Katastrofrapport från SBB

SBB:s rapport för första kvartalet 2023 var signifikant för hur gått för bolaget under det senaste året. En katastrof.

Allmänt faller nu fastighetsbolagens förvaltningsresultat och värdet på fastigheterna. Det är i procent inte med särskilt mycket, men stålbadet för branschen är i full gång.

Som vanligt är det mest nyheter gällande SBB och om jag ska göra en kort analys det är tre saker som jag fastnade för i kvartalsrapporten och nyheten som kom samma dag.

Resultatet rasar. SBB:s förvaltningsresultat exklusive valutakursdifferenser rasade enligt rapporten med 41 procent under första kvartalet (se resultaträkningen på sid 7). Med tanke på stigande räntor och att SBB sålt många fastigheter är det en väntad utveckling som sedan länge varit mer eller mindre varit inräknad i aktiekursen.

Substansen faller. Från 47,31 kr per aktie för ett år sedan till den nuvarande substansen på 26,61 kr per aktie per den 31 mars 2023. Detta långsiktiga substansvärde (som bland annat är justerat för vissa skatteskulder) har med andra ord rasat 44 procent per aktie på ett år.

Det så kallade aktuella substansvärdet är ännu närmare en halvering på ett år.

Att SBB i december 2022 delade ut Neobo (före detta Amasten som man köpte drygt ett år tidigare) förklarar bara en del av tappet. Enligt Skatteverket var det 10 procent som följde med i avknoppningen.

SBB redovisar substansvärden som faller. Siffrorna per den 31 mars 2023 jämfört med året innan (högre kolumnen).
SBB:s substansvärden faller. Siffrorna per den 31 mars 2023 jämfört med ett år innan (högre kolumnen).

Nyemission som kostar. Det här den stora grejen. Även om det blir en nyemission av D-aktier och inte B-aktier, men det är ändå en utspädning till. Dessutom en oerhört dyr sådan då SBB:s aktieägare erbjuds teckningskursen 16 kr, vilket innebär en direktavkastning på 12,5 procent som SBB ska betala till sina aktieägare på tillsvidare-basis.

Som jag konstaterar i min krönika på PrivataAffarer.se är det en finansiering som är klart dyrare än banklån och obligationer och även högt över vad fastigheterna avkastar. Ett normalt avkastningskrav på en stamaktie är lägre. Dessutom är det tveksamt om aktieägarna ska teckna D-aktier för 16 kr när de kan köpa dem över börsen till lägre kurser.

Uppdatering den 15 maj 2023: Nu har SBB ställt in planerna på att nyemittera D-aktier, vilket jag skriver om här.

En rapport som innehåller dessa tre moment är inget annat än en katastrof, även om det är ganska väntat. Blankarna i SBB tycker jag trots det inte haft rätt i sak, då många av deras argument som jag uppfattade dem siktade in sig mot detaljer i bokföringen och annat som inte direkt blivit av. Däremot har de uppenbarligen fått rätt kursmässigt, då kursen rasat.

Storägare och VD Ilja Batljan blir kung eller hovnarr, beroende på om huruvida han lyckas reda ut den här krisen och behålla utdelningen. Läs mer i min PA-krönika om att de snabbaste byggarna inte alltid är de bästa ryggarna att ta.

Jag undviker fortsätt SBB och är glad att jag sålde D-aktierna i juni 2022. Inte för det var en så vältajmad affär, utan för att slippa huvudvärken att äga ett bolag där det finns så många osäkerheter. Det är inte så att läget har blivit ljusare för SBB.

Ett hopp är att nyemissioner i pressade lägen generellt sett kan vara lågpunkter för en aktiekurs.

7 reaktioner till “Katastrofrapport från SBB”

  1. Är 45 och har precis börjat bygga på portfölj för att börja plocka ut vid 65. Tanken är: Investor, AAK, Alfa Laval, Astra, Castellum, Essity, Hexagon, Lundberg, Stora Enso, Tele 2, Atlas Copco, Axfood, Swedbank, Bahnhof, Holmen, SCA, Fortnox, Assa, Lagercrantz och Latour. Känns det rimligt?

  2. Har haft flertal svenska fastighetsbolag genom åren men aldrig SBB, av den enkla anledningen att allting hela tiden låtit alldeles för bra.

    Låter någonting för bra för att vara sant, då är det troligen det.

  3. En sosse vid rodret kan ju bara bli katastrof, var dum som köpte tidigare.

  4. Intressant läsning. Har du någon som helst förklaring till varför analytikervärlden och VD verkar ha läst två helt olika rapporter? Lyssnade man på Ilja i di.tv lät han nöjd och positiv över rapporten ”en kanonrapport”. Du skriver att det är en katastrofrapport. Jag kan inte minnas någon börs-VD som haft en sån avvikande syn på hur det går för ett bolag som just SBB och Ilja. Visst, en VD får väl hålla sig aningen diplomatisk men när det gäller SBB känns det som om man skrämmer Mr Market hur man än bär sig åt. Jag gissar att CFO och CEO inte är några dumskallar och kan räkna minst lika bra som du och de andra analytikerna som satt tänderna i rapporten…

    1. SBB väljer vackrare ord för att beskriva samma siffror. Utomstående väljer hårdare ord. Jag valde att fokusera på den absoluta utvecklingen, det vill säga substansvärdet har fallit per aktie. Utifrån förutsättningarna med stigande räntor och hög belåning skulle man kunna välja snällare ordval relativt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)