Jag har köpt lite i Elekta

Nu har jag köpt Elekta. Som vanligt när det gäller stamaktier köper jag i ett bolag med bra historik när aktien rekylerar ned för att bolaget är i en liten svacka. Förr eller senare brukar det löna sig. Aktien har vänt upp senaste tiden, men ligger ändå långt från ATH (kursrekordet). 

P/e-talet är långt över 20, men är ändå mycket lägre än det i Dibs som jag sålt nyligen. Elekta kommer med konjunkturstabil verksamhet, en rörelsemarginal som goda år ligger på 20 procent, samt bra vinst och utdelningshistorik nog aldrig att handlas på särskilt låga multiplar. Som jag lagt till på utdelningssidan har de behållit eller höjt utdelningen åtta år på raken nu.

Direktavkastningen är inte så hög kring 2,4 procent, men duger då de långsiktiga tillväxtförutsättningarna är så spännande. Tyvärr får ju allt fler människor cancer då västvärlden får allt större andel äldre, samtidigt som tillväxtmarknadsländer satsar allt mer på välfärd i takt med att globalisering och kapitalism gör att de blir rikare. 

Elekta har hög avkastning på eget kapital, kring 20 procent. Bland annat tack vare lån som ger hävstång, men finanserna känns okej. Kassaflödet är däremot lite hipp som happ ibland, men utan att ge mig in i debatten kring Elektas bokföring tycker jag det duger så länge de till slut får in pengar för allt de intäktför.

Förutom cancerstålningsprodukter är det även allt mer mjukvaror som Elekta säljer. Ökad efterfrågan på det är väntat och bra för jag har bra erfarenheter av att investera i svenska programmerare och annan IT. Dibs senast t.ex. Med det sagt vill jag gärna lägga vantarna på ett visst renodlat programvarubolag också, även om jag trots bantningsförsök har väl många innehav i min portfölj

Nu får vi se om det går upp så jag får nöja mig med det jag har. Eller om det går ner så jag får chansen att öka innehavet. Ungefär som jag skrev i krönikan denna vecka fast Elekta inte ligger på rekordnivåer utan trevligt en bit därifrån. 

5 reaktioner till “Jag har köpt lite i Elekta”

  1. Bra artikel! Det här kanske är en dum fråga… men det sägs alltid att börsen går upp över tid, och att en 5-10 års tidshorisont är en ”stensäker” vinnare så länge man investerar i stora bra bolag.
    Men vilka är de viktigaste anledningarna till den garanterade uppgången? Kommer uppgången nästan bara från vinstökningar genom större försäljning eller uppköp?
    Av vilken anledning ökar t ex ICA över denna 10 års period då det bolaget/marknaden inte kan växa som många andra?
    Spelar några andra viktiga delar in, som t ex inflation?

    Många har nog en ungefärlig uppfattning om svaret på denna fråga, men lika många har nog svårt att sätta fingret på vad det egentligen beror på, och jag tycker det sällan pratas om, kanske för att svaren är uppenbara?

    1. Aktiers avkastning kommer från kursuppgångar och utdelningar. Att aktier går upp i pris sett över många år beror på att bolaget genererar vinst, som förhoppningsvis ökar över tid. Det finns det ingen garanti för, men bra bolag skapar värden åt sina kunder och kan därmed höja vinster och utdelning över tid. Aktiekursen styrs mycket av spekulation om framtiden, men i längden är det bolagets resultat- och utdelningsutveckling som styr.

      ICA kan expandera butiksnätet, effektivisera och därför ta marknadsandelar, annars skulle deras vinst på tio år nog inte öka mer än BNP-tillväxten i länderna de är verksamma i.

      Inflation spelar roll. Tjänar du 10% på börsen ett år när det är 10 procents inflation i Sverige har du i reala termer fått noll i avkastning. Är bankräntan 5% och inflationen är 5% får du ingen realavkastning, men nu när sparräntan är 1% och inflationen noll är den reala räntan 1%, vilket är bättre än 5% i sparränta när det är 5% i inflation. Bra bolag klarar ofta av att ha minst lika mycket inflation i intäktsled som i kostnadsled och kan därmed höja vinsten i takt med att inflationen höjer priserna i samhället. Aktier kan därmed ha ett inflationsskydd.

      1. Tack Marcus och Henrik! Man fick lite mer inblick i argumentet ”börsen går alltid upp över 10 år” än att det mest är en fras man hör.

        Kul att du Henrik gav din syn på saken igen, det var intressant att diskutera preffar i höstas.

    2. Bolag växer p.g.a tillväxt. Så länge ett samhälle har tillväxt så efterfrågas mer och mer varor och tjänster, varför naturligtvis noterade bolag får sälja mer och mer. Ett enskilt bolag har ingen garanterad uppgång men en Sverige-fond som följer index kommer gå upp sett över 10 år så länge Sverige har tillväxt.

      1. Som experten ovanför har skrivit så är utvecklingen ett genomsnitt över de marknader som Sverige exporterar varor och tjänster till. (Mina försök att plugga NEK i Örebro lyser nu igenom, jag hoppade som tur av kursen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)