Råd till nybörjare, fondportfölj, gamla kurser, KF och rådgivning

Dags för ännu en omgång med frågor och svar:

I din intressanta chatt nämnde du svårigheten att få tag på gamla aktiekurser. På många bibliotek kan man läsa äldre tidningar – arkiverade ex eller mikrofotograferade. Där hittar man gamla börskurser. Jag har själv använt denna möjlighet och på så sätt fått ett försvunnet ingångsvärde godkänt genom att hänvisa till källan. Det gäller att veta ungefär när aktierna köptes.
Kul du gillar chatten. Ja, det går att få fram gamla aktiekurser på bibliotek, men det jag helst velat ha å jobbets vägnar är dagsdata i digital form, helst i Excel. Men frågeställaren på aktiechatten skulle kunna ta reda på sina kurser via ett bibliotek, så det borde jag ha svarat.

En fråga om ISK! Jag är sen många år kund hos Swedbank och har en del placerat i deras Kapitalförsäkring som vad jag kan förstå har liknande villkor. Min ”rådgivare” lägger gärna investeringar där!? Det skulle vara intressant om du ville jämföra dessa alternativ. Varför fortsätter banken att prioritera sin kapitalförsäkring och vilken form är fördelaktigast för mig? För övrigt tycker jag det är mycket obehagligt att hela tiden veta att dessa ”rådgivare” hela tiden måste ta hänsyn till banken och sig själva också. Det är ju nästan så att man behöver en rådgivare som övervakar ”rådgivaren”. Varför finns det inte rena, fristående objektiva rådgivare att tillgå!!?? Eller finns sådana ? Det skulle vara väldigt intressant i så fall.
Utifrån vad jag kan se på Swedbanks hemsida betalar du en rörlig avgift på minst 0,2% beroende på kapitalets storlek i kapitalförsäkringen och vilken typ av KF du har. Detta utöver den vanliga schablonskatten. Extraavgifter av det slaget kan du slippa helt hos nätmäklarnas kapitalförsäkringar. Enligt löften när ISK infördes skulle ingen bank ha avgifter, så i ISK skulle det bli lite billigare för dig även hos Swedbank. Kanske kan detta förklara din ”rådgivares” iver för kapitalförsäkring. Rådgivare hos banker är lite som säljare ibland.
Rådgivning mot betalning är en bransch jag inte kan så väl, men jag känner till fondrådgivare som Indecap.
Även om jag indirekt pratar i egen sak är ju en prenumeration på Privata Affärer bra ett sätt att få oberoende råd och granskningar av privatekonomi.
🙂

Jag har nyligen blivit riktigt intresserad av aktiemarknaden och genom lite försäkringspengar jag håller sakta men säkert på att bygga min portfölj… Problemet är att jag känner mig lite tappad på vissa områden. Det är mycket snack om p/e-tal etc som jag inte riktigt begriper. Hur skulle du gå tillväga för att hyfsat fort lära dig det mest väsentliga man behöver veta för att handla med aktier?
Ett sätt är att läsa de många gratis aktieskolorna som finns på nätet. Privata Affärer påbörjade dessutom en aktieskola i senaste numret. Det viktigaste är nog därefter att fortsätta handla så du får mer erfarenhet och perspektiv, men ta det försiktigt i början och satsa på bolag i branscher du kan något om och tror på. Det tar rätt lång tid innan man hittar rätt aktiestrategi och rätt aktier utifrån vad man har för tid, intresse, nerver och magkänsla etc. Det tog mig i mitt privata sparande ca 10 år innan jag kände att jag verkligen hittat hem och fått balansen mellan olika aktietyper. Förhoppningsvis går det snabbare för dig.
🙂 
P/E-tal: Börsvärdet delat på årsvinsten, alternativt aktiekursen delat på vinsten per aktie. P/E-talet ger bäst vägledning om det relateras till resultatutveckling.

Jag har ett vilande bolag där jag har ett kapital som skall ligga i 5 år. Har placerat det defensivt enligt följande. Adrigo Hedge, Brummer Multi-Strategy xl, Camelot, Nordic European och Skagen Global. Har börjat att fundera på om det inte är lite väl defensivt med tanke på placeringstiden och att alla hedge fonder verkar att det svårt att leverera resultat nu och kapitalet ligger i en och kostar avkastningsskatt. Vad tycker du och har du några förslag på förändringar?
Hedgefonder kan leverera olika bra resultat beroende på börsklimatet, så de kan komplettera varandra. Jag kan inte alla dina hedgefonder så bra, men på fem års sikt skulle jag gärna se även Skagen Kon-Tiki i ditt sparande. I somras såg jag att Skagen Kon-Tikis 35 största innehav handlas till 9 gånger fjolårets vinst. Årets p/e-tal är 7,8. Låga värderingar och eftersläntrare bör du oavsett val av fonder sikta mot om du börjar köpa aktier nu efter flera års börsuppgång.

—————

Det var frågestunden för denna gång. Nästa aktiechatt hos PA är som vanligt på fredag klockan 10:00.

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)