Månadsspara i aktier – så gör du

Månadssparande - månadsspara i aktier

Det går bra att månadsspara i aktier, men det kräver lite mer aktivitet än om du gör det i fonder. Månadsköp av aktier gör vi manuellt varje gång och det uppstår för de flesta courtagekostnader. Det viktiga är ändå att du alls sparar i aktier och gör det regelbundet.

Månadssparande i aktier bör också matcha din aktiestrategi. Är du långsiktig köper du i samma aktier alla eller de flesta månader. Är du kortsiktig sätter du in kapitalet på depå och sen tradar eller korttidshandlar med dem tillsammans med det kapital du redan hade.

Ditt aktiesparande behöver inte ske exakt samma dag varje månad, även om det för många är en fördel att göra det direkt när du får din lön eller annan inkomst. #Uppsittarkväll är ett bra sådant initiativ, men ibland kommer livet emellan och du helt enkelt inte har kapital över till börsen.

Här kommer ett sammanfattande klipp (från min kanal på YouTube) om månadssparande i aktier:

Det finns enligt mig två stycken i grunden olika metoder för att månadsspara i aktier. Den ena bygger på att du analyserar aktierna och köper i första hand de som är mest köpvärda i din portfölj. Eller lägger till ett nytt aktieinnehav. Den andra metoden är mer systematisk för du har inte tid och kunskap att analysera för att kunna avgöra, vilken aktie som är bäst vilken månad.

Månadsspara i aktier utifrån analys

Det här är för dig som litar du på att din aktieanalyser kan avgöra vilka aktier du ska månadsspara i. Mycket beroende på vilken eller vilka aktiestrategier du följer kan du titta på trender och olika nyckeltal. Det kan vara allt från lockande utdelningstrend, lagom hög direktavkastning till kurstrenden och lägre värdering än det historiska genomsnittet.

Hur du kan göra beror på vad du klarar av och har efterenhet av och det går att skriva böcker om detta, host host. 🙂

Ett grundläggande men effektivt sätt att månadsspara i aktier utifrån en enkel analys är att köpa de investmentbolagsaktier som handlas med substansrabatt. Det ser du på sajter som Ibindex.

Du som är utdelningsinvesterare får gärna läsa kapitlet ”Sammanfattning 1 – Tips för att tajma köp i utdelningsaktier” i Bli rik på aktieutdelning. 

Hur ska jag sprida riskerna när jag månadssparar?
Då du har en analysbaserad metod köper du i de aktier du tycker är billigast eller som du vill ha mest kapital i utifrån att risken är låg eller potentialen lockar. Hernhag.se det vill säga jag har som utgångspunkt att aktieportföljen ska vara någorlunda jämnt fördelad, men att man bör ha lite mer i de säkraste bolagen. Exakt hur stor skillnad är en smaksak och aktiekurserna går olika bra olika år, så det kommer över tid att bli skillnad.

Dina kursvinnare kommer förr eller senare att väga tyngst i din portfölj. Det finns ingen anledning att månadsspara mer i de aktier som inte går upp i kurs bara för att absolut ha en jämn fördelning, lika mycket kapital sparat i varje aktie.

Sätt ändå gärna en maxgräns på kanske 10 procent för varje innehav. Undantag möjligen om det är investmentbolag. Sluta månadsspara när aktien kommer över den gränsen och i bästa fall har du en kursraket som plötsligt väger 20 procent av din portfölj och då kan det vara värt börja sälja av lite grann och därmed skala ned innehavet mot din maxgräns igen.

Månadsspara i aktier utifrån system

Känner att du inte är så bra på tajming får du utgå mindre från analys och mer från månadsspara utifrån ett system. Även då utgår du initialt från grunderna inom aktiesparande, min aktieskola, och inspireras av hur jag väljer aktier och sen gör du din egen analys. Skillnaden är att här funderar du ut ett system som styr när och hur du löpande under året ska fylla på i dina aktier.

Ska jag köpa lika mycket i alla aktier varje månad?
Om du kan rent praktiskt är det en fördel för dig som nybörjare att sprida riskerna jämnt. I den bästa av världar hittar du exempelvis tio aktier som alla kostar 100 kr. Då kan du månadsspara 1000 kr genom att köpa en aktie i varje bolag varje månad.

Att hitta investmentbolag med substansrabatt och andra bra aktier som kostar lagom mycket så att du ska kunna jämnt fördela ditt månadssparande är tyvärr svårt. Sannolikt får du därför ändå handla för olika summor i olika bolag.

Somliga av er som frågar mig om månadssparande i aktier har för litet månadssparande eller många aktieinnehav för att kapitalet ska räcka till att alla aktier. Exempelvis om du ska spara för 300 kr och har tio aktier i portföljen. Det blir 30 kr per aktie och är aktiekursen högre än så kan du inte köpa den aktien.

Det du får göra då är att köpa vissa aktier varannan månad eller kvartalsvis.

Borde jag inte köpa mer i de tryggaste aktierna så jag får större vikt i portföljen där?
Kan du göra riskbedömningen rätt stärker det din portfölj om du har mest kapital i trygga bolag. Aktier i investmentbolag får du gärna månadsspara mer i över tid även om du månadssparar utifrån ett system istället för analys av enskilda aktier. Investmentbolagens aktieportföljer ger dig ju billig riskspridning till flera olika innehav.

Billigaste månadssparandet

Att handla aktier gör du till en viss procentsats, som din bank eller nätmäklare tar. Sen finns det ett minicourtage som golv. Vad som är lönsammast får man räkna ut. Alla banker och mäklare prissätter de olika courtageklasserna så att ju lägre minicourtage desto högre procentsats och tvärtom.

Att köpa aktier varje månad är inget problem när det gäller courtagekostnaden om du köper för små summor varje månad. Det finns hos flera olika banker/mäklare prisklasser att välja som ger dig noll kr eller 1 kr per transaktion. Eller åtminstone under 10 kr.

Det går ganska snabbt att handla för mer än minicourtaget. Har du jämfört och sen valt exempelvis Avanza Mini här på deras sajt (oavsett om det gäller handel på ditt investeringssparkonto eller på din kapitalförsäkring) är minicourtaget 1 kr och procentsatsen 0,25%. Om värdet på aktierna du ska köpa eller sälja är mer än 400 kr är det procentsatsen som gäller. Aktier för 500 kr innebär 1,25 kr i courtage och ju större summa desto mer betalar du.

Dyrt blir det om du handlar för lite större summor eller gör väldigt många affärer. Många 0,25%-are blir till sett över ett helt år ett slant. Det här är anledningen till att jag själv handlar aktier sällan. Jag använder den mer analytiska metoden och köper i enstaka aktier enstaka månader. Jag gillar å andra sidan i regel i courtageklasser med minicourtage 39-99 kr.

Det billigaste månadssparandet beror på många olika faktorer och du får försöka räkna ut vad som är effektivast. För nybörjarspararen finns det ”gratiskonton” och annars spelar ett fåtal kronor per affär ingen större roll.

När i månaden ska jag månadsspara i aktier?
Att göra det innan månadens slut för att dra nytta av månadsskifteseffekten borde i teorin vara smart, men det finns som jag skriver på min sida om januarieffekten inte så mycket krut kvar i månadsskifteseffekten. Börsen gick statistiskt sett bäst kring månadsskiften, men frågan är om det är så numera. Köp gärna i samband med det digitala aktieeventet Uppesittarkväll den 25:e varje månad.

Månadsspara automatiskt och lär dig mer

Du kan också månadsspara i aktier via Aktieinvest, som jag har ett samarbete med för att kunna hjälpa dig köpa aktierna som jag väljer ut. Läs mer där eller på min sida om sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

Allmän aktiekunskap för totala nybörjare kan också hjälpa dig.

För att komma igång bra med månadsssparande kan du kika in min nybörjarbok om aktier - Att lyckas med aktiesparande.

Du kan köpa vår aktiebok för nybörjare från Adlibris och Bokus eller signerade exemplar från Sterners Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)