Läsarfrågor om fondsparande och Alm Equity Pref

Läsarfråga: Är intresserad av vad du skulle rekommendera. Jag ska månadsspara i ca 3 fonder, till vår son. Med en horisont på ca 15 år. Har du rekommendationer om några som du själv skulle kunna tänka dig placera i?
Mitt svar: Spiltan Aktiefond Investmentbolag gillar jag då investmentbolagen är en bra start på ett sparande.

Läsarfråga: Efter att ha rest runt i Kambodja och Vietnam o sett deras utveckling vill jag köpa in mej där, men var och hur. Aktier eller fonder?
Mitt svar: Tundra vet jag har en Vietnam-fond. Vill minnas jag har den i PPM. Titta närmare på den fonden.

Läsarfråga: Jag har lagt köpordar för en slant på de här:
25 % Carnegie Corporate Bond A SEK
25 % Skagen Tellus
25 % Danske Invest Select Euro
25 % Spiltan Räntefond Sverige
Men pengarna ska användas till att köpa aktifonder inom en till sex månader. Alltså bara vara ”parkerade” ca en till sex månader i ovan fyra fonder. Det blir ”pö om pö”-köp. Din åsikt om valet av fonder och procentfördelningen?
Mitt svar: Det känns som en trygg och bred ränteportfölj även om det finns en del valutarisk. På en till sex månader skulle jag undvika valutarisker helt och välja Carnegie och Spiltan-fonden.

Läsarfråga: Jag har nyligen köpt på mig lite alm pref till mkt bra direktavkastning tycker jag (ca 8,3%). Men vad är riskerna med preffar? Kan dom ställa in utbetalningar eller sänka?Att kursen kan gå ner förstår jag, men annars? Att inlösen på den ligger på 120:- känns tryggt nu när den handlas till dryga 100 men innan jag köper på mig mer preffar måste jag lära mig lite mer om hur dom fungerar. Är det nåt jag missar som jag bör känna till? Har mkt lång sparhorisont och återinvesterar allt, har ca.16% av portföljen i pref, känns som ett defensivare alternativ.
Mitt svar: Alm Equity kan sänka eller slopa utdelningen på preffarna, men det kräver att deras intjäning minskar och det skulle den göra om bostadsmarknaden kraschar. Gör den inte det lär Alm klara utdelningen. Troligen går det bra, men det finns ju en kreditrisk.
Allmänt har preferensaktier lägre risk än vanliga stamaktier, men skulle inflationen stiga och räntorna med den skulle det äta upp en hel del av avkastningen.

Läsarfråga: Har för mig att du visat intresse för något som jag tror heter Estea Kapitalandelsbevis 1. Har du fortfarande samma positiva syn på detta bevis?
Mitt svar: Jag gillar Esteas kapitalandelsbevis1, men det handlas rätt nära NAV-kursen numera fast det är inlösen inom något år så det är som det ska.

8 reaktioner till “Läsarfrågor om fondsparande och Alm Equity Pref”

    1. Om det gick att köpa ner mod 530 kr så ja. Inom ett år blir SAS Pref antagligen inlösta till 525 kr per aktie. På nuvarande nivåer blir det därmed en kursförlust som äter på avkastningen, men den höga direktavkastningen kompenserar för det hyggligt.

  1. Då det gäller sänkt eller utebliven utdelning på preferensaktier finns det en annan faktor värd att beakta: De flesta bolag har en klausul i bolagsordningen som ger ägarna till preferensaktierna företräde till kompensation för tidigare uteblivna utdelningar innan någon som helst utdelning får ske till övriga aktieägare. Man kan alltså se det som att man under dåliga år har utdelningen innestående snarare än att den går förlorad, med förbehållet att bolaget i en framtid behöver repa sig så pass att det återigen har råd med utdelningar.

    ALM Equity har en sådan klausul, som även stipulerar en årlig uppräkning på 8.5% för det innestående beloppet.

  2. Bör man inte få ut innestående utdelningar inkl. ränta om bolaget gör ett sådant byte mot stamaktier?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)