Istället för en indexfond har jag tagit fram en separat portfölj som jag ska förvalta som om det vore ett aktieindex. Detta som ett led i mitt omtag när det gäller tillväxtaktier.
Jag har därför tagit fram ett sorts tillväxtaktieindex. Det är mina 15 favoritaktier inom IT, miljöteknik och hälsa för det kommande decenniet.
Hernhags tillväxtaktieindex var vid start den 10-12 juni 2019 likaviktat, vilket med 15 aktier innebär ca 6,7 procent i vardera aktie. Målet är att byta max en aktie om året och inte omvikta löpande, men om en aktie har uppåt 13-15% eller mer i vikt av indexet/tillväxtaktieportföljen halverar jag vid den årliga uppdateringen som jag planerar göra varje sommar. Likviderna från den affären återinvesterar jag i de aktier som väger minst under förutsättning att bolagen får vara kvar. En sorts strävan efter likavikt i portföljen, för likaviktat brukar statistiskt sett utvecklas bättre än många alternativ. Om jag placerar mer pengar (nysparar) i aktiekorgen ökar jag därför mest i de med lägst vikt i samband med den årliga rebalanseringen och genomgången.
Fokus är som sagt mot IT, miljöteknik och hälsa. Saker som effektiviserar och förbättrar samhället. Detta efter lite huvudbry då jag gillade fler bolag än de 15 jag satt som gräns. Konkurrens om platserna i en portfölj kan vara utvecklande och nu tvingades jag tänka ut ett bra urvalskriterium för indexet för att bli av med en del favoriter. Även om jag gärna haft med THQ Nordic och Evolution Gaming är datorspel och kasinospel inget direkt samhällsförbättrande. Det får vi däremot via IT-system som hjälper bolag och sjukhus samt miljövänligare produkter.
Krav på bolagen i indexet är bevisad vinstförmåga och/eller bra intäktstillväxt som väntas fortsätta. Bolagen ska heller inte vara alltför stora, utan gärna aningen mindre så den stora potentialen finns kvar sett på tio års sikt.
Aktier som bygger på egna index är bättre än indexfonder.
Hypotesen är att om jag förvaltar en portfölj i en depå som om det vore en indexfond, men håller det ungefär likaviktat och bara har de tillväxtbolag jag tror mest på, så borde jag på tio års sikt få mer avkastning än ett vanligt börsindex och många aktivt förvaltade aktiefonder med liknande inriktning.
Jag har med andra ord skapat det här upplägget för att åstadkomma något som liknar ett långsiktigt och passivt fondsparande i lämpligt tillväxtindex. Jag har svårt att hitta sådana fonder och då är det ändå ofta med aktier jag inte känner till. Plus att vikterna och vilka aktier som ingår ändras över tid.
Det här ett sorts test för att se om det går att vara passiv investerare i högvärderade tillväxtaktier om bara bolagen är tillräckligt bra långsiktigt. Och om jag kan välja ut sådana pärlor, för jag vill ju inte komma in sist i en aktie som toppat för evigt. Jag har med andra ord inte brytt mig om värderingen av aktierna i nuläget utan jag urvalsprocessen nu vid startläget och även framöver bygger nästan bara på bolagens prestationer och vad jag tror om framtiden för bolaget och branschen.
För mig personligen är det här också ett sätt att komma åt de där tillväxtbolagen jag velat ha, men som jag inte vill ha i min stora portfölj av utdelningsaktier. Där har jag större summor i varje bolag och bevakar varje bolag mer noga. Det här är min fondliknande komplettering och i varje aktie satsar jag därför en lite mindre summa. Av tidsskäl och för att index sällan förändras kommer jag inte att bevaka utvecklingen mer än vad jag noterar i nyhetsflödet plus den årliga genomgången.
Låter det dåligt att jag inte hänger med lika noga som aktiva fondförvaltare gör? Tänk då på att ingen funderar på bolagskvalitén eller rimligheten av vikten i vanliga börsindex där enbart bolagens börsvärden eller hur mycket aktien handlas avgör fördelningen. Alla sådana börsindex som OMXS30 och OMXSGI saknar helt tankeverksamhet när det gäller aktiernas värdering och vinstförmåga. Ändå finns det många som älskar vanliga indexfonder och rekommenderar dem. Ändå brukar aktiva fondförvaltare i längden få stryk av sina jämförelseindex. Effektiva marknadshypotesen säger att man trots indexens inbyggda svagheter inte ska kunna slå börsindex långsiktigt.
Jag har funderat igenom urvalet av aktier och tror därför mer på mitt egenkomponerade index på fem till tio år än på de vanliga börsindexen. Inte för att jag tittar på värderingen av aktierna just nu, för den säger ändå inte så mycket om kursutvecklingen de kommande månaderna. Risken i mitt tillväxtindex kanske är högre än börsindexet mätt som kurssvängningar, men över tid tror jag mer på att skapa egna börsindex och köpa aktierna direkt själv och sen vara lika passiv som indexfonderna.
En eller två gånger om året brukar ett index som Stockholmsbörsens OMXSPI att uppdateras. Vikten som varje aktie har i ett index förändras i takt med att aktierna ändras i kurs. Så där blir vi rätt lika, men skapar vi våra egna index slipper vi förvaltningsavgifter. Många aktiva fondförvaltare får stryk av börsindexen trots att indexen i regel inte tar någon hänsyn till olika branschers framtida tillväxtmöjligheter.
Jag utmanar härmed fondbranschen! Detta med en egen indexliknande skapelse och helt utan fondverksamhet. Se alla mina aktieportföljer på sidan för aktieindex.
Jag ska på skoj jämföra avkastningen i Hernhags tillväxtaktieindex med Core Ny Teknik och Strand Småbolagsfond. I nuläget äger jag andelar i de fonderna och de borde ge bättre avkastning än min indexliknande tillväxtaktieportfölj, men vi får se.
Vill du också investera som mitt index gör du det via din egna depå. Du gör det i så fall helt på egen risk och eget ansvar helt enkelt genom att köpa för en viss summa i varje aktie. Jag startar naturligtvis ingen fond utan du får kopiera indexet eller ändra det så det återigen blir helt likaviktat när du köper aktierna. Det här är ingen finansiell rådgivning utan inspiration. Mitt experiment kan också sluta med dålig avkastning och historiken ger inga garantier för framtiden, etc, etc.
Tillväxtaktierna är:
Beijer Ref – miljöteknik
BioGaia B – hälsa
CellaVision – hälsa
Fortnox – IT
Hexagon B – IT
Nederman Holding – miljöteknik
NIBE Industrier B – miljöteknik
Proact IT Group – IT
Probi – hälsa
Sectra B – hälsa
Swedish Orphan Biovitrum
Tomra Systems – miljöteknik
Veoneer SDB – IT
Vitec Software Group B – IT
Vitrolife – hälsa
Uppdatering 2024: Tidigare kunde du följa indexet/portföljen via Nordnet. Sedan har banken gjort om Shareville så jag inte längre kan visa grafer över utvecklingen eller tabell över största innehaven här på sajten.
Fantastiskt inspirerande! Stort Tack!! för att du delar med dig så frikostigt av ditt tänkande!!
Tack!
Intressant inlägg och kul idé. Det blir spännande att följa utvecklingen för din ”tillväxtfond”
Tack!
Tack för dina pedagogiska och inspirerande inlägg,
Hoppas kunna läsa om denna portfölj juni 2020
Jag ska skriva inlägg om hur det går framöver, ja.
Jag är ganska ny fortfarande, har läst en och annan bok men kommit fram till att investmentbolag passar mig bäst då jag inte har riktigt tiden och engagemanget för att följa enskilda aktier. Ska bli spännande att följa ditt tillväxtindex på shareville, kanske inspireras man till att försöka sig på lite andra aktier också ändå!
Investmentbolag är en bra grund för alla.
Riktigt intressant, ska bli spännande att se hur det utvecklas. Har gjort ett eget försök på liknande inriktning.
Förutom min portfölj med högavkastande aktier så har jag en MegaTrend-portfölj. Som består av tre ben ”Miljö, råvaror, energi, teknik” samt ”IT, E-handel, underhållning” och ”Demografi, medicin, hygien”.
Allt har inte gått bra just nu, men i år har portföljen som helhet utvecklats +31,06% jmf med OMX30 som kanske ligger på +12%?
Global X, Lithium & Battery, ETF
CB Save Earth Fund RC
Parvest Aqua C C
Robur Ny Teknik
Waste Management
Climeon
Beijer Ref
Tomra
Rail Care Group
Umicore
Hexagon
PowerShares, QQQ, ETF
Kinnevik
Evolution Gaming
THQ
Avensia
Pfizer
Novo nordisk
Attendo
Essity
Ser ut som att du valt bra och lovande megatrender.
Hej Marcus!
Har du någon idé när portföljen bör säljas/trimmas ner, eller öka i?
mvh
myntaren
Hej! Portföljen ska förvaltas som ett index och en indexfond kan man hantera på lite olika vis. Vi kan öka när den ser billig ut och sälja när det ser dyrt ut, men jag tvekar om jag alls kommer att göra det. Får fundera vidare det kommande året och se hur jag gör vid den årliga genomgången.
Hej Marcus,
Tack för grymma böcker, blogg och aktiechatt!
Hur stor del(%) av din totala portfölj kommer du att ha i ditt tillväxtaktieindex?
Med vänlig hälsning,
Uffe
Hej!
Just nu är det bara 0,8%, men det kan bli mer framöver.
Är inte Vitrolife extremt dyr?
Jo, men därför tycker jag att det passar att de bara är 1/15-del av min tillväxtaktieindex-portfölj som i sin tur är en liten del av mina besparingar. Skulle tillväxten stanna in i Vitrolife är fallhöjden stor och det kompenserar jag mig för genom en liten andel.