Q&A: Min portföljavkastning över tid, kvantitativa metoder, portföljcheck

 

Hej alla, här kommer nya frågor och svar så du har lite läsning över resterande påskhelgen. 🙂 Som jag skriver i svaret om min portföljavkastning så påminner mitt sparande lite om en blandfond, eftersom jag kör med säkra kort. I nedgång slår jag alltid Stockholmsbörsen, som förvisso är ganska ointressant i jämförelse då jag placerar ganska annorlunda.

Jag är en aktiv placerare som för mesta dels har Grahams principer och ramverk som investeringsverktyg. Detta gör att utdelningsaktier sällan kommer ner till de nivåer jag är villig till att köpa på. Därför undrar i och med lansering av din bok (som jag för övrigt beställt.) och med den strategin du har använt dig av. Vad är ditt trackrekord över tid? Vad har din portfölj presterat över tiden?
Härligt att du köpt min bok, tack för det. Min defensiva portfölj av börshandlade sparprodukter (främst aktier) brukar ge i genomsnitt 7 procent om året (mätt både på fem och tio år). Jag har aldrig placerat som börsindex och har nu 40% i dollarnoterade tillgångar (aktier och ETF:er) och 25 procent i preferensaktier. Utifrån portföljens låga risk och relativt låga svängningar i värde är det en ganska bra riskjusterad avkastning. Jag ökade fokus rejält mot utdelningsaktier och ETF:er som ger utdelningar från och med 2012. Det var då jag så att säga placeringsmässigt hittade hem fullt ut. 🙂 Min aktieportfölj påminner sedan dess lite om en utdelningsfokuserad blandfond.

Jag har läst din bok och gillade den mycket. Det har tagit mig minst 25 år och en hel del kostnader att komma fram till ungefär samma slutsatser. Kvantitativa investeringar verkar spännande och lönsamt, men jag har inte hittat någon bra förklaring om vad det egentligen innebär. Skribenterna verkar tro att alla redan vet, alla utom jag då. Och så är det alla förkortningar EV, EBIT, P/B, NCAV, FCF osv
Kvantitativa investeringsmetoder är att du inte använder någon bedömning alls utan köper utifrån vissa kriterier som räknas fram matematiskt, exempelvis alltid äga de 20 aktier med lägst P/E-tal oavsett vilka bolag det är. Jag har nog aldrig rekommenderat någon att satsa hårt på kvantitativa metoder, men hittar du en bra sådan fond så kan det komplettera ditt sparande. Några av förkortningarna du nämner finns i ordlistan sist i min bok. 🙂 EV står för Enterprise value och betyder företagsvärde. FCF är fritt kassaflöde. Ibland dyker förkortningar etc upp på dagens definition. Annars hittar du det mesta om du söker på http://www.investopedia.com/

Jag skulle verkligen uppskatta en kommentar på min aktie-portfölj;
Tele2 B, Securitas B, Atlas Copco B, H&M B, ICA gruppen, Lundbergs B.
Förslag på andra bolag att utöka med? Just nu har jag ganska lika fördelning på dessa. Vilket bolag skulle du ligga tyngst i av dessa?
Ser ut som en bra portfölj. Jag skulle nog ligga tyngst i Lundbergs och H&M. Förslag på fler bolag är Investor och Castellum.

Jag vill börja spara i aktier har 50000 kr och börja med och sen 2000kr/månaden i 20 år till mina barn. Jag har tänkt investmentbolag 4-5 st kanske 1-2 preferensaktie eller vad tycker du? Har du några förslag? Jag har köpt din bok och tyckte att den var jätte bra. Den gav mig lust att börja spara till mina barn.
Så trevligt att du gillar min bok. Bra investmentbolag är t.ex. Investor, Lundbergs, Kinnevik, Latour och Melker Schörling. Preferensaktier jag gillar är bland annat Akelius Pref och Balder Pref, ja egentligen är alla preffar som ger 5-8 procent i direktavkastning rätt bra som alternativ till räntesparande.

Intressant artikel idag om Karo Pharma. Hur gör man rent praktiskt om man vill teckna fler aktier i nyemissionen? Hur går man tillväga?
Är du aktieägare ska du få ett erbjudande om att teckna senast under nästa vecka. Det går också att köpa ännu fler teckningsrätter och anmäla att du vill utnyttja dem.

Vi undrar vilken av dom nya aktieemissioner känns nu värda ett försök, behålla eller snarare överväga en eventuell snabbvinst? Vi tycker att det som finns nu hos Avanza och Nordnet skall vi hoppa över (dom hade sist några spännande bolag så nu vill vi inte missa någon.
Exakt just nu är det ingen nyintroduktion på gång som är intressant.
Redan noterade aktiers nyemissioner går det att teckna i, men bolagen blir i regel inte bättre bara för att de har nyemission.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)