Investeringsundersköterskans bästa spartips och vägen mot ekonomisk frihet

investeringsundersköterskan

Många placerare har en helt annat bakgrund eller livssituation jämfört med mig. En av dem är dagens intervjuoffer, Investeringsundersköterskan. Hon är en deltidsarbetande undersköterska och ensamstående mamma som investerar på börsen och bloggar om det. Jag ställde därför dessa fem frågor till henne och här är svaren.

1 När började du investera och vad är ditt mål med det? Har du några tankar om ekonomisk frihet?
Jag började investera 2015 och har alltså hållit på i fyra år. Mitt mål är att nå ekonomisk frihet på deltid så att jag bara behöver arbeta 10-15 timmar/vecka de sista åren innan jag når normal pensionsålder. Jag har för avsikt att bara ta ut utdelningar och max 4% av fondvärdet årligen så att det även kan komplettera min pension.

Jag tänker mig att ekonomisk frihet ligger på en skala från 0 till 100 %. Vid noll går hela lönen till olika utgifter, man sparar inget och har inte ens råd att vara sjukskriven eller vabba. Vid 100% har man så stor avkastning av kapital att det täcker alla utgifter för en levnadsnivå som man har satt själv. Innan jag började läsa ekonomi- och FIRE-bloggar hade jag, som de flesta andra, ingen aning om att man som vanlig löntagare skulle kunna uppnå ekonomisk frihet, inte ens om man vore högavlönad, för man har ju ständigt fått höra att det inte går att bli rik i Sverige genom att spara.

2 Ditt bästa tips att komma igång med aktier och börsen?
Om man inte vet alls hur aktier och börsen fungerar kan det vara bra att lära sig grunderna först genom att läsa någon bok i ämnet. Öppna sedan ett investeringssparkonto hos någon av nätmäklarna. Vad jag vet är det Avanza, Nordnet och Swedbank som har gratis courtage för småsparare. De har lite olika villkor så det får man kolla upp. Då kan man köpa småposter, courtagefritt i olika bolag så att man sprider riskerna. Själv har jag tagit hjälp av investerings- och ekonomibloggar för att hitta lämpliga aktier att investera i. Tänk på att aktieplaceringar görs på lång sikt så, deppa inte ihop om aktiekursen går ner under förutsättning att bolaget fortfarande går bra, utan se då nedgången som ett köpläge.

3 Bästa och sämsta aktieaffär och dina lärdomar från det?
Min strategi är att välja stabila bolag som går bra och kommer att fortsätta med det. Jag är inte ute efter snabba vinster så det är svårt att peka ut någon bästa aktieaffär. Men så här långt tror jag att mitt köp av Atlas Copco 2015 är den bästa affären hittills. Atlas Copco avknoppade Epiroc 2018 och värdet av mina satsade pengar har nu fördubblats och jag har dessutom fått utdelning varje år.

Den sämsta affären måste ha varit mitt köp av MQ sista året de hade utdelning. Sedan dess har värdet minskat med ca 90 %. Som tur var gällde det bara ca 500 kr. Beträffande MQ var jag nog helt enkelt för dåligt påläst. Att Atlas Copco som är ett stort och stabilt företag skulle gå bra var väl mer väntat.

4 Hur går dina tankar kring konsumtion och miljö?
Jag tror att om man sänker sin konsumtion så blir belastningen på miljön automatiskt mindre. Sen finns det naturligtvis konsumtion som är mindre dålig för miljön och annan konsumtion som är miljömässigt sämre.

5 Vad är dina tre bästa spartips i vardagen?
Det är svårt att välja ut de tre spartips som är bäst för alla, men om vi bortser från boende och bil där många kan göra de största besparingarna, så är nummer ett för mig att avstå från ”onödig” shopping. Vad som är onödigt varierar förstås från person till person, men jag skulle vilja definiera det som ”ej livsnödvändigt”. Om man inte vill gå så långt bör man i alla fall ställa sig frågan om inköpet verkligen ger värde och om man verkligen vill jobba x antal timmar för att kunna göra inköpet.

Mitt andra spartips gäller maten. När det gäller mat kan man göra de största besparingarna genom att välja maträtter baserade på råvaror som är billiga i sig. Vegetariska rätter innehållande bönor, kikärter och linser är oftast billigare än kötträtter. Rotfrukter och vitkål är oftast billigare än tomater och gurka. Mitt tredje spartips kan appliceras på det mesta och jag menar att man faktiskt kan spara samtidigt som man slösar. Om man till exempel gör en resa för flera tusen kronor kan man ändå spara in de sista kronorna. När man äter alla måltider ute kanske man vissa gånger kan välja någon av de billigaste maträtterna, dricka vatten istället för något dyrare, man kanske kan ransonera de aktiviteter som kostar pengar och istället göra något som är gratis. Att spara in 100 kr på semestern som kostar 15000 kr är lika mycket värt som att spara in 100 kr när man handlar mat för 500 kr i livsmedelsbutiken. 100 kr är alltid 100 kr oavsett hur många procent det är.

7 reaktioner till “Investeringsundersköterskans bästa spartips och vägen mot ekonomisk frihet”

  1. Mycket bra intervjuutbyte. Jag tycker det du tar upp på I-US blogg att ha en strategi och håll dig till den är viktigt. Jag tror att det är här många fallerar. Lätt i medgång och svårt i motvind.

  2. Otroligt bra ! Alla kan, blir själv motiverad att fortsätta nöta i mitt investerade o att inte ge upp. Tack

  3. Hej Marcus! Jag skulle vilja höra för- och nackdelar med att äga investmentbolagens innehav direkt istället för hela investmentbolaget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)