Tre snabba om krisen i SBB

Här är tre av frågorna och svaren om krisen i SBB. Det är utdrag från en snabbintervju av Densomspar på Instagram. Dessutom några tankar till om aktien efter SBB:s katastrofrapport.

Mina personliga tankar om SBB är att krisen bara blir värre. Ska bolaget överleva krävs det nog nytt kapital och då blir utspädningen av aktier stor.
Mina personliga tankar om SBB är att krisen bara blir värre. Ska bolaget överleva krävs det nog nytt kapital och då blir utspädningen av aktier stor. Castellums nyemission gav rejäl utspädning utan en liknande kris.
Mitt råd till de som äger aktier i SBB är att undvika bolaget. Det är sent att sälja allt, men vikta gärna ned på upprekyler.
Mitt råd till de som äger aktier i SBB är fortsatt att undvika bolaget. Det är sent att sälja allt, men vikta åtminstone ned på upprekyler. Nedsidan i en aktie är alltid 100 procent.
Äger du inga aktier i SBB i nuläget är det säkrast att fortsätta stå utanför.

Substansrabatten i SBB må vara hög, men att nettoskuldsättningen fortfarande är så hög trots allt man har sålt många fastigheter av är oroande. Det är heller inte så att man håller det man lovar. Jag citerar här en artikel/analys från Affärsvärlden (bakom betalvägg):

 • Q3 2022: ”Belåningsgraden kommer falla väsentligt i fjärde kvartalet”Utfall: belåningsgraden ökade från 47% i tredje till 49% i fjärde kvartalet.
 • Efter Brookfieldaffären: ”Bolagets skuldsättning minskar från 47% till 42%”Utfall: skuldsättningen låg kvar på 47% nu i första kvartalet.
 • Efter Brookfieldaffären: ”Kommer inte behöva en spänn mer. Det blir det inga fler fastighetsförsäljningar i närtid”Utfall: fortsätter avyttra fastigheter och gör nu nyemission.
 • Efter Brookfieldaffären: ”Med den här transaktionen har vi tillräckligt med cash för att återköpa alla våra obligationer under de närmaste tre åren”Utfall: har i första kvartalet en kassa på 5,5 miljarder kronor och återstående obligationsförfall under 2023 och 2024 på drygt 10 miljarder.

Att de ska kalla till extrastämma och skjuta upp utdelningen är dessutom en hittills unik åtgärd för ett börsbolag. SBB är svåra att få grepp på grund av alla strukturaffärer, komplexa finansiella upplägg och ögonbrynshöjande kommunikation.

7 reaktioner till “Tre snabba om krisen i SBB”

 1. Tack för svar. Gick in väldigt sent i SBB (runt 20 spänn) och har avyttrat ca hälften. Jag är fortfarande helt förundrad hur ”verkligheten” och Ilja/Lennart kan diffa så mycket, som du skriver. Det verkar som om man har helt skilda verklighetsuppfattningar, speciellt om man lyssnar på en av många intervjuer DI-Gabriel gjorde med Ilja. Då får man uppfattningen att omvärlden inte begriper ett smack och att SBB är de stora genierna.

  En följdfråga till dig, vilken aktie ser du som mest önskvärd att behålla om man ser till möjligheterna till värdeökning och aktieutdelning, B eller D?

  Tack för din blogg!

  1. Jag tänker att en nyemission kryper allt närmare och då blir det B aktier som måste ges ut, en nyemission av D aktier till 25% direktavkastning kommer inte på fråga. Sen är ju D aktien inte känslig för utspädning på samma sätt eftersom utdelningen är fast.
   Jag kommer sälja mina sista B aktier då jag tror det blir en mycket stor utspädning och behåller alla D aktier i hopp om nyemission

 2. Frågan är givetvis om det är ett etiskt försvarbart bolag-om de driver sitt bolag på ett korrekt o riktigt sett avséende hur samhället skall fungera.
  [Detta har varit en fråga som bl.a jag funderat över och twittrat om redan för ca. 5 år sedan.] Varje fastighetsbolag måste också ha ett samhällsansvar – det är inte bara en matematisk ekvation på börsen.
  Om det bara vore det så skulle aktien troligen vara ett fyndköp i dagsläget – givetvis.
  Troligen pågår en utredning på högre nivå i denna fråga just nu.

 3. ”Refinansiering av Educo kommer att ge
  ett betydande likviditetstillskott till SBB genom att SBB:s utlåning till Educo om 14,5 mdkr återbetalas”

  Med de här pengarna borde väl SBB få en likviditet på 20 miljarder kronor? Förutsatt att Educo lyckas refinansiera sig.

 4. Hej Mackan,

  Vilka bolag inom AR tror du på långsiktigt?

  Vad tror du om branschen i helhet?

  Mvh
  Jerpan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)