Beskattningen av ISK och KF under 2019 är nu känd. Som PA skriver: ”Statslåneräntan per den 30 november 2018 sätts till 0,51 procent, en uppgång med 0,02 procentenheter jämfört med förra årets 0,49 procent.”
Det höjer skatten med motsvarande.
På min sida om information om ISK och KF har jag därför uppdaterat räkneexemplet till:
Om statslåneräntan på 0,51 procent och vi plussar på 1 procentenheter får vi totalt 1,51 procent i schablonintäkt. Schablonskatten är då 0,3*1,51=0,453 procent.
Har du inga avdragsgilla räntekostnader är skatten enkelt uttryckt 4530 kr per miljon kr du har i ISK eller KF. Sen beräknas kapitalunderlagen lite olika bland annat utifrån insättningar och uttag, men de reglerna är oförändrade och går att läsa om på ISK och KF-sidan.
Nytt på preffsidan
Aros Bostadsutveckling är ny på preffsidan. En till synes helt okej preff men i helt fel bransch just nu.
Preferensaktier som håller på att avnoteras är de från SAS, Agora och Real. Dessa har jag tagit bort redan nu.
Zeta Displays inlösenvillkor som gällde fram till november 2018 tar jag också bort. Kvar är det som är aktuellt framöver.
Hej Marcus
Förslag till användarservice (och locka fler användare) som skulle svara på mina omedelbara frågor när jag läser din pref-tabell är:
1. Utdelningsfrekvensen
2. Direktavkastningen specifikt datum, med månadsuppdatering, annars blir det för mycket jobb för dig ;-).
Tackar på förhand.
Goran
Hej! Tack för tipset, en vacker dag kanske det blir så. 🙂
Hej!
En kanske för vissa dum fråga men dock en fråga…”Har du inga avdragsgilla räntekostnader är skatten enkelt uttryckt 4530 kr per miljon kr du har i ISK eller KF”.
Räknas räntekostnader som man har i ett bolån in där eller är det bara om man har ett aktiekonto och man t ex har gjort en vinst som man kan ”kvitta” räntekostnaden för skatten i en ISK?
Hej!
Allt som dyker upp i kapitalinkomstslaget räntor i deklarationen ingår. Det är ränteintäkter och schablonräntan från ISK och räntekostnader för lån.