulle vara lönande så det kan ersätta ett vanligt jobb? Nu är ju 150.000 en katastrofal årsinkomst, så hade ju behövt komma upp i det dubbla tänker jag.
Det krävs stora summor och gärna en lite högre direktavkastning än 3 procent. Jag ligger på 4,5 procent just nu. För de flesta är det kanske bättre att fokusera mot att skaffa sig en extra semestervecka och sen semestermånad om året. Att börja fokusera lite mer småskaligt. Går börsen upp 10 procent om året dubblar du kapitalet på sju år, så tillsammans med insättningar under många år går det att bli ekonomiskt fri i någon utsträckning.
Hej Marcus.
Jag drar en rövare här och ställer en fråga som mer skulle passa din chatt. Jag har sett att du brukar rekommendera Bure som investmentbolag i en portfölj och jag undrar vad du ser hos dom? Jämför man Bure med Investor, Latour, Industrivärden och Svolder så har ju dessa haft en positiv utveckling de närmaste 3 åren medans Bure ligger minus. Mycronic och Vitrolife är ju de företag som utgör Bures majoritet av substansvärdet och jag tycker att det blir lite överviktat på dessa företag.
Tack för chatten och alla böckerna!
Vh Matte.
Hej!
Ja, men Mycronic och Vitrolife har historiskt sett varit mycket bra bolag att äga. Jag tror inte det är över.