Självhushållning kan sägas vara en variant av att vara ekonomiskt fri. I vart fall behöver man inte jobba åt någon annan om man klarar sig själv. Anna-Sara på sajten Leva billigt svarar här på mina frågor om sparande och det enkla livet.
1. Vad har du för tankar kring ekonomisk frihet, är det något som lockar dig?
Jag följer många olika profiler på sociala medier som har som mål att bli ekonomiskt fria och jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om. För egen del så är det inget som lockar mig för tillfället utan jag ser mig nog själv leva ett enklare liv som gör att jag inte behöver så mycket pengar. Jag skulle säga att t.ex självhushållning lockar mig mer. Jobba mindre och blanda upp det med självhushållning. Men jag skulle helt klart kunna tänka mig att hitta olika sätt att ha passiva inkomster men just ekonomisk frihet är inget jag strävar efter.
2. Hur tänker du kring ett sparande till barnen?
Vår tanke med sparande till barnen är att kunna spara ihop en summa som de sedan kan använda till bland annat körkort. Vi kommer inte spara ihop till hela kontantinsatser för första bostaden utan det blir en mindre summa som kan vara till hjälp för att betala de större utgifterna som t.ex ett körkort innebär. Känslan av att jobba, kämpa, spara ihop pengar själv och sedan kunna köpa det man längtat efter är väldigt värdefull därav har vi valt att om barnen vill äga sin bostad så är det den vägen de får gå.
3. Ämnet veckopeng, involverar du barnen i det? För att förstå värdet av pengar och ekonomi?
Vi vill gärna att barnen ska få med sig en god syn på pengar och att sparande kan vara något roligt och givande.
För att redan tidigt förstå värdet av pengar så får de veckopeng från när de är 3 år, vi har då börjat med 10 kr och sedan ökat lite för varje gång de fyller år. Det handlar om små summor och det har blivit en rolig grej de ser fram emot.
De får sin slant varje fredag och den delas upp i tre delar: givande, sparande och fickpeng.
Givande – för att lära sig att dela med sig (det finns massor av sätt att ge).
Sparande – de har sparmål. Det kan vara en viss leksak eller aktivitet som de sparar ihop till. Ibland har vi sparmål hela familjen (köp av t.ex ett nytt tv-spel eller en aktvitet tillsammans etc.) och då går dessa sparpengar till detta.
Fickpeng – de köper lördagsgodis för slanten som är kvar. Och det blir det godiset de får under veckan.
4. Hur lever du klimatsmart?
Jag och min familj lever klimatsmart på olika sätt. Framförallt så konsumerar vi ganska lite och när vi köper saker så är oftast secondhand vårat första val. Ett annat sätt som vi lever klimatsmart är att vi är noga med att äta upp all mat som vi köper hem.
5. Du skriver mycket om matbudget, vilka är dina bästa tips för att hålla den?
Jo precis, matbudget skriver jag mycket om. Det som gör störst skillnad för oss är att vi använder oss av en veckobudget. Vi tycker det är lättare att hålla en budget för en vecka än att ha en större klumpsumma för en hel månad. Så varje vecka har vi en bestämd summa pengar som vi kan köpa mat för. Vi har också valt att endast handla en gång i veckan för att undvika onödiga spontanköp som vi helt klart hade gjort om vi besökte matbutiken oftare.
Andra saker som bidrar till att vi håller vår matbudget är att handla mat utifrån veckans annonsvaror, köpa mycket kort datum-varor och se till att bunkra upp när olika varor har ett bra pris.
Hej!
Intressant inlägg. Funderar lite på att sådant stor fokus läggs på matbudgeten. I mitt hushåll på 3 personer lägger vi kring 4k i månaden på mat. Sett till de totala omkostnaderna för hushållet utgör maten mindre än 15% av månadskostnaden. Det är alltså inte matkostnaderna vi behöver fokusera på för att bli ekonomiskt fria 🙂 I vårat fall skulle vi ta ett jättekliv mot ekonomisk frihet om vi gör oss av med bilen
Hälsningar
Olle
Hej!
Ja, bilar är praktiska att ha, men kostar mycket.
Intressant input! Mat är väl dem rörligaste kostnaden att förändra, men ibland har man större kostnader på andra håll som man ej tänkt på. Typ mobilabonnemang, bil, elräkning, försäkringar och annat på autogiro.
Abonnemang och löpande kostnader blir med åren rätt dyra, då det alltid är billigast att vara ny kund. Gammal trogen kund hos ett t.ex. försäkringsbolag så brukar premien att betala ha tickat på uppåt rätt skapligt.