Q&A – Leva på utdelningar som pensionär?

Äntligen tid för några av era frågor och svar att bli publicerade här ”i media” igen. 🙂

Hur tänker du kring utdelningsinvestering när det är dags att pensionera sig? Är det inte ganska riskabelt att ligga tungt i utdelningsaktier när man ska pensionera sig, ifall det blir en stor börskrasch exempelvis? Dvs. för utdelningen lär väl sänkas en hel del i en sådan situation. Värt att sälja av en bit av kapitalet eller bara dumt, eftersom man ska leva på utdelningen?
Många bolag sänker inte utdelningen bara för att det blir en kris. Se på trenderna på hernhag.se/utdelningar De bolagen har inte sänkt på jättelänge. Bara enstaka lär sänka om det blir kris. En sänkning kanske inte är hela världen heller om den är begränsad. Ska du leva enbart på utdelningen tycker jag du ska behålla.

Jag såg att du skrivit en artikel om Norrpadas konkurs. Jag satsade en liten summa i Norrpada men har pga personliga omständigheter haft svårt att följa upp vad som egentligen hände företaget. Jag gissar att mina och alla investerares pengar är borta för gott… Men hur kan man som enskild aktieägare vara säker på att allt gott rätt till? Har du något tips hur man kan få klarhet i förloppet? Och om man som enskild aktieägare har några rättigheter överhuvudtaget i dylik händelse? Hur som helst, jag har lärt mig en dyrbar läxa.
Ja, allt är säkert borta. Den stora frustrationen är att ledningen inte var tydligare med vilken burn rate man hade i kassaflöde och hur nära man var konkurs om inte husbyggande och försäljningarna av det kom igång. Troligen ligger inget brottsligt bakom, utan bara svåra förutsättningar i Ryssland, blåögda prognoser och inkompetens. Aktieägarna är för få för att det ska kunna bli grupptalan/stämning och bolagsledningen skulle ändå antagligen inte ha råd att betala tillräckligt om aktieägarna mot förmodan skulle vinna ett sådant mål.

Eftersom jag är rädd om mina besparingar satsar jag på Spiltan Räntefond Sverige. Är det typ smart att lägga alla pengar där…..
Nja, det är inte nödvändigtvis smartast med en korträntefond men tryggt och säkert är det i vart fall.

Har en aktieportfölj med följande aktier (% är tänkt ca fördel. när jag är färdiginvesterad. 4 aktier är gamla innehav och kommer justeras i % med köp i dom nya bolagen):
H&M 22% (större % idag)
Swedbank 16% (större % idag)
Investor 15%
Skanska 12%
Boliden 9% (större % idag)
Betsson 7%
Unibet 6%
Tele2 5% (större % idag)
Bure Equity 4%
Avanza Holding
Skulle vilja ha Melker S. oxå men en portfölj med få bolag som gått bra…… Portföljen kommer behållas i minst 15-20 år med sporadiska investeringar, tätare köp nu i början. Tankar och åsikter om mina val/fördelning?
Din portfölj ser bra ut, men du ska i vart fall inte ligger tyngre än 16% i Swedbank när du är klar med portföljbygget. Boliden ser lite tung ut också. Kan du få in mer Bure och Melker Schörling (om det blir rekyler nedåt) vore det tryggare.

7 reaktioner till “Q&A – Leva på utdelningar som pensionär?”

  1. Tack för en väldigt bra sida. Hypotetiskt, du ska leva på 12 milj. Du har inga andra inkomster, mer än fattigpension(7000/m ca före skatt) när den dagen kommer. Hur tillgångsallokerar du? Maxar utdelningar? Strategi? En frågeställning som man ser då och då, mest belopp som varierar. Vore intressant att höra hur du skulle resonera.

    1. 12 miljoner är det inga problem att leva på. 2 miljoner i kontanter eller kort räntefond för att kunna ha cash för att lyxa till det eller göra roliga livsinvesteringar etc. 10 miljoner i utdelningsaktier ger med 3-5 procents genomsnittlig direktavkastning 300-500 tusen kr att leva på. Ja, lite avkastningsskatt tillkommer, men att sprida riskerna mellan 15-30 olika aktier och ETF:er i Sverige och USA räcker långt. Det mesta placerat i Sverige för att slippa valutakursförändringar.

  2. Hej marcus. Angående Berkshire Hathaway kan man ha den istället för global index fond? Jag är inte ute efter utdelningar. Det är på 15 årssikt. 10 svenska aktie du rek. Att köpa månadsvis i isk med god tillväxt. Mellanrisk.
    mvh.jacke77

    1. Hej! Berkshire Hathaway är snarare ett alternativ till USA-fond än en globalfond, men flera av Berkshires innehav är globala så till viss del kan det ersätta en globalfond.

  3. Hej Marcus.
    Du skriver mycket om direktavkastning och här ovan nämner du 3-5%
    Men har du nån idé, tanke eller målbild man kan ha till sin portfölj?
    I min aktieportfölj låg jag på nästan 4% i år och totalt med fonder på 3,1%.
    (fonder räknar jag med noll i direktavkastning)
    Men nu har jag möblerat om en hel del så för 2017 är aktier cirka 4,5% och totalt cirka 3,7% ( I nuäget iallafall om utdelningarna står sig)
    Är det en vettig nivå? Förstår det såklart beror på vad jag har för aktier men det är cirka 1/3 del investmentbolag. Drygt en 1/3 del storbolag och resten lite mindre bolag som ändå ger utdelning 🙂

    Mvh Micke

    1. Hej!
      Det låter som vettiga nivåer. Det är som du vet ingen exakt vetenskap vilka procentsatser du ska sikta mot, jag kan bara ge tumregler etc.

      mvh
      Marcus

  4. Hej.
    Tack igen 🙂
    Nä det är ju tyvärr inte nån exakt vetenskap!
    Men känns bra få en kommentar från en erfaren placerare.
    Det uppskattas!
    Så det inte är helt galet tänkt iallafall.

    Mvh Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)