Portföljfrågor om riskspridning och kompletteringar

Läsarfråga: Är nybörjare på aktier och har läst din bok ”Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning” som jag tycker är en mycket bra och inspirerande bok. Har byggt upp en liten portfölj med utdelningsstrategi. Portföljen har ungefärligt fördelat i % på Axfood 23,7, Castellum 23,7, Industrivärden C 10, Kinnevik B 14,3, SEB A 28,6. Tycker du det är tillräcklig riskspridning för det här värdet eller skulle det vara bra att utöka med något till bolag? Känner att om jag ska utöka så är det bra läge nu när det är billigt. Har funderat lite på Fortum, Hexpol, eWork och även SCA. Den sistnämnda ingår ju i Industrivärden så det kanske inte är så stor vits med det? Vilken skulle du utökat med av dessa eller någon annan?

Svar: Du har nog en viss fördel om du köper ett par aktier till. Varför inte Hexpol och Ework som är lite mer av tillväxtbolag. Blir bra kompletteringar till befintliga innehav. SCA är en rätt liten del av Industrivärdens portfölj så att köpa aktier direkt där kan du om du vill också.

* * * * * * * *

Läsarfråga: Jag har nu under 2017 gått in med cirka 70 procent av det kapital som jag har avsatt för aktier. Denna portfölj bör idag ge en utdelning om cirka 5.5 procent om året.  Jag har som mål att vid en dipp stärka positionerna i dom större och kanske säkrare bolagen som t.ex. Investor mfl. Jag har idag en fördelning om cirka guld 5%, räntor 3%, cash 35%(mål 10% efter nya investeringar), fast egendom 17%, aktier 40% med målet att öka aktier till totalt 55%. Aktiernas fördelning ligger om cirka Fastighet 32%, Kläder 4%, Bank/Inkasso 11%, Spel 4%, Tele 11%, Läkemedel 8%, Skog 6%, Transport 6%, Investmentbolag 5% Bygg 3%, Livsmedel 4%, Industri 3% Övrigt chans 3%
Jag tar tacksamt emot råd och tips, hur skulle du göra för långsiktig trygghet med målet att leva på kommande utdelningar, skulle du öka resp minska något i portföljen, skulle du ha en större eller mindre vikt mot aktier totalt sett alltså mer än 55 procent?

Mitt svar: Jag tycker du ska hålla fast vid din plan. Hittar du bra aktier som gått ned ökar du då du har likvider att ta av. Att sprida besparingarna mellan olika tillgångar är bra, om ett par år när du investerad mer av likviderna i aktier har du tillräckligt hög andel. Efter en lång börsuppgång ska du inte ha för hög andel aktier. Det vore snarare en idé att ha 10 % i räntebärande istället för de 3% du nämner, t.ex. via Carnegie Corporate Bond.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)