Jag har blivit med ISK – här är fördelarna

Som om det inte räckte med aktiedepå, KF, och IPS har jag nu skaffat ISK. Orsaken är att jag vill testa det där med att schablonintäkterna från ISK dyker upp i deklarationen och kvittas mot räntan på bolånet. Helt skattefritt sparande låter för bra för att vara sant och frågan är om det är rimligt.

Jag har i nuläget mitt nya innehav Nibe i ISK och ska köpa lite mer svensknoterade innehav där.

Det är i ISK dessutom insättningsgaranti och jag står som ägare till tillgångarna. Det sprider därmed riskerna något.

13 reaktioner till “Jag har blivit med ISK – här är fördelarna”

    1. Jag är osäker, men återkommer nästa år när jag ser hur det blir i min deklaration.

  1. I skatteuträkningen finns det väl plusposter och minusposter så att säga. Bolåneränta man betalt dras bort och schablonskatten läggs ju till, så på sätt och vis kvittas de antar jag att man kan säga.

    1. Ja, intäkter och kostnader från räntor ska dyka upp i de förtryckta uppgifterna i din deklaration.

    1. Med nuvarande skatteregler är fördelarna angående skatten lika stora med ISK som med KF. I ISK sker kvittning av bolåneräntor mot schablonintäkter i deklarationen. I KF dras schablonskatt direkt i KF-depån. Sen får du i deklarationen ett underskott av kapital pga bolåneräntorna och den skattereduktion det ger innebär att du får tillbaka skatt, vilket netto gör att skatten blir lika som om du hade haft ISK. I KF finns det med andra ord ingen direkt kvittning men indirekt blir det ändå netto samma skatt netto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)