Tele2 är konjunkturstabilt och direktavkastningen på 7,7% var oemotståndlig. Köpte att lagom stor post på 69,50 kr.
Tele2:s vinst 2015 var 2,84 kr per aktie för kvarvarande verksamhet (efter att man lämnat Norge och Ryssland). Samtidigt delar bolaget ut 5,35 kr per aktie, vilket är långt mer än hela vinsten. Sänkt utdelning att vänta?
Nej, Tele2 hade engångskostnader och avskrivningar på totalt 3305 miljoner kr, vilket är 7,4 kr per aktie. Kassaflödena räcker alltså. Nu kommer bolaget att investera en hel del till i nya 4G-nät i Holland och andra länder, men det är lönsamma investeringar som det går bra att låna till.
Samtidigt genomför bolaget ett sparprogram som ska spara 1 miljard kr från och med 2018. Det motsvarar kostnadssänkningar på 2,2 kr per aktie. Tele2:s kassaflöden från den löpande verksamheten kommer att stiga.
Direktavkastningen på 7,7 procent är därmed uthållig och lockande. Ändå ligger Tele2 utanför listan över stabila utdelningsbolag. Orsaken är att de ibland sänkt den ordinarie utdelningen, men alla extrautdelningar kompenserar för det. De är inte stabila, men ger väldigt mycket utdelning ändå.
Lägg till att bolaget har en progressiv utdelningspolicy sedan 2015. Målet är att höja utdelningen med 10 procent per år under de efterföljande tre åren.
Att aktiekursen ligger på kursnivåer som först sågs 1998 är däremot inte så avgörande. Alla utdelningar gör att kursdiagrammen säger lite om totalavkastningen och ett bolag som delar ut så mycket som Tele2 kommer aldrig att bli kursraket. Inte för det behövs för god totalavkastning, men ändå. Det ger med det sagt en indikation om hur långt kursraset gått, även om det är mer relevant att påpeka att aktien är nere på nivåer från finanskrisen 2009. Bara i år har Tele2 fallit 20 procent.
Lägg till några insiderköp i början av februari i år.
Norden dominerar Tele2:s verksamhet och mobila nät (för telefoni och data) har en stor framtid för sig, även om det är en investeringstung verksamhet. Kanske blir det några procents tillväxt som kan driva upp vinster och kassaflöden. AT&T är en tryggare utdelningshöjare med 5,3 procent i direktavkastning, men Tele2 är en kassako som delar ut ännu mer om än osäkrare när det gäller finansieringen.
Sammantaget tillräckligt gott för mig att köpa. Medelstort innehav jag kan öka om det går ned mer i, annars tillräckligt för att vara nöjd.
Köper alltid Tele2 aktier av årets utdelningspengar eftersom de har sin utdelning senare än mina andra innehav.
Utdelningspengar på utdelningspengar…..me like !
Ja, varför inte göra så. 🙂
Hej marcus.
Köpte själv tele 2 b idag 69:45 kom undan billigare än dig,hehe. Det blev 322 st . Har även telia mendet gör inget. Blir fint i isk med alla utdelningar.
Mvh.jacke
Hej Markus,
hur ser du på det faktum att två storblankare ligger kvar? De brukar veta vad de gör…
Tack för att du delar med dig!
/Ägare i Tele2 som funderar på att snitta ner…
Hej! Så länge blankarna ligger kvar finns det en latent köptryck, för förr eller senare måste de köpa tillbaka aktierna de sålt. Faller Tele2 mer kan jag ju alltid öka.
Tele2 verkar ju helt klart vara en bra aktie men jag får lite ångest av den när jag sett deras kundservice från ”insidan”. Men man kanske ska låta just det stå åt sidan, bolaget verkar ju stabilt iallafall. Hur mycket låter du känslan styra dina investeringar?
Ha en toppendag
MvH Pengaregn
De flesta bolags kundservice verkar emellanåt vara sisådär. Ändå funkar det rätt bra konstigt nog.
Jag låter känslan styra ganska mycket, men den vilar på rationalitet. 🙂
hej, jag undrar hur du räknar på engångskostnader och avskrivningar för att få summan 2447 milj kr. Tele2:s bokslut är inte helt lätt att greppa och jag försöker få lite mer på fötterna gällande kassaflödena. Tack på förhand!
/Pelle
Tack för din fråga, förstår att du undrar. Jag ser jag skrev fel i hasten. Det ska vara 3305 miljoner kr enligt tabellen högt upp till höger på sid 24 i bokslutet (not 3). Summan av engångsposter och avskrivningar 2015 blir därmed ännu mer per aktie. Med 449 miljoner aktier blir det knappt 7,4 kr per aktie. Jag har uppdaterat inlägget med detta nu.
Du kan inte räkna bort avskrivningar, de kvarstår år efter år så länge tillgångarna inte avyttras. I ett bolag som Tele2 så kommer avskrivningar i princip bara att öka årligen då det är en väldigt kapital(läs:tillgång)intensiv bransch
MVH
Japp, problemet är att avskrivningarna visar en värdeminskning på tillgångarna och Tele2 måste investera för att bibehålla eller öka tillgångarna. Det jag ville visa var att kassaflödena från rörelsen är mkt större än nettovinsten. Därmed inte sagt att alla kassaflöden kan delas ut. Tele2:s investeringar går i vågor och är ganska höga nu när 4G-nät rullas ut, men jag tror att de minska framöver så de fria kassaflödena (efter investeringar) kommer att öka. Även vinsten lär öka när sparplaner genomförts och 4G-nät kommit igång.
Tjena,nu har jag köpt boken,när du pratar om lagomt stora poster hur många rör det sig om då.ha en bra dag
Hej! Lagom stor post är när du varken känner dig fullinvesterad eller tycker du har för liten post i aktien. Allt beror på hur många aktier du har i din portfölj och hur stor andel du vill eller vågar ha i en aktie. Har du tio aktier i portföljen kanske 4-8 procent är lagom som första köp. Då är det varken riktigt lite eller riktigt mycket om din genomsnittliga aktier står för 10 procent av portföljen. Sen kan säkrare aktier väga mer och riskablare aktier mindre. För en riktig chansaktie kan ett par procent vara lagom.
Tackar för genomgången av Tele2! Jag har sneglat på denna aktie någon vecka, och gjorde nu som dig och köpte en post stor nog att vara nöjd med i dagens börsklimat, men liten nog att det inte gör nåt om det går ner ordentligt så man kan öka.
Det lovande!
Hej Marcus,
Funderar på att investera i Tele2 eller Telia Sonera till min långsiktiga utdelningsportfölj (20 år). Vilken rekommernderar du främst för detta ändamål?
Hej!
Osäkerhetsmomenten är lite högre kring Telia, som sannolikt sänker sin utdelning om ett år. Annars är det nog ingen stor skillnad mellan bolagens aktier egentligen.