Köper tillbaka Fortum-aktien

Fortum-aktien ser lågt värderad ut på dessa nivåer.

Efter 1,5 år utan Fortum har jag tagit in energibolaget i min aktieportfölj igen. Detta sedan kursen äntligen rasat ned till de nivåer kring 11-14 euro per aktie där kursen vänt varje gång under de senaste 20 åren. Det finns ingen garanti för att den ska vända upp även denna gång, men sannolikheten borde ändå vara rätt bra för att botten är nära.

Direktavkastningen är 8,4 procent med en kurs på drygt 13 euro och aktien handlas 15 procent under det egna kapitalet. Som om marknaden förväntade sig förluster framöver. Fortums soliditet är goda 57 procent och utdelningsandelen är 66 procent respektive 59 procent av vinsten respektive kassaflödet. Det duger gott.

Riskerna i verksamheten är dels lågt elpris, vilket vi ser då och då. Dels att 25% av intjäning kommer från Ryssland, även om allt verkar fungera där affärsmässigt. Det kan dessutom alltid bli mer regleringar och skatt på el och annan energiproduktion.

Fortum satsar mycket på ren energi, men andelen vind- och solkraft är ändå minimal. Vattenkraft, kärnkraft och värmekraftverk är det som gäller. Det nu majoritetsägda Unipers kolkraft fasas ut och gamla kolkraftverk ska stängas. Tyska ”coal exit law” har 2038 som slutår och senast då ska det nya(!) kolkraftverket Datteln4 stängas.

Egentligen hade jag velat köpa Canadian Utilities som höjt utdelningen i 48 år i följd och som nu ger 6 procent i direktavkastning. Men Fortum kompletterar Brookfield Renewables bättre då energiproduktionen kommer från andra källor och finns i andra delar av världen.

Mina affärer i Fortum senaste 20 åren.
Nu är jag tillbaka i Fortum-aktien. Här är mina affärer i aktien under de senaste 20 åren.

Min position i Fortum är medelstor. Jag ser aktien lite som en stabil high yield, men med konjunkturkänslighet. En kassako där jag till och med är beredd att utdelningen svajar lite om det blir finanskris, men visst gillar jag trenden där ordinarie utdelning inte sänkts en enda gång senaste decenniet.

Rent strategiskt behövs el och värme för samhället och därför älskar jag infrastruktur av detta slag. Det är största sektorn i min portfölj. Elbilar, serverhallar, och så vidare. Behovet av mer el är en av de säkrare megatrenderna, trots all iver av energieffektivitet i samhället.

14 reaktioner till “Köper tillbaka Fortum-aktien”

  1. Bra. Det är ett konjunkturkänsligt bolag och utdelningen svänger i takt med hur tiderna förändras. Ingen aktie för passiv utdelningsinvestering, men ett bra bolag som klarar kriser och som är ett bra trading-case när aktien ligger i upptrend.

 1. Jag äger också Fortum men hittar inte på Avanza när nästa utdelning sker. Står endast när utdelningen 2019 delades ut. Har du några uppgifter på det?

 2. Hej,
  Coor aktien ska ju anses som en konjukturokänslig aktie med hög utdelning men ändå har den gått ner mer än många andra aktier senaste månaden. Har du någon teori varför? Har den i min utdelningsportfölj som en en stabil utdelare men börjar ifrågasätta om den verkligen platsar.
  Tack för en bra blogg och aktiechatt på Privata Affärer!

 3. Har även jag kompletterat med mer Fortum. Sett i backspegeln köpte vi lite för tidigt, men har fortsatt med småköp hela vägen ner. Direktavkastningen på dessa nivåer är svår att bortse från.

 4. Hej,
  Har du någon aning om varför Coor aktien sjunker mer än många andra aktier då den ska ses som en konjukturokänslig stabil utdelningsaktie.

  1. Hej,
   fast de är personalintensiva. Vet inte riktigt hur deras efterfrågan ser ut i sådana här tider, långa kontrakt för att sköta fastigheter, men deras konferens- och mötesrumstjänster är ju ett orosmoment.

 5. Hej. Tack för dina intressanta analyser. Köpte bla Fortum, AT&T, Oneok i mars dippen och har senaste tiden sneglat på energijätten Eon SE, köpte en liten post där i veckan med tankte på den låga kursen. Är Eon ett energibolag att räkna med framöver eller vad tror du?

  Mvh Andreas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)