Jo, källskatten ska du få tillbaka i KF även hos Nordnet

Jag fick den här mejlfrågan från en läsare:
———–

Jag läste en intressant krönika av dig på nätet i somras angående källskatt på utländska aktier i en kapitalförsäkring. Jag sparade den för att inte glömma detta:

”En liten fågel kvittrade i mitt öra att kapitalförsäkring (KF) kan innebära lägre skatt jämfört med investeringssparkonto (ISK). Detta för oss som gillar och får utdelningar från utländska aktier och/eller från amerikanska ETF:er. Intressant, tänkte jag och nu har min nätmäklare bekräftat det hela.

Om du får utdelning från utländska aktier och ETF:er dras det källskatt. Via något som kallas för avräkning kan du få tillbaka den skatten, för i grunden ska all utdelning i KF och ISK vara fri från kapitalskatt enligt gällande regler och lagar. En bra nätmäklare begär avräkning åt dig i KF så du får tillbaka källskatten på oftast 15 procent inom max ett par år. ”

Min dotter har en KF hos Nordnet med bl.a. Novo Nordisk. Nu ser jag att det dragits 15 % källskatt på utdelningen. Jag ringde därför Nordnet och frågade om detta. Men de hävdar att man bara kan få avräkning för den del av utdelningen som överstiger 15 % (skatteavtal med Danmark), dvs. ingenting i detta fall. Är detta korrekt?

————-
Jag har nu kollat detta med Nordnets pressavdelning som svarar att ”Nordnet ansöker alltid om restitution för erlagd kupongskatt på KF, men det finns ingen garanti att man får tillbaka hela kupongskatten (men vanligtvis får man det). Processen tar 2-3 år att få igenom hos SKV.

Du ska alltså få tillbaka all källskatt om du bara har minsta lilla tur. Jag gissar att kundtjänsten uttryckte sig fel när du pratade med dem.

Investeringstipset är därmed fortsatt oförändrat gällande KF:
Utdelningen ska vara fri från kapitalskatt och källskatt där, även om vissa andra mäklare inte alltid begär avräkning.

/Marcus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)