Q&A: Recipharm, oberoendet i Scania & skatt på ISK

Recipharm erbjuder förvärv genom nyemission men fastställer inte till
vilken kurs. Den anges ligga mellan 72 och 86 kronor per aktie. Vad eller
vem bestämmer vilken kurs det blir? Tänker du förvärva några?
De som bestämmer det slutliga priset är investmentbankerna som tar hand om nyemissionen åt bolaget. Exakt hur de bestämmer var i intervallet slutpriset hamnar vet jag inte, men jag utgår från att bankfolket när de säljer in aktierna till sina kunder känner av hur mycket kunderna är beredda att betala. Personligen vill jag veta hur mycket jag ska betala för en aktie, så om det blir 72 kr eller 19 procent dyrare (alltså 86 kr) är mer än vad jag tål så jag avvaktar. Jag har dessutom rätt många aktier i min portfölj nu…

Den oberoende kommitté som utvärderade budet på Scania är styrelsemedlemmar och styrelserepresentanter i Scania hela bunten. Det är väl intressant när man tänker på definitionen på oberoende? Här gäller det saftiga bonusar, som riskerar att försvinna för styrelseledamöter när VW sätter in sitt gäng. Styrelserepresentanterna är naturligtvis måna om sina arbetsplatser. Tycker du att jag är fel ute?
Det är intressant, men definitionen av oberoende handlar i dessa sammanhang främst om huruvida en ledamot är oberoende gentemot huvudägaren eller inte. Kommittén är rent ägarmässigt oberoende mot huvudägaren Volkswagen, men som du skriver är de inte ekonomiskt oberoende av situationen då de säkert åker ut ur styrelsen om uppköpet genomförs. På så vis kan deras nej vara att de talar i egen sak och dessutom antagligen inte vill sälja ut det sista av Scania utan en strid. Mot Scania är de minsann inte oberoende.

Som jag har förstått det skattas alla sammanlagda INSÄTTNINGAR på ett ISK. Således får jag betala dubbel skatt på mitt kapital om jag tar ut det och har det på ett bra sparkonto och sedan vid behov när börsen gått ned stoppar in det i ISK igen, trots att det i praktiken (exkl värdeförändring) är samma kapital som förts ut och in? Stämmer detta? I sådana fall verkar det tämligen slösaktigt att gå ut och in ur en ISK när det bara gäller en kortare period. Bör jag istället investera i räntefonder, obligationer och dylikt i min ISK? Jag funderar på att investera i Spiltan Räntefond, är det ett vettigt val i dagens situation?
Även om insättningarna blir en liten del av en i nuläget låg avkastningsskatt är det mig veterligen som du är inne på rätt att inte flytta pengar in och ut ur en ISK. Lite beroende på om du har pengarna inne i ISK över en eller flera av de kvartalsvisa avläsningarna. Ska ISK löna sig ska du ha en avkastning på årsbasis som är över statslåneräntan sista november året innan. De flesta räntefonder slår detta, vilket betyder att du kan få en aning avkastning även (efter schablonskatt) även på t.ex. Spiltan Räntefond Sverige i en ISK. Med det sagt är jag ingen skatteexpert eller nagelfarare av sådana här regler.

———
Tack för frågorna och svaren och veckan som varit. Fler aktiechattar om fredagarna med PA kommer.
/Marcus Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)