Premiepensionsfonderna 2023

Jag plockar ut Prior & Nilsson Realinvest A och tar in Carnegie Indien och Skagen M2. Det är de förändringar av fondval jag gör i premiepensionen. Här är den nya fördelningen.

Jag plockar ut Prior & Nilsson Realinvest A och tar in Carnegie Indien och Skagen M2 i premiepensionsfonderna. Här är fördelningen.

Prior & Nilsson Realinvest A åker ut. Fonden har likt mycket annat haft en svag kursutveckling och de placerar i Telia. Reala tillgångar kommer att gå bra igen förr eller senare, men jag har redan så mycket placerat där via mina aktieinnehav att det räcker. Prior & Nilsson Globala Utdelare som jag tog in i mina fondtips verkar inte finnas tillgånglig i premiepensionen.

Skagen M2 gör entré, vilket är en fastighetsfond jag ägt till och från det senaste decenniet. Fastigheter har tagit mycket stryk under 2023 och sådana aktier har jag sålt av tidigare i år. Detta då jag ville sänka min ränterisk av privatekonomiska skäl. En global fastighetsfond med värdeaktiefokus blir bra nu i premiepensionen, precis som i tjänstepensionen.

Vilken Indienfond är egentligen bäst? Carnegie Indien har inte alls gått bäst i sin sektor de senaste åren, men kanske vänder det nu. Jag ser i vart fall förvaltaren bli intervjuad ibland, så det är lättare att följa utvecklingen i denna fond. DNB India, Franklin India och Fidelity India är annars alternativ som gått bättre. Franklin India har jag för övrigt har jag valt i en tjänstepensionsdepå.

Sist jag ändrade 2020 tog jag ut Indienfonden då jag hellre har temafonder och branschfonder än landsfonder. Efter Kina-viruset och pandemin det året finns ett tydligt tema med att flytta tillverkning från Kina till Indien, så nu det får bli en landsfond i alla fall. Långsiktigt är Indien mycket intressant att placera i.

Ovanstående förändringar av fondinnehaven sänker enligt pensionsmyndigheten min risk och mina avgifter.

Ovanstående förändringar av fondinnehaven sänker enligt pensionsmyndigheten min risk och mina avgifter.

Att analysera och välja fonder är som jag länge påpekat svårt och har sina risker. Ett exempel är att det finns experter som hävdar att fler Morningstarstjärnor statistiskt sett ger bättre avkastning framöver medan andra har annan statistik som motsäger det. I min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik går jag igenom det du behöver veta för att välja aktiefonder och räntefonder.

4 reaktioner till “Premiepensionsfonderna 2023”

  1. Hej!
    Indienfonden du nämnt har 0.38% avgift?
    Vad är det för avgift?

    Kollar jag fonden på Avanza har den 2,44%
    Har ingen koll på premiepension direkt.

    1. Hej!
      Alla fonderna i premiepensionssystemet har mycket lägre avgift där än om man sparar i fonderna via de vanliga plattformarna. Särskilt dyra fonder kan det därmed löna sig att ha där istället. Å andra sidan är de flesta fonder relativt billiga hos SAVR.

  2. Hej igen!

    Vad är din åsikt om att ha hela premiepensionen i AP7 Såfa? Vad är det som gör att du väljer andra fonder?

    Tror jag kom fram till genom ”Rikatillsammans” att AP7 S¨åfa var det bästa valet men nu blev jag nyfiken och sugen på att göra som dig. Men undrar varför något annat än den fonden?

    1. Hej!
      Jag började med andra fonder för jag trodde mer på det, att det skulle passa mig bättre. Under långa perioder har det troligen varit fel, även om jag inte vet hur jag reagerat på att äga AP7 Såfa. Investeringar man inte gillar tenderar vi att tajma ännu mer fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)