Jag och Farbror Fri har intervjuat varandra om spartips och ekonomisk frihet. Farbror Fri heter egentligen Oskar och blivit ekonomiskt fri i relativt ung ålder via smart leverne och effektivt sparande.
Vi ställde samma fem frågor till varandra. Nedan är mina frågor i svar och hans svar i ej svärtad text.
Att hitta en balans i livet är viktigt. Var går gränsen mellan att vara sparsam och snål?
Motsatsen till sparsam är slösaktig medan motsatsen till snål är generös. Som jag ser det är det mycket lättare för den som är sparsam att vara genuint generös inte bara med sina pengar men ännu viktigare med sin tid och sin uppmärksamhet.
Vilka är dina bästa spartips?
- Hitta din plats på jorden och lev sedan lokalt på den platsen och lägg så lite tid och pengar som möjligt på transporter.
- Skaffa ett ändamålsenligt men inte onödigt stort eller dyrt boende
- Laga mat från grunden och i säsong
- Res sällan men var borta länge
- Tro inte av slentrian att dyrare alltid är bättre
Vad är bästa strategin för att investera sparkapitalet?
Min personliga uppfattning är att det största hotet mot bra investeringar är vår egen psykologi. Det är jobbigt att se sina investeringar minska i värde och det är jobbigt att köpa efter en lång uppgångsperiod. Därmed så är det min övertygelse att det för de flesta är bra att investera ett fast belopp månad för månad under långa tidsperioder. För de allra flesta så innebär investeringar exponering mot aktier via direktägande eller fonder men för den som har ett intresse i den riktningen kan även fastigheter vara intressant speciellt om man gillar att lägga lite tid på renovering och underhåll.
Ska man boosta inkomsten eller dra ned på kostnaderna för att kunna få kapital nog för att bli ekonomiskt fri?
Det finns ingen motsättning och det går förstås bra att jobba parallellt i båda ändarna. Dock så tror jag att de allra flesta kortsiktigt kan få betydligt mer effekt genom att se över kostnaderna. Man får också större effekt av eventuella extra inkomster om man först tätat hålen i ekonomin innan man börjar pumpa in mer pengar.
Vad ska man göra och hur ska man räkna för att veta att man verkligen är ekonomiskt fri livet ut?
Den viktigaste frågan att ställa sig är: hur mycket pengar behöver vi årligen för att leva det liv vi vill leva? Om du kan leva gott på en mindre summa så behöver du betydligt mindre pengar för att vara ekonomiskt fri. I vårt eget exempel så kan vi leva bra på 240 000 kr om året och utifrån den så kallade 4% regeln så behöver vi då 25 ggr detta i kapital dvs 6 miljoner för att kunna känna oss relativt säkra på att pengarna ska räcka resten av livet. Dessa 4% kan komma från aktieutdelning men även övrig avkastning från investeringarna i form av värdeökning. Den så kallade 4% regeln ska ses som en tumregel är en bra utgångspunkt att utgå ifrån. Vissa vill känna sig mer säkra och räknar hellre på 3% medan andra är beredda att ta lite mer risk och kanske kan tänka sig att ta ut 5% per år.
Hej Marcus!
4%-regeln är lite av ’nyckeln’ i mångas sätt att tänka, men går det att tänka något annorlunda & ff hamna hyfsat rätt tror du?
Ca hälften av avkastning brukar väl uppskattas vara värdeökning och hälften utdelning sett över en längre period?
Om jag då har en total utdelning > mina levnadsomkostnader – kan jag då helt sonika plocka ut utdelningen & kallt räkna med att värdeökningar + utdelningshöjningar inte urholkar mitt kapital eller ”måste” jag utgå ifrån 4%-regeln?
Vill man kunna plocka ut 30 tkr/ mån & 360 tkr/år så krävs det väldigt mkt kapital… 360/0,04= 9 mnkr…
Hälsar & undrar
Lars D
Hej! 4%-regeln är defensiv och för dig som vill vara rimligen säker. Räknar du mer att kunna ta mer av ditt kapital behöver du inte lika många miljoner kr.
Lars D,
Utan att vara expert på området tror jag 4% regeln är satt efter om börsen går upp eller ned..
Jättebra & tack till er båda för svaren!
Då fortsätter jag mot att sikta på att att utdelningarna klarar min uppsatta budget & sedan jobba med mina större kostnader efter det (bergvärme, solpaneler, se över försäkringar är mina stora kostnader plus att gå ner på en bil istället för två som idag när både frun & jag jobbar).
Hälsar
Lars D