Q&A – Fonder och kostnader på sikt

Imorgon fredag är sista aktiechatten hos PA för säsongen. Ses då!

Jag handlar aktier via Swedbank, där courtaget är 99 kr/affär, vilket jag tycker är för mycket. Det lär finnas billigare. Jag har handlat mindre än 10 ggr år. Jag har även ISK där. Nu undrar jag, om jag kan köpa och sälja hos andra banker eller mäklare och ändå göra placeringarna på min ISK i Swedbank. Eller måste jag söka om nytt ISK där jag handlar? Kan du rekommendera en lämplig bank eller mäklare?
Vill du handla till annat courtage hos annan bank/mäklare måste du ha ISK där istället. Öppna ISK hos Avanza eller Nordnet. Sedan ska rätt blankett skickas in till din nya mäklarfirma. Läs t.ex. vad det står på https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/overforingar/overforing-vardepapper-isk.html.
De allra billigaste courtagklasserna/kundkategorierna finns hos nätmäklarna.

Jag gjorde en liten lathund för eget bruk som jag skickade till dig i början av året, tror jag. Nu har jag uppdaterat med en tabell för nästa år. Det visar sig då att vid låg avkastning blir beskattningen betydligt högre än för vanlig depå. Ingen nyhet varken för dig eller mig, men jag erkänner att jag blev överraskad över att beskattningen vid låg utdelning närmar sig 50%, om man nu accepterar mitt sätt att räkna förstås.
Det stämmer att om avkastningen är väldigt låg blir andelen som försvinner i skatt väldigt hög. Om din avkastning 2016 är 0,42 procent försvinner hela avkastningen i skatt. Det gäller med andra ord att ha mer avkastning än summan av statslåneräntan den 30 november föregående år plus 0,75 procentenhet.

Jag funderar dock om en sak gällande globala etf:er, såsom Vanguard Total World Stock Index Fund (VT). Det är väldigt lockande ha den som en del i en portfölj och få utdelning, men det som gör mig osäker är att den är i dollar (men det kanske jämnar ut sig över tid?) samt att på 3 år har den enbart gått upp ca 20%, medans exempelvis SPP Aktiefond global gått upp ca 60%. Det är rätt stor skillnad, och jag undrar om det motiverar ett val av Vanguard istället. Kan du förklara skillnaden i detta och vilket du anser vara det bästa valet? 
Den stora skillnaden mellan VT och SPP:s globalfond är att VT är noterad i dollar. Du har med VT alltså inte bara fått kursuppgången och utdelningarna utan även tjänat på den starkare dollarn då andelarna handlas i dollar. SPP-fonden handlas i svensk valuta som försvagats mot dollarn. Valutajusterat tror jag skillnaden i avkastning är rätt liten mellan fonderna. VT ger utdelningar, men SPP kan handlas utan courtage då det är en vanlig fond. Alternativen är ganska likvärdiga.

I din krönika i PA 2015-12-14 skriver du om aktiers genomsnittliga årliga avkastning. Var på Stockholmbörsens sajt kan man se detta för olika aktier? Jag menar direkt uttryckt i procent som t.ex 4,3 % för Electrolux på fem år.
Under titelraden där Electrolux står har du menyvalet ”Avkastning” på http://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/microsite?Instrument=SSE81&name=Electrolux%20B Där finns det.

Det sägs att indexfonder är så billiga. Många förespråkar dem, men om de tar MINST 0,40 % i total avgift blir det ju inte så billigt. Hur kan då så många tala varmt om dem? Obegripligt! Eller?
Ja, indexfonder är billiga men gratisfonder och aktier är billigast. Sen brukar jag inte tycka det är värt att jaga de där sista promilleenheterna i kostnad. Allt blir mycket på tio års sikt, både avkastning och avgifter.

Vad tror du om Volvo? Jag sålde rubbet i april för 118 och köpte tillbaka hälften för 77 i fredags, ser ju bra ut, men hur går det framåt? Jag har mycket preffar där jag inte bekymrar mig så mycket om kurserna.
Volvo är nog ingen dum investering nu, då aktien i alla fall kommit ned ordentligt i kurs.

Mitt problem är  Ratos som jag har i både KF och ISK, de sämsta ligger cirka 40% back, det lär bli en lång väntan. Å andra sidan blir det ju hög direktavkastning och låg skatt.
Ratos stamaktie är en dyster historia även inräknat utdelningarna. Märkligt hur det svängt för det bolaget. Ser svårt att för en vändning uppåt, men nedsidan borde vara begränsad.

2 reaktioner till “Q&A – Fonder och kostnader på sikt”

  1. Vad tycker du om Xact OMXSB Utd? Är det en bra bas i portföljen för att sedan fylla på med någon enskild aktie vid sidan om? Något speciellt att tänka på när man handlar med ETF:er?

    1. Det är en helt okej bas med de 80-100 största svenska bolagen. ETF:er har förutom courtaget vid handel nästan bara fördelar med vanliga fonder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)