Oftast är det för svårt för vanliga småsparare att hänga med ens en de lite längre börsnedgångarna, då vi inte vet om de blir ett halvår eller tre år långa. Det är först med facit på hand som vi kan se vilken månad eller vilket år det vände upp för gott. Med det sagt så säger jag aldrig att man ska köpa allt på en gång eller vara fullinvesterad efter flera år av börsuppgång. Det här med att ha torrt krut att köpa mer för brukar jag också tipsa om. Det är mitt sätt att utnyttja nedgångarna. Kavastu är mera all in eller all out vilket förstås kan löna sig mycket mer om man kan det strategin. I alla fall med en del av kapitalet tycker jag man kan avvakta nu när trenden är ned, men många skulle stressa upp sig om de står helt utanför och ser hur det går upp, för de vet ju inte om det bara är en upprekyl eller vänt för gott.
Jag föreslår att du skaffar ett ISK-konto som du äger. Fördelen är att om du istället har två olika ISK kommer avkastningen antagligen att skilja sig åt i de olika kontona (beroende på vilka aktier du köper). Vill du att barnen ska dela lika på kapitalet (få lika stor summa en dag i framtiden) är det ett konto som gäller. Låt det stå i ditt namn så kan du ge kapital till barnen när du tycker de ska få det oavsett ålder. Annars kan de göra som de vill när de fyller 18 år, vilket trots allt är en ganska ung ålder. 🙂 Ett ISK ger dessutom en del administrativa fördelar, med bara ett inlogg och så vidare.
Både Fortum och Volvo har problem just nu med lite kärv efterfrågan. Det är inga självklara aktier. Exempelvis Fortum delar ut mer än hela årsvinsten ett normalår, men de har stor kassa. Vänder det så finns det ju potential i båda aktierna. Jag brukar rekommendera investmentbolag som grund och sen aktier kopplade till dina intressen eller till megatrender som du tror på. Stabila utdelningsaktier som som de på hernhag.se/utdelningar som fallit i kurs, etc.
Välj aktier bland de jag nämner på http://hernhag.se/brabolag/ och http://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/stabilaste-utdelningsaktierna/
Långsiktigt är aktier bäst, men det är inte helt fel att i dessa skakiga tider komplettera med fonder och andra tillgångar. För sparande åt barn brukar de flesta experter säga 100 procent i aktier och aktiefonder. Månadssparar ni är det lika bra att satsa på aktier.
Jag kan inte de bolagen, men shipping är en svår bransch. Långa kontrakt är bra, men har de stora skulder kan de bli problem när lånen ska läggas om mitt i kristider. Antagligen är det något sånt som marknaden räknar med. Ibland tillverkas det dessutom många båtar så det blir överskott under lång tid.
Jag föreslår ett stor svenskt investmentbolag som Investor, Kinnevik eller Lundbergs som grund. Ett alternativ är Spiltan Aktiefond Investmentbolag.
Vi ses väl på aktiechatten hos PA om fredagarna kl 10? 🙂
Hej Marcus.
Vad tycker du om Sobi i långsiktiga portföljen nu när jag sålde Meda? Är den köpvärd eller vänta efter rapporten?
Vad tycker du om Duni och JM vid dagens kurs? Är dem bra långsiktigt? Köprek i börsveckan. Tack för svaret i förhand.
Mvh.jacke77
Hej! Sobi är en bra chansaktie, även om risknivån är klart högre än i Meda. Duni och JM ser båda okej ut.
Fundering kring det du skrev om att barnen kan dela ISK. Bra poäng att det blir likt när det skall delas upp. Men om ena barnet är 18 och skall få ut sin del så blir det ju orättvist om det andra barnet som är 15 fortsätter att få pengar. Då måste man fortsätta ge 18åringen halva 15åringens peng? Pga den fick dela på 18åringens första 3 barnår.
Och om ena barnet får en födelsedagspresent som skall investeras så blir det ju lite konstigt även där. Bör man kanske ändå ha individuella konton (ISK) för gåvopengar och dylikt? En lösning på det sista är ju att sätta gåvopengar på barnens räntekonton. Sen kan man ta en jämn summa ifrån bägge kontona och sätta in på den gemensamma ISKn.
Svårt att finna en perfekt lösning på detta. Barnen behöver ju inte få alla pengarna är de är 18. Ett sätt kan ju vara att vänta till alla barnen är myndiga, men då får somliga vänta längre än andra barn.
Ja, en kombination av ett ISK och varsina sparkonton etc är nog bättre än bara ISK.
Finns det någon särskild anledning till att du inte nämner kapitalförsäkring åt barnens sparpengar med tillhörande förmånstagare? Utan istället rekommenderar ISK? Pro:s and con:s enligt dig?
/Nyfiken småsparare
Nej, jag brukar bara utgå från en ISK som standardsvar, men för barnsparande har ju en KF en fördel då du kan ha förmånstagare som får kapitalet om du dör. Lever du tillräckligt länge blir det ju i båda fallen upp till dig att föra över kapitalet till barnen när du tycker det passar.