Jag har sålt Hemfosa Pref och köpt i USA

I kölvattnet av artikeln i senaste Placeringsguiden har jag levt som jag lärt och köpt amerikanska REIT:s. I måndags sålde jag allt i mitt stora innehav Hemfosa Pref för att finansiera det hela.

Preferensaktien från Hemfosa ger efter uppgången bara 5,4% i direktavkastning, vilket är ungefär vad bra REIT:s ger. Det stora fördelen med en bra REIT är utdelningen. De jag köper kunde behålla eller höja utdelningen genom hela finanskrisen och därefter. Preffar höjer däremot aldrig utdelningen.

Avkastningen i Hemfosa Pref sedan köpen i december blev 14,3 procent. Det alltså på bara fyra månader. På årsbasis en jättestor avkastning för att vara en lågriskinvestering. Normalt är jag mer långsiktig än så här, men när kursen går upp och direktavkastningen ned så väljer jag att agera.

Axis räknar jag nu som sålt när jag har fått pengarna från Canon. Total avkastning 91,7 procent i avkastning sedan inköpen 2013 och 2014. Synd att det var minsta innehavet i portföljen.

Det blir därmed två aktier som tas bort från sparportföljen, men två nya har dykt upp. Det jag köpte var REIT:s som inte rusat i kurs, som har bra utdelningshistorik utan sänkningar, som har hög direktavkastning.

Digital Realty Trust har serverhallar globalt och ger 5,2 procent i direktavkastning. Trenden med tio år av utdelningshöjningar känns bra. Serverhallar etc borde dessutom vara en megatrend att satsa på. Plus i kanten att all verksamhet inte är i USA.

Ett lite mindre köp blev det i ännu en hälso-REIT. Senior Housing Properties Trust har en direktavkastning på 7,2 procent, men de höjer inte utdelningen varje år. De år de höjer är det små höjningar, men det är ändå bättre än svenska preffar som inte höjer alls. Senior Housing Properties klarade av finanskrisen bra utan sänkningar. Fastigheter för äldre och äldrevård riskerar att få en  liten törn om Obamacare dras tillbaka efter presidentvalet. Behovet från kunderna så att säga borde däremot vara väldigt stabilt.

Totalt höjer jag alltså direktavkastningen samtidigt som jag får utdelningshöjare i portföljen. Tajmingen vet jag inte om den var optimal och har jag otur fortsätter aktierna att backa, men det borde löna sig i längden.

Valutarisken i mitt sparande höjs, men risk betyder också potential. Valutor brukar dessutom röra sig cykliskt på riktigt lång sikt.

8 reaktioner till “Jag har sålt Hemfosa Pref och köpt i USA”

  1. Fast en sjunkande dollar kan gynna aktiekurserna. Svag dollar får allt i USA att bli billigare i andra valutor, vilket brukar gynna börsen. I alla fall så länge valutan inte försvagas pga att det går riktigt illa för landet i fråga. Valutasvängningar finns det så många olika sidor av, så många för- och nackdelar, att jag brukar strunta i sånt. I alla fall långsiktigt borde det jämna ut sig. Dollarn har sedan mitten av 1990-talet kostat 5-11 kr och är nu i mitten av det intervallet.

 1. Tjena Marcus,
  Jag känner till REITsen du köpt sedan tidigare. Jag gillar Digital Realty Trust med fin verksamhet och historik. De har även flera preferensaktier från cirka 6% direktavkastning. Alla utom en handlas dock väl över inlösen och kan lösas in inom några år.

  Ett bra drag av dig. Hög direktavkastning med tillväxt, det är rena dieseln för portföljen på lång sikt.

  Mvh petrusko

  1. Hej! Ja, preferensaktier över inlösenkurserna ska vi akta oss för. Kul du gillar REIT:arna. Vi får hoppas att utdelningstrenderna håller i sig.

 2. Hej Marcus,

  Eftersom det är en utländsk investering, kommer utdelningen att besläggas med källskatt? Fick nämligen det på mina Tieto, som förövrigt blev en god affär.

 3. Digital Realty är helt klart en bra REIT att investera i. Har den själv & jobbar i branschen. Tillväxten för datacenter kommer fortsätta vara stark ett bra tag till…!

  1. Skönt att höra. Backar aktien bara lite till ökar jag igen efter lyckade vinsthemtagningar tidigare i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)