Lite mer om preffläget

Efter önskemål vill jag förtydliga lite om hur jag ser på läget för vissa preferensaktier just nu.

Jag tipsade tidigare i höstas om preferensaktier, bland annat de från Alm Equity och Oscar Properties. Sedan dess har normaliseringen av bostadsmarknaden i Stockholm skapat lite skrämselhicka även för preferensaktierna.

Att preffar går ned i kurs motsvarande ett till två års direktavkastning eller är ganska normalt. Trygga Akelius Pref har pendlat mellan 270 kr och 340 kr de senaste tre åren, vilket är större spread än så.

Min utgångspunkt är fortfarande att de båda stora bostadsutvecklarnas preffar jag framhållit är något att behålla. Främst Alm Equity som har bostäder i mellanprissegmentet, men jag tror även att Oscar P reder ut det hela. De emitterar hellre nya stamaktier än ställer in utdelningen på preffarna.

De bostadsutvecklare som kommer att gå i konkurs är istället de som är mindre och nyare, främst de som köpt alldeles för dyra byggrätter. De får nu svårt att sälja till de priser som krävs för lönsamhet, i alla fall om de inte sålt en stor del av bostäderna innan byggstart. De kan heller inte alltid byta till att sälja hyresrätter istället för bostadsrätter då de skulle behöva högre hyror än vad den reglerade hyresmarknaden kanske tillåter.

Ta det försiktigt med att köpa stamaktierna för där kan det bli värre under det kommande året, även de i Alm Equity och Oscar P.

Däremot behåller jag mina preffar i Alm Equity och funderar på att öka framöver.

Jag vill betona risken mer nu än vad jag gjorde i artikeln länkad till ovan. Marknaden har mer skrämselhicka än vad jag trodde det skulle kunna bli. Främst för en lyxbostadsutvecklare som Oscar P blir det en kärvare marknad. Ligg inte för tungt i den preffen. Även om de troligen enligt preffarnas villkor kan lösa in dina B-preffar till 500 kr om du ber om du inför mars månad är det inte helt säkert de anser sig ha råd just nu.

8 reaktioner till “Lite mer om preffläget”

 1. Jag kan bara instämma, det du säger ovan är även helt i linje med vad ALM’s duktige vd kommunicerade nu senaste på Pensers intressanta seminarie. Det vi ser just nu är en välbehövlig tillnyktring av marknaden. Att en så stor andel av köparna sedan 2015 varit spekulanter som handlar br på lånade pengar, för att sälja dem direkt när de är klara, det är inte normalt. Det kommer ju i förlängningen dock leda till att de skickliga företagen får en bättre framtid, då vissa aktörer slås ut.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

 2. Tack för ett informativt inlägg. Vad tror du om K2A? De känns stabila enligt vad jag har kunnat läsa mig till.

  Ja man bör ju verkligen läsa på om preffar innan man köper dem. Själv kommer jag ligga lång i de bostadspreffar jag har.

  1. Marknaden har alltid satt högre risk och därmed högre direktavkastning på Tobin. Kan inte bolaget i detalj och just deras preff har därför aldrig varit någon favorit hos mig.

 3. Tack för mycket intressanta funderingar! Vad tror du om Genova Property pref? Som jag tolkar det räcker bara hyresintäkterna för att täcka utdelningarna, den borde väl i så fall vara hyfsat säker i förhållande till direktavkastningen?

  1. Kort kan jag säga att Genova utifrån direktavkastningen på 8,8% har en del risk, men allt är ju relativt. Så länge de också har råd med räntorna på lånen så är preffen hyfsat säker ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)