Q&A – Bravida, Alfa Laval och chansaktier

Idag är det fredag och aktiechatt via Privata Affärer kl 10:00. Somliga har istället per mejl skickat frågor till mig de senaste veckorna och här är dem och svaren.
Vad känner du inför Bravidas börsintroduktion?

Jag tycker bl.a. att teckningsintervallet är för brett.
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/analys-for-hog-prisrisk-i-bravida-804130

Skall starta sparande till våra barn och har då tänkt investmentbolag, bla efter att ha läst chatten. Spiltan Aktiefond investmentbolag är ju då ett alternativ. Undrar då om det finns någon speciell anledning till att välja Spiltan istället för att själv köpa in ett antal investmentbolag? Det är trots allt 0.2% i avgift. Jag kan tom anpassa mig efter vad Spiltan gör för justeringar i innehavet. En fördel jag kan se är ju att det är lättare att månadsspara i fond. Och man slipper ju courtage vilket är tråkigt vid månadssparande. Själv hade jag nog haft med Öresund (vilket Spiltan inte verkar investera i? Och lite mindre i Kinnevik, men mer i Melker.
Med Spiltan Aktiefond Investmentbolag får du färre innehav att hålla koll på, men du får inga utdelningar att placera. Avkastningsmässigt spelar det ingen större roll vilket du tar. Vill du ha mer i Melker eller Öresund kan du ju köpa småposter där ändå även om du sätter det mesta i fonden.

Danske Bank har gjort en sänkning av Ratos rek från behåll till sälj. Riktkurs kapas från 55 till 34 kr. Hur fungerar det när analyshusen skickar ut en sådan rek? Är det flera analytiker som läser på sig om bolaget eller är det bara en persons syn på dessa rekommendationer? Var kan man sedan läsa denna analys som ligger till grund för sänkningen och hur kan man ligga så långt ifrån varandra när det gäller riktkurs jämfört med andra analyshus?
Det är en eller ett par analytiker som läser på om ett bolag och träffar bolagsledningen. Ofta är analyserna bara tillgängliga för bankens kunder, men de stora dragen blir ofta refererade i media. Det är sällan en riktkurs kapas så hårt, men Ratos brukar har ganska många säljrekommendationer. Aktien brukar vara dyr för att vara ett investmentbolag, men ha en mycket bättre värdering om man ser Ratos som ett rörelsedrivande industrikonglomerat.

Ska jag köpa akierna som heter Africa Oil och Saniona? Jag har hört om experten som varnar att ekonomi ska bli rasa och jag vet inte om det är bra att köpa aktier. Kan du ge mig tips vilka aktier som är bra..så man kan lönsamma i framtiden. Jag har en ISK-konto.
Africa Oil och Saniona är högriskaktier och inga jag brukar rekommendera. Bra aktier är allt från Melker Schörling till Atlas Copco B, även om timingen förstås är svår att sia om.

Eventuella scenarios vid en bokrasch – hur påverkas t.ex. bolag som H&M & Atlas Copco som har en stor utlandsexponering? Jag tänker att det kanske ändå är rätt så stort svenskt ägande i bolagen och vid en kris kanske många ägare tvingas sälja av?
H&M och Atlas Copco påverkas inte så mycket som bolag. Effekten av svenskar som säljer aktier vid en eventuell bomarknadskrasch är nog kortvarig då utländska aktörer skulle se nedgången som reapris. Om det blir en krasch på bomarknaden är det som märks snarare efterfrågan på produkterna som de lite mer Sverigefokuserade bolagen säljer, bolag som Byggmax, Clas Ohlson, MQ, Kappahl, etc. I närtid är det snarare hög arbetslöshet som skulle kunna dämpa efterfrågan, inte en bopriskrasch. Sen är ju prispressare som Byggmax mer redo för fattiga konsumenter är dyrare konkurrenter.

Hur kommer det sig att Alfa Laval inte har gått så bra de senaste åren?
Hur ser det ut för dem på kort, medel och lång sikt, enligt ditt tycker?
Alfa Lavals vinst har inte ökat och då blir kursutvecklingen därefter. På kort sikt är det fortsatt osäkert, men på lång sikt är det lovande. Jag har inte gett upp hoppet precis. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)