Min aktieportföljs olika delar (i färg)

Min sparportfölj av aktier har numera fyra olika segment av aktier. Det är:
* Högutdelare och high yields (istället för räntebärande)
* Stabila utdelare och utdelningshöjare
* Konjunkturkänsliga och andra mer periodiska innehav
* Tillväxtaktier

De tre förstnämnda kategorierna är aktierna du ser i bokstavsordning i den långa listan över innehaven i min sparportfölj. Tillväxtaktierna finns på samma sida, men står för sig då de finns i annan depå.

I mitt kalkylark har varje segment en egen färg där Högutdelarna och high yields är längst ned och tillväxtaktierna högst upp. Det underlättar har jag på senare år lärt mig att gruppera aktierna på ett för mig lämpligt vis. Så att jag ser på investeringarna på rätt sätt, får rätt känsla.

Hernhags portfölj 2020 alla aktierna

Bland Högutdelarna har jag utdelnings-ETF:er där innehaven delvis är räntebärande papper samt aktier som antingen ger mig hög direktavkastning även om den kanske sänks något i dåliga tider, eller väldigt stabil utdelningstrend.

Hernhags säkra högutdelare istället för räntepapper 2020

Andel av portföljen i Högutdelarna: 15,7%

Ett exempel på stabil och stigande utdelning är AT&T, som är USA:s motsvarighet till Telia. Med den får vi sannolikt över tid stryk av börsindex, men risken är klart lägre så det jämnar ut sig. New Mountain Finance sänkte nyligen utdelningen, men pumpar på ändå med bra kassaflöden till min portfölj. Blir det inte värre än så här utan utdelningen är mer eller mindre hög genom hela krisen är jag nöjd.

Hellre lite riskablare placeringar av det här slaget än tråkiga räntefonder, då räntesparande kräver sin strategi det också. Jag tror det lönar sig på sikt med aktier.

Hernhags stora utdelningsportfölj 2020

Andel av portföljen i stabila utdelningshöjarna: 66%

Det här är den stora gröna och sköna delen med utdelningshöjare och de som inte sänker utdelningen alls. Utdelning i alla tider och i princip ingen sänkning är målet.

Jag känner mig trygg med Swedish Match och Castellums utdelningstrender, men då Nobina drog in utdelningen i år funderar jag på om det var ett undantag eller om jag ska flytta upp dem i det röda konjunkturkänsliga partiet av portföljen. Se min aktieanalys av Nobina.

Även Oneok är något jag funderar på. Kommer gasbolaget att klara utdelningen så de förtjänar sin plats bland utdelningsstabila bolagen, eller ska jag flytta upp dem till de mer cykliska aktierna? Eller ska jag göra det ändå med de kurssvängningar vi haft i aktien i år?

Aktieportföljen 2020 mina cykliska innehav

Andel av portföljen i cykliska aktier: 9,8%

Den här är ny för i år. Efter coronakrisen lade jag aktierna här då de ställde in utdelningarna och jag tappade en hel del utdelningar. Övriga som ställde in utdelningar har jag sedan tidigare sålt i mitt coronasäkrande av portföljen.

De kvarvarande fyra känns ändå tillräckligt stabila, men i nästa högkonjunktur kommer jag att minska ned på innehaven och kanske sälja av dem helt.

Hernhags tillväxtaktier sommaren 2020

Andel av portföljen i tillväxtaktier: 6,5%

Mina blå långsiktiga tillväxtinnehav finns i min IPS-depå. Ett sorts pensionskapital där jag ändå inte kommer åt utdelningarna förrän jag fyllt 55 år. Då kan jag lika gärna ha tillväxtaktierna där jämsides med mina tillväxt- och branschfonder.

Framtidsplaner: Förutom att jag fortfarande funderar på vilken strategi jag ska ha för några av aktierna jag nämnt ovan vill jag utöka andelen tillväxtaktier. Jag får en del sådana aktier via en av mina hemmagjorda aktiefonder (små aktieportföljer som inte ingår ovan), men jag funderar på att utöka min blå del via kapital i en separat ISK.

Det är verkligen en stor fördel att ha olika typer av innehav i olika depåer. I år utklassar min IPS-depå min KF där nästan alla utdelningsinnehav finns, vilket syns tydligt hos nätmäklaren.

Jag får därmed bra feedback på vilken typ av aktier och aktiedelstrategi som går bäst olika år och över tid. Att blanda alla placeringar i en stor depå ger sämre feedback. Så länge jag kommer åt alla depåer från ett inlogg hos respektive nätmäklare är jag nöjd rent praktiskt.

På sikt kanske jag även skulle ha den ljusröda delen cykliska utdelare i en egen ISK även om det ligger klart närmare till hands att satsa mer på små innehav i tillväxtaktier i en ny ISK. Det skulle i så fall bli en klart mer aktiv förvaltning av kapitalet.

10 reaktioner till “Min aktieportföljs olika delar (i färg)”

 1. Har du gjort dig av med Fortnox? Tror du inte det är så mycket mer tillväxt i dem? Mvh Axel

  1. Ja, vid ledningsbytet när de sparkade VD:n. Helt fel beslut av mig att sälja då har det visat sig. Med för tillväxtaktier på mycket lång sikt öronmärkt depå som nu hade jag inte sålt. De Fortnox-aktier jag har finns i tillväxtaktiefonden jag byggt, men alla de små innehaven ingår inte här för de är för många och små.

 2. Bra post Marcus. Intressant att ta del av dina tankar. Tillväxtaktier är intressanta – men svårt att avgöra vilka som är köpvärda och när. Ofta finner jag mig i situationer där jag tänker att tåget redan har gått – men där det i efterhand visar sig att man borde köpt (som ex Embracer, Since, Vitrolife etc). Keep up the good work och ha en fin sommar! Hälsar, Christian.

 3. Hej
  Jag har också NMFC samt MAIN och ARCC sen flera år, skalade ner innan Corona men köpte lite i dippen. Det känns som dessa BDC:er är välskötta bolag med hyfsat låg risk, men den höga direktavkastningen pekar på hög risk. Hur ser du på detta, och BDC:er som NMFC framåt?

  1. Hej,
   över tid är det nog helt okej placeringar även om jag är skeptisk och osäker just nu. Det kan vara fyndlägen i de mest nedpressade aktierna, men det kan också vara rena värdefällorna.

  1. De missgynnas av låga räntor och att det går trögt för deras innehav Nordea. Däremot kan ju Sampo vara en av få stora bolag som är en hedge mot stigande räntor, för något år något decennium lär det bli så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)