Q&A – Portföljstrategier och depåval

Den här veckans frågelåda med svar handlar främst om portföljstrategier och om vilken depå du ska välja. Med ordet depåval i rubriken avser jag alltså inte det havslevande djur som kallas för val för de har inga aktiedepåer. 🙂 Men det förstod du säkert.

Är det läge att börja köpa nu eller vänta tills efter sommaren?
Det enda jag kan säga om när du ska köpa aktier är då och då för att sprida ut riskerna.

Är det bättre att ha de amerikanska aktierna i en KF?
Amerikanska aktier kan jag rekommendera dig att ha i en KF, ja.

Låt oss anta att jag exempelvis har 1 miljon kronor som jag sparat ihop. Hur skulle du fördela dessa pengar? Jag tror det var Benjamin Graham som har sagt något i stil med att man ska ha max 65% av sitt kapital investerat på börsen och ha 35% utanför. Hur förhåller du dig till följande resonemang? Jag tycker det låter ineffektivt att ha så mycket utanför börsen men det kan nog ge en god trygghet.
Tumregeln är 25-75 procent, alltså att du ska ha minst 25 procent och max 75 procent i aktier. Du vill ju inte stå utanför börsen när det går upp, men heller inte vara fullinvesterad när det går ned. Var du ligger i intervallet beror på vad du trivs med. Jag skriver faktiskt om denna tumregel i min bok. hernhag.se/boken
De senaste åren har jag rekommenderat preferensaktier istället för ränteplaceringar, så andelen ”räntor” blir ju då lägre en sanning med modifikation.

Tips om hur vi ska förföra med följande depå där vi har ett antal aktier med reavinster?
* Sälja skatta och reinvestera i ISK.
* Ligga kvar.
* Sälja en del och behålla en del.
Inget behov av pengarna inom överskådlig framtid.

Det borde löna sig sett över många år att skatta av och flytta in i ISK eller KF, men det är inte så att jag ger rådet att göra det direkt. Tajming är svårt och skulle räntorna börja stiga blir ju beskattningen i ISK och KF allt mindre fördelaktig. Att du har en del av ditt sparande utanför och undviker att sälja och skatta av redan nu kanske kan ha en fördel rent strategiskt, istället för att gå ”all in” på schablonbeskattade depåer.

Jag månads/kvartalssparar i en aktieportfölj och funderar på hur jag ska hålla den viktad. Har en sparhorisont som är långt borta, dvs. 30 år drygt. Har cirka 10 olika aktier i diverse branscher varav tre är investmentbolag. Ska jag hålla värderingen ungefär lika på alla, dvs. marknadsvärdet per företag ska vara ungefär lika, eller ska man satsa på respektive bransch? Eller hur ska jag tänka? Så här ser fördelningen ut just nu:
Industrivaror tjänster 17,28%
Bank 21,73%
telekom 10,77%
dagligvaror 20,96%
hälsovård 12,91%
finans och fastighet 22,73%
Utifrån det faktum att du sprider riskerna mellan flera olika branscher och bolag skulle jag säga att bolagsvalen är det viktiga. Om du har 15% eller 20% i en viss bransch en viss dag avgör inte. Procentsatserna kommer dessutom att ändras över tid beroende på hur aktierna går. Så länge du inte får säg fyra eller fem gånger större vikt i en bransch än en annan behöver du inte vikta om mellan branscher och så länge inget bolag känns helt överviktat i portföljen eller övervärderat sett till P/E-tal etc kan jag inte säga att du behöver någon likaviktning mellan aktierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)