Strategier för att köpa in sig i en aktie

Ny helg innebär en ny omgång av Fråga Skägget om börsen.
🙂
När du ska in i en ny aktie, hur tänker du då när det gäller summan du satsar? Själv tänker jag så här: jag sätter en summa som jag vill investera i ett bolag jag tror på. Delar den med 4 delar och går in med 1/4-del först. Går aktien ner så går jag in med 1/4-del till. Fortsätter aktien ner så går jag in med den sista 2/4-delen och håller tummarna…😱 Om aktien i stället går upp så går jag in med 1/4-del med jämna mellanrum. Vet inte om det är rätt sätt att tänka men som sagt, hur resonerar du? Vore kanon om du kunde svara om du får lite tid över.
Jag köper ungefär hälften av vad jag siktar mot att ha. Sen fyller jag på då och då, särskilt om det går ned. Det finns olika metoder för att komma in i en aktie, de flesta går ut på att anpassa sig efter det egna psyket. Rent teoretiskt ska vi köpa allt på en gång, eftersom börsen går upp de flesta år och oftast ligger i upptrend. Men köper man allt på en gång och det går ned mår vi ju lätt dåligt, och i värsta fall får panik och säljer. Därför ändå bäst att köpa då och då.
Fortnox vs. Proact? Kan de fortsätta att växa och vilket av bolagen känns ”hetast”?
Både Fortnox och Proact är spännande tillväxtbolag. Svårt att välja.
Kan det var lönt att köpa Hexagon eller Melker Schörling nu då de har rasat ganska kraftigt med enda problemet Ola Rolléns aktieaffärer.
Hexagon och Melker Schörling är fortsatt två bra bolag, men jag vet inte hur snabbt det vänder för dem. Ledningsoron kanske sitter i.
En strategi som jag funderat en hel del på; om man skulle ta rygg på dessa giganter inom aktier; Melker o Douglas. Dvs MSAB respektive Latour. För övrigt lär Latour vara det investmentbolag som har varit i särklass bäst de senaste 30 åren.
I både Melker Schörling och Latour så är det snarare vd:n som står för kontinuiteten i takt med att storägaren blir för gammal och det blir generationsskifte. Bra att ta rygg är det nog oavsett.
Börsraset kommer förr eller senare, för varje år som går närmar vi oss det ofrånkomliga. Hur ser du på det?

Jag försöker knappt gissa börsutvecklingen. Ett börsras skulle dessutom innebära bra lägen för att återinvestera aktieutdelningen, så på så vis vore det nästan bra.

15 reaktioner till “Strategier för att köpa in sig i en aktie”

 1. Hej Markus! Tycker du att det kan vara läge att köpa på sig mera Castellum nu, eller är det för tidigt? Är långsiktig.

  1. Hej! För en långsiktig investerare tycker jag det ja, men jag är osäker kring hur det blir med utdelningen i vår. Kommer de att höja utdelningen enbart justerat för nyemissionen eller oavsett? Hur kommer marknaden att reagera på det? Bli inte helt fullinvesterad i Castellum innan bokslutskommunikén.

 2. Kring frågan hur jag köper in mig i en aktie: Jag har ett visst belopp jag ville investera upp till i en aktie. Vid varje givet tillfälle får jag ha max fem aktier där jag ännu inte är fullinvesterad. Jag försöker relativt snabbt att komma upp till åtminstone 1/3 av ”maxbeloppet”, men sedan beror det mycket på hur det har gått. T ex har min investering i Lundbergs gått mycket bra, men jag är inte fullinvesterad, men köper inte heller mer på nuvarande nivåer.

  Jag beskriver detta i diverse inlägg på min egen lilla blogg om nu någon skulle råka vara intresserad.

  Tack för en utmärkt blogg.

  Mvh

  Egon

 3. Funderar på detta med dyrt & billigt. Om en aktie anses dyr i dag men jag tänkt ha den i årtionden (förutsatt att inget dramatiskt händer) för att det är utdelningen jag är intresserad av – spelar det egentligen roll då om den är ”dyr” i dag?

  På sikt ska det väl ändå bli dyrare?

  1. Ju längre sparhorisont desto mindre roll spelar det, men det vore förstås bättre om det blev en omotiverad nedgång först. Om ett bra bolag har en dyr aktie kanske det finns ett annat bra bolag med en lite billigare aktie. Någonstans kan vi inte bortse från totalavkastningen, även om utdelningen ligger i fokus.

   På sikt behöver aktien inte alls bli dyrare, dvs högre värdering jämfört med vad bolaget presterar. Däremot kan en dyr aktie fortsätta upp i kurs och på så vis bli ”dyrare”.

  1. Hej!
   Inte alls egentligen. Om nyemissionen av stamaktier stärker bolag kan det kanske få preferensaktien att gå upp då det sänker kreditrisken. Det kan också rent teoretiskt bli så att placerare säljer preffen (så kursen pressas tillfälligt) för ha råd teckna i nyemissionen av stamaktier.

 4. Hej
  Jag är främst intresserad av utdelningsbolag så har bla. J&J men fundera också på Emerson Electrics, vad är din syn på Emerson ?

  Har tittat lite på bolag som är listade på London börsen men har svårt att hitta någon bra lista som t.ex div aristocrates som finns i USA. Har då några bra tips på stabila utdelare i UK ?

  Tack för intressant läsning.

  1. Hej!
   Emerson är säkert ett bra bolag, men inget jag hunnit titta så mycket på. Detsamma gäller bolag i UK.

 5. Hey,

  I’m Anne and I work for a blogger outreach agency.

  One of our clients would like to promote his services through posts with an included dofollow link to his website.

  Your blog http://hernhag.se/ is so remarkable and creative that we would like to cooperate with you in this issue.

  Do you accept sponsored posts on your website? If so, please let me know your rates.

  I would be grateful to receive your answer.

  Kind regards,

  Anne

 6. Hej Markus!
  Vad är fördelen med att lägga en stop loss order istället för en vanlig köp/sälj order? Man kan ju välja köp/sälj pris och giltighetstid på en vanlig order också.

  1. Hej!
   En stop loss ligger latent och passiv och väntar på att triggerkursen ska nås. Först då skickas din order till marknaden. Vanliga order går ju direkt till marknaden när du lägger ordern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)