Det är inte ofta jag uppdaterar citatsnurran med mina bästa råd, men när jag gör det så gör jag det bara lite grann. 🙂 Här kommer ett gäng uppdateringar från saker jag skrev i media under 2018.
Från att jag skrev detta om nischbanken Collector i maj 2018 har aktien fallit från 63,30 kr till 49,10 kr. Att ta det försiktigt med den aktien var ett riktigt råd.
”Att inte köpa för mycket och att inte köpa för tidigt i aktier som ligger fallande trend är viktigt. Följer du de råden och sprider riskerna ordentligt är nog mycket vunnit när det gäller tajming och portföljhantering.”
(…)
”Ibland har aktiemarknaden fel och ofta överdriver den sina kursrörelser. I slutet av långa trender kan vi nog säga att värderingen brukar vara fel. Ofta finns det flera mer eller mindre bra lägen på börsen, men det finns inga gratisluncher. Marknaden är trots allt i regel effektiv och smart. Gå därför aldrig emot marknaden med allt du har i portföljen, utan ta det försiktigt.”
I en aktiechatt i maj 2018 gav jag några av mina favoritråd till nybörjare:
”Zooma ut och titta på hur vinsten per aktie gått på 5-10 års sikt för bolagen. Köp bara aktier i bolag där det pekar uppåt över tid. Titta på kursgrafen över 5-10 år, pekar det lagom uppåt, har det tokrusat på sistone eller tuggar sig aktien långsamt nedåt över tid? Om du åtminstone lär dig se och förstå dessa långa tydliga trender så du ser utvecklingen på riktigt lång sikt är mycket vunnet.”
I min tredje bok Hitta världens bästa aktier studerade jag värdeanalysens grundare Ben Graham och min slutsats var att den moderna intelligent investor är flexibel. I en krönika i maj 2018 nämnde jag det här med att navigera på börsen utifrån de stora trenderna. Det gäller både kurstrender och fundamentala trender i samhället.
”Olika branscher och metoder att värdera går bra olika år och olika decennier. Kortsiktiga investerare får anpassa sig efter kortsiktigt brus medan långsiktiga investerare måste zooma ut ordentligt och navigera utifrån de riktigt stora och långa trenderna.”
”Att hitta en lämplig aktiestrategi och lära sig använda den på ett så bra sätt som möjligt. Oavsett vilken eller vilka strategier du väljer vill vi få avkastning som är god utifrån den tid och energi vi lägger ned.”
I samma intervju pratade jag också om de största misstagen som privatplacerare gör:
”Att inte ha en bra strategi som ramverk och att stressa upp sig och börja agera kortsiktigt utifrån marknadsbrus. Många privatplacerare tittar för mycket på korta svängningar i aktiekursen och för lite på bolagens utveckling. Bry dig inte om permabjörnar, alltså personer som år ut och år in säger att kraschen är nära. Ha en handlingsplan för nedgångar och sämre tider och ta inte för höga risker, men lyssna inte på de som alltid ropar att vargen kommer.”
Marcus:) Jag har haft en fundering på att investera i Hyreshus i Detroit genom Solid capital group! Har du nåt råd angående detta? Något du skulle kunna tänka dig att göra? Jättetacksam för svar! mvh
Jag föredrar börsnoterade fastighetsbolag. Så mycket mer riskspridning och mycket lägre risk. Sen kan man förstås göra bra affärer även i projekt utanför börsen, men insynen och riskerna är helt annorlunda.
En samling bra tankar, helt klart. Det sistnämnda är kanske det bästa? Jag känner många som tyvärr lyssnat på ”vargen kommer alltid” för mycket, och därmed haft urusel avkastning på sina medel sista tio åren.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, ”nu måste det gå ned bara för att det har gått upp” är ingen djupare eller skarpsinnig analys. Däremot är det bra business för de som skräms, främst i USA finns det de som säljer böcker och annat som mest går ut på att skrämma folk.
Hej Marcus,
Först och främst: tack för inspirerande börsböcker!
Jag har en fråga som berör riskspridning och utdelning. XACT Högutdelande är ju en fantastiskt fin ETF som samlar svenska högutdelare och som ger utdelning. Jag skulle gärna investera i några motsvarande ETF:er som ger utdelning och som följer högutdelande aktier globalt, i Europa samt USA. Har därför börjat titta på iShares (t.ex. iShares MSCI World Quality Dividend UCITS ETF). Oftast ligger avgiften på mellan 0,2-0,4%. Utdelningen sker vanligen halvårsvis eller varje kvartal. För den som efterfrågar utdelning men ogärna äger enskilda aktier; är dessa ETF:er ett bra sätt att minska risken i portföljen, eller tänker jag fel?
Hej!
Är ETF:erna noterade på börs i EU kan vi handla dem, annars inte. Hittar inte fonden du nämner just nu hos nätmäklarna. Kan du handla den är det säkert ett bra komplement som ger riskspridning.
Tack för snabbt svar! De flesta av de utdelande ETF:er jag tänker på har säten också i EU, exempelvis ”iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF (DIST)” och ”VANGUARD WRLD HI DIV YLD UCITS ETF”. (Avgifter 0,28% respektive 0,29%.) De finns inte på Avanza, men på Nordea Investor.