Konkreta tips för en bättre börspsykologi

Dens0mspar på Instagram intervjuade mig nyligen om vad jag har för konkreta tips för en bättre börspsykologi. Här är intervjun återpublicerad i sin helhet, så när som på att jag tog bort första frågan om vem jag är samt lade till sista stycket.

Dens0mspar på Instagram intervjuade mig nyligen om vad jag har för konkreta tips för en bättre börspsykologi. Här är intervjun återpublicerad och något nedkortad.

Vad är börspsykologi och varför är det viktigt?
Börspsykologi handlar om hur vårt psyke fungerar när det gäller aktier och besparingar. Där känslor går in går ofta goda beslut ut. När det gäller sparande är det viktigt att vara rationell och att följa en strategi, annars fattar vi lätt felaktiga beslut.

Vilka skulle du säga är de vanligaste börspsykologiska misstagen investerare gör på börsen?
Att man handlar för ofta för att man kastas mellan hopp och förtvivlan. Att man lyssnar på fel källor eller tittar för mycket på de kortsiktiga kursrörelserna. 

Kan du bjuda på något eller några psykologiska misstag du själv gjort under dina många år som aktiv på börsen?
Länge tittade jag på fel saker och visste därför inte hur jag skulle fokusera mitt sinne i till exempel börskrascher. När jag hittade till min favoritstrategi som är aktieutdelningar började allt kännas mycket bättre. Avkastningen är också stabilare numera.

Konkreta tips för en bättre börspsykologi kan hjälpa när börsen rasar. För då finns risken att vi gör misstag på grund av hur börspsykologin påverkar oss. Det gäller att fokusera mot rätt saker.
Särskilt när börsen rasar finns risken att vi gör misstag på grund av hur börspsykologin påverkar oss. Det gäller att fokusera mot rätt saker.

Vilka skillnader ser du kopplat till agerande och beslutsfattande hos investerare beroende på om börsen är nära toppen kontra botten?
Precis som börsen blir vi lätt för optimistiska när det gått upp länge och för pessimistiska när det fallit länge. Kurstrenderna påverkar oss och den upplevda risken mycket.

Vad bör en nybörjare tänka på i de två olika scenarierna?
Att ha en aktiestrategi och följa den. Hitta en balans mellan hur mycket likvider du behöver och hur mycket aktier du ska köpa.

Inom börspsykologin nämns ofta flockbeteende och FOMO vad innebär dessa och varför kan det vara problematiskt?
Rädslan för att stå utanför börsen när det går upp innebär att vi lätt tar för höga risker i uppgångsfaserna eller i heta aktier. Det är ganska vanligt med stora rekyler ned eller rena krascher om förhoppningsbolag inte levererar. Även IT-jättar kan falla brant när väl trenden vänder. Ibland ska vi därför våga stå utanför vissa aktier, för det är inte givet att de passar oss bara för att många vill äga dem för stunden.

Kan du ge några konkreta tips på hur man kan undvika att göra psykologiska misstag på börsen?
Fokusera mot hur bolagen utvecklas sett över flera år. Stiger intäkter per aktie, vinst per aktie, utdelning per aktie? Fråga dig alltid varför en aktiekurs stiger eller sjunker flera år i följd. Ofta finns det en anledning.

Vad är skillnaden mellan fundamental analys och teknisk analys och finns det en koppling mellan dessa och börspsykologi, isåfall på vilket sätt?
Teknisk analys försöker systematisera kortsiktiga kursrörelser och börspsykologi. Där en aktie vänt i kurs tidigare kanske det vänder igen, för många tycker att aktien är köpvärd eller säljvärd där. I min första bok har jag ett kapitel om detta.

Fundamental analys bygger mer på att ta reda på aktiens utveckling jämfört med bolagets. Om aktien är högt eller lågt värderad. Det är därför bara inom teknisk analys vi verkligen försöker bedöma börspsykologin, vilket ibland syns tydligt i form av accelererad kursrörelse uppåt eller nedåt. Ofta är det en i alla fall kortsiktig slutfas. 

Avslutningsvis, ge oss dina fem bästa råd till en person som är ny på börsen?
Skaffa erfarenheter så du lär känna dig själv som investerare. Var långsiktig. Lär dig de långsiktiga samhällstrenderna och investera i bolagen som gynnas av dem. Sprid riskerna mellan olika aktier och fonder och ligg aldrig för tungt i ett enskilt innehav oavsett hur mycket du tror på det.

Glöm heller aldrig att även om den upplevda risken känns hög efter en lång börsnedgång kan den verkliga risken vara lägre. Detta då alla bra och lönsamma bolag kommit ned i värdering.

2 reaktioner till “Konkreta tips för en bättre börspsykologi”

  1. Hej,

    Intressant läsning.

    Fed har möte 15-17 mars om eventuella räntehöjningar om 0,25% 6-7 gånger, hur tror du detta påverkar och vad och hur isåfall?
    mvh Jens

    1. Hej!
      Marknaden är nog förberedd på räntehöjningar, men kanske inte så många. En kortsiktigt kursrörelse kan det kanske bli i samband med mötet, men jag kan inte ens gissa åt vilket håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)