Min aktieportfölj har fått ny övergripande struktur

Min aktieportföljer har uppdaterats med ny info och struktur.
Foto: Mimmie England.

Jag har strukturerat upp min aktieportfölj något under hösten. Numera skiljer jag lite tydligare på utdelningsportföljen och tillväxtportföljerna. Både i mina sammanställningar och rent placeringsmässigt.

Strukturen är en stor utdelningsportfölj och en tillväxtportfölj som spretar mellan tre olika delar.

Utdelningsportföljen innehåller dels de aktier jag har istället för vanliga räntebärande alternativ som räntefonder, dels de vanliga utdelningsplaceringarna.

Tillväxtportföljen består av en aktiedel och en fonddel. Det mesta här finns i en IPS-depå, så där kommer jag inte åt eventuella utdelningar och då kan jag med fördel placera med annan strategi är aktieutdelningar. Nya aktier under hösten är Brookfield Asset Management, Bure och Vostok New Ventures. Investmentbolag med fokus mot tillväxtaktier eller fokus mot stor ackulmulation av kapital. Brookfield Asset Management äger de övriga Brookfieldbolagen, men delar ut mycket mindre. Gillar också att kanadensarna köpte in sig i Oaktree Capital, då kapitalförvaltning brukar löna sig på sikt.

Tillväxtsatsningar som liknar indexfonder är mina experimentella indexfondliknande aktieportföljer är nya sedan i somras. De delportföljerna finns hos Nordnet.

Tillväxt och småbolag via fonder är samma fondinnehav som vanligt.

Onoterade aktier är samma gamla satsning på ett fåtal reala tillgångar utanför börsen.

Jag har därmed kapitalet i min aktieportfölj utspritt mellan olika depåer, så det är inte helt lätt att redovisa exakt totalavkastning. Däremot har jag öronmärkt det kapital som jag ska ha i tillväxt bättre än tidigare. Så gör jag i min aktieportfölj, men du kanske bygger din aktieportfölj utifrån andra förutsättningar.

16 reaktioner till “Min aktieportfölj har fått ny övergripande struktur”

 1. Hej! Vad kör du för investmentbolag förutom Investor? Har själv Kinnevik och Investor men sugen på ett till. Lundberg, Bure, Latour. Eller utländsk kanske?

 2. Hur hanterar du den utländska källskatten på utdelning från t.ex. Brookfield Asset Management?

  Hur tänker du kring den svaga svenska kronan när du investerar i utländska aktier (dyrt vid inköpet?)?

 3. Vad säger du om Boston Pizza? Tror du de hämtar sig? Eller kan det vara så att det kommer fortsatt gå illa? Pizza känns inte som en trend just nu, varken miljövänligt eller hälsosamt…

 4. Hej Marcus,
  Tack för en bra aktiechatt.
  Jag tänkte börja spara i utländska aktier först med fokus på norden. Hur ska man tänka mellan valet av ISK och KF om man har en del räntekostnader som jag drar av i inkomstdeklarationen och som kan kvittas mot schablonskatten på ISK? Tjänar man på att ha de i en KF ändå om de framtida utdelningarna förväntas bli högre och man automatiskt får tillbaka den utländska källskatten?

  1. Hej!
   Även om skatten tas ut på olika sätt i KF och ISK är det netto samma skattetryck. Dina schablonintäkter från KF hamnar inte i din deklaration, men då ger dina avdragsgilla räntor dig en skattereduktion istället (om du har underskott). Netto därför exakt som att ha ISK där schablonintäkterna hamnar i deklarationen och kvittas mot avdragsgilla räntekostnader. Med reservation för att jag inte är skatteexpert.

   Utländska aktier i KF är därför utgångstipset.

 5. Hej Marcus,
  Efter 4 år aktiespar är jag inte nöjd med min utdelningsportfölj. Jag har tio aktier lika viktat i ett VP konto, ca 200K
  HUSQ-B
  KINV-B
  LUND-B
  TIGO-SDB
  MTG-B
  NENT-B
  NOBINA
  SKA-B
  SWED-A
  VOLV-B

  Vad skulle du rekommendera för Svenska aktier? Ska jag sälja allt och börja på nytt i ett isk? Sparhorisont är 20 år

  Tacksam för svar!
  // Socrates
  Vad skulle

  1. Hej!
   Med en utdelningsstrategi lönar det sig sannolikt med ISK istället för vanlig depå och det blir lättare att deklarera affärerna. Du ska inte sälja aktierna utan flytta dem till ISK, det räknas som försäljning men det går att flytta aktier in i ISK utan att rent praktiskt ha sålt.

   Över tid kan du fundera på om du vill ha storbanker och konjunkturkänsliga aktier i alla lägen på börsen.

 6. Hej Marcus,

  Skulle vara kul att veta vad din avkastningsportfölj har gett i avkastning i snitt (%) då med alla utdelningar inräknat?

  Hälsningar
  Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)