Nu toppar Investor och får stryk av börsindex

Hernhag Utdelare. Lagen om alltings jävlighet säger att nu toppar Investor och får stryk av börsindex framöver. Orsaken är att jag har viktat om från XACT Norden Högutdelande till Investor A.

Allvarligt talat. Fondens vikt är nu nere på 3,5 procent av min sparportfölj medan Investor A står för 2,5 procent. Jag var helt enkelt trött på att fonden inte hänger med uppåt ens om man tittar på totalavkastningen. Låg risk i all ära, efter ett par tröga börsår borde lägre räntor och bättre konjunktur kunna komma inom 1-2 år och därmed få börsen att stiga långsiktigt. Då tror jag det behövs lite högre risk för bra avkastning.

Investor är med sammanlagt 29 procent av portföljen i industrins utdelningsaktier ABB och Atlas Copco ganska offensiva. Tyvärr är jag aktiekursmässigt både kort- och långsiktigt sen på bollen även om Investor ingår i både sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag och Xact-fonden.

Jag gillar även att investmentbolaget har totalt 20 procent av substansen i Astra Zeneca och Mölnlycke. Hälsovård är en bra sektor för framtiden.

Substansrabatten ligger runt eller något lägre än normalnivåer med 12,7 procent enligt sajten ibindex och den gör att vi får mer aktieexponering för pengarna än om vi köper en indexfond. Det är även värt kostnaderna för Investors huvudkontor för att få aktivare förvaltning.

Investor har enbart två sänkningar av ordinarie aktieutdelningen sedan 2003. Det är starkt.

Jag går med denna omviktning emot mitt beslut när jag sålde Investor och köpte Xact en gång i tiden. Nu har jag bättre plats i portföljen då antalet aktier är något färre än vanligt. Xact Högutdelande har byggt upp en allt svagare historik sedan dess.

Framöver ökar jag hellre i investmentbolaget, särskilt i rekyler. En hake är att direktavkastningen är lägre så det sänker mina kassaflöden något.

Lagen om alltings jävlighet säger att nu toppar Investor och får stryk av börsindex framöver.

Investor A står lite lägre i kurs än Investor B och därför tar jag den aktien. Vilken aktie som är bäst av a-aktier och b-aktier i andra bolag kan du läsa om här.

18 reaktioner till “Nu toppar Investor och får stryk av börsindex”

  1. Det skulle inte förvåna mig. Å andra sidan har jag nu skrivit att så ska ske, så då kanske det ändå går vägen. Ja, inte nu då när jag skrev föregående mening och jinxade igen. O.s.v. 🙂

   1. 🙂Intressant jinxhedgande🙂
    Jag har likaviktat inv A och XHD
    Samt Xact småbolag samt AMF småbolag mot Xact sverige.

    Borgar säkert för en bred börskrash!

 1. Hej,

  Vad tycker du om Vdiv ETF?

  Både bra Da samt totalavkastning.

  I en kf får man ju tillbaka källskatten.

 2. Har viktat om till Xact Norden Högutdelare mer och mer sedan ett tag. Delvis beror det på att i nuläget är jag beroende av utdelningarna och såg fonden som ”säker” och stabil utdelare. Men lyftet kommer inte som jag hoppades på och nu sitter man med 50% av kapitalet i denna fond och ångrar mitt beslut. I nuläget kommer jag inte att göra några som helst ändringar utan jag väntar på informationen om hur mycket/lite fonden kommer att ge ut nästa år. Ibland gör man fel, det hör till livet.

 3. Hej Marcus! Sålde också Xact Högutdelande för ett tag sedan. Viktade över till 50/50 Industrivärden och Investor.
  Tack för all kunskap du sprider i böcker och poddar.

 4. Skägget!

  Med tanke på senaste tidens (veckor tom dagar) rally på börs och räntor är det för tidigt att sälja fastighets- och byggaktier (typ Castellum, Cibus, Skanska)?
  Eller tror du uppgång kan fortsätta ett tag till i dessa sektorer?

  Är Investor köpvärd i din värld med rabatt på ca 12% substansen?

  Helt enkelt byta Castellum, Cibus och Skanska mot Investor?

  1. Hej!
   Uppgången kan nog fortsätta lite till. Även Investor har gått upp om än inte lika mycket. Sammantaget sänker du den långsiktiga risken och breddar sparandet om du väljer Investor istället.

 5. Har haft en högutdelande portfölj med ca 50/50 svenskt och USA/EU i 6 år nu och upplever att den oftast inte är i synk med ”index” t.ex. OMXS30 eller dow. Det känns likadant med xact norden högutdelande som fortfarande slumrar värdemässigt medans index har käkat nitro och dragit ifrån som en raket. Kan inte förklara detta, gissar att det är vissa bolag inom industri som har gått upp mer än det som min portfölj är full av, dvs bank, fastighet och sen xact högutdelande. Gissar att deras storhetstid kommer längre fram (eller inte alls, men man måste ju tro). Sen är det väl så att prioriterar man utdelningar så är det ju stabil DA som är viktigast, inte värdeutveckling. Kan man köpa bra fastighetsbolag eller banker till DA 8% för att mr market värderar ner dem av någon anledning, ja då ska man väl inte klaga, även om värdeuppgångs- grafen hos Avanza ser tråkig ut.

  Prioriterar man en fin graf mot index och således hög totalavkastning ska man inte köpa xact högutdelande eller aktiespararna direktavkastning. De underpresterar mot index är min uppfattning, men har i gengäld stabila kassaflöden direkt ner i min ficka. Jag slipper bry mig om när jag ska köpa eller ännu viktigare, när ska jag sälja?

   1. Senast tiden har jag funderat mer på det här. Är det inte bara vad man kallar för mental bokföring? Utdelningarna kommer ju från företagets kassa/värdering o då kunde man lika gärna köpa index o istället sälja av x% vid önskad tidsperiod istället?

    Troligen då till högre DA, än att joxa med övriga utdelningsfonder etc.

    Tankar om detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)