Idag sålde jag mitt lilla innehav i Ratos Preferensaktie. Tyckte den blev väl dyr kring 1940-1950 kr där kursen dessutom vänt ned tidigare. Jag fick 1940 kr per aktie, vilket tillsammans med utdelningen i november sammanlagt gav mig 5,9 procents avkastning på exakt tre månader. Det blir ingen dålig årsränta på ett så pass tryggt innehav.
Frågan är bara vad jag ska göra istället för pengarna? Vänta på rekyl i Ratos Pref och andra aktier? Alla räntor pekar nedåt så det är snart bara aktier kvar som kan bra avkastning.
Jag undrar om du ser någon särskild risk att Ratos preffen kommer gå sämre framöver, eller om det bara kändes rätt göra en kortare trejd? Varför ”ge upp” närmare 6% långsiktig säker avkastning i dessa tider med låg ränta om man inte har ett givet ställe med bättre avkastning att stoppa pengarna? Är det värt att leta nedgång i samma pref när nästa utdelning snart kommer? Jag trodde att man sällan trejdade i preffar.
Jag köpte Ratos pref efter att ha läst din blog i höstas, och planen var/är att ha kvar denna post länge för att få bra avkastning då jag mest är likvid i övrigt just nu. Så det är intressant att höra hur du tänker kring din investering.
Den 21 oktober skrev du vid köpet:
”Inlösenkursen är 2012,50 kr fram till och med årsstämman 2017 och därefter till 1837,50 kr. Därmed kan jag få en minimal kursförlust om Ratos mot förmodan skulle lösa in aktierna om några år. Ratos affärer i olika branscher är det som sänker risken och att stamaktien får så oerhört mycket mer utdelning än preferensaktien gör att om det går riktigt dåligt för Ratos är det långt kvar tills preffens utdelningar är i farozonen.”
Men även:
”Alla preffar jag har kan jag tänka mig att sälja om priset blir för högt. Det finns alltid alternativ på något vis. Ratos Pref får vi se hur den går på korts ikt, om jag köper mer framöver eller säljer om den mot förmodan återhämtar sig snabbt. I grunden siktar jag på att behålla den och andra aktier väldigt länge.”
Hade Ratos Pref legat kvar under 1900 kr hade jag behållit, nu ligger den längre över den framtida inlösenkursen 1837,50 kr. Direktavkastningen är 5,1 procent ett par år till och det finns preffar som ger mer. Dessutom är min portfölj ändå full av preffar och jag har lite för många börsinvesteringar att hålla koll på. Det blir säkert bra om du behåller Ratos Pref, men jag tyckte det var kul att casha hem när mitt lilla Ratos-innehav gått relativt bra så snabbt. Går det ner köper jag nog tillbaka. Allt beror på om jag tycker jag hittar köplägen någon annanstans.
Okej det förstår jag, aldrig fel att ta hem en fin vinst i rätt läge 🙂 Det blir intressant att höra vad du gör med pengarna istället.
Har du några tips på bra ”säkra” preffar förutom Ratos och Akelius att utöka sin portfölj med nu och behålla minst tre år?
Om man tänker att man idag har preffar för 20% av sitt kapital och är ganska likvid med resten, så får man 18% avkastning på tre år med 6% utdelning.
Om man istället skulle ligga likvid med detta 20% kapital och vänta på en börsnedgång och fånga aktier efter 30% nedgång och följa med upp igen gör man 30% vinst.
Kan man säga att man tar en risk i att denna nedgång inte kommer eller tar längre tid, för 12% extra vinst jämfört med att köpa preffar idag? Självklart blir detta väldigt hypotetiskt och knappast exakt, men är det ett helt fel sätt att tänka?
Jag antar att det kanske är bättre att äga preffar under börsnedgången och växla om till aktier vid lämpligt tillfälle?
Det blev ett längre inlägg än jag tänkt mig, men det blir ju så när tankarna sätter fart, den som har tid och lust får gärna ge sin syn på saken.
Du verkar tänka rätt. Det är riktigt att det finns en risk att en nedgång inte kommer, att den kommer men blir kortare eller längre i tid respektive djupare eller grundare än man tänkt sig. Preferensaktierna faller mindre än stamaktier när börsen går ned, men riskjusterat ger dem i låginflationsmiljö bra avkastning jämfört med de riskablare stamaktierna.
På sikt lönar sig å andra sidan stamaktier i bra bolag bättre än preferensaktier, som i sin tur antagligen blir bättre än kontosparande. En för dig lämplig blandning av olika tillgångsslag är det jag rekommenderar.
De flesta förvaltande fastighetsbolagen har bra preffar, Klövern, Victoria Park och Amasten gillar jag nu.
Okej tack det var bra tips och gav mig lite att fundera över!
Kan det vara en lämplig strategi att utöka sitt innehav av preffar med 10% av sitt totala kapital inom kort innan nästa utdelningsperiod, och att vänta med stamaktieköp tills nästa dipp kommer?
Det kan det vara, fast frågan är om du ska köpa före eller efter preffarnas kvartalsutdelning. De sjunker ju ofta med utdelningsbeloppet.
Jag trodde det var lämpligt att köpa preffar nu kort efter deras utdelning och kanske hinna följa med på en eventuell kursuppgång samt fånga nästa utdelning. Eller är det oftast bäst att köpa preffar precis efter utdelningen kanske.
Jag har försökt hitta information angående när det är lämpligt att köpa en preferensaktie, men har inte hittat något än.
——–
Hoppas inte denna text blir för lång, men här är ett urklipp från en artikel hos aktiespararna år 2012 angående risken med preferensaktier.
Jag tycker det verkar konstigt när de skriver att bolaget kan börja återköpa aktier för halva värdet om preffen rasat.
Tar de för givet att den handlas över inlösenkursen, eller är inlösenkurser något nytt? Eller kanske jag missat något uppenbart.
”Det är ju mycket vanligare med mellanlägen, där bolaget i fråga varken är superstarkt eller konkursmässigt. Här är det i stället en glidande skala, där preferensaktieägaren är klart mer rättslös än obligationsägaren. Kort sagt är preferensaktieägaren utlämnad till huvudägarens nåd och nycker snarare än till bindande avtal.
Tänk dig bara följande exempel: Ett fastighetsbolag som gett ut ett stort antal röstsvaga preferensaktier hamnar i finansiell knipa och tvingas av bankerna att slopa all aktieutdelning. Båda aktieslagen rasar så klart, och låt oss anta att preferensaktien, med noll i direktavkastning, handlas till halva det underliggande värdet. Vad händer sedan om bolaget efter ett par svåra år återigen får näsan ovanför vattenytan och förfogar över ett fritt kassaflöde? Vad ska styrelsen göra med pengarna?
Ett alternativ är att återuppta utdelningen till preferensaktieägarna, vilket vore bingo för dessa. Ett annat uppenbart alternativ är att i stället börja återköpa preferensaktier som handlas till halva värdet. Återköp vore klart bäst för stamaktieägarna, och det kan också påstås att det vore bäst för bolaget i en vidare bemärkelse.
Med tanke på att röstkontrollen vid bolagsstämman sitter hos stamaktieägarna är det rätt stor risk för att bolaget väljer återköp i stället för preferensutdelningar. Detta exempel kan alltså leda till en saftig förlust för preferensaktieägarna. Något motsvarande kunde inte ha skett med en företagsobligation.”
Jag tror inte det spelar så stor roll när man köper preferensaktier. Det stiger ofta fram emot utdelningsdagen, och backar sedan med utdelningsbeloppet.
Det går antagligen för att bolag att börja återköpa preferensaktier över börsen om de är billiga. Tvingad att sälja då kan du inte bli, det blir du bara om bolagsstämman beslutar om inlösen till den höga och i förväg bestämda inlösenkursen. Gör de återköp över börsen för att de har råd kommer ju kursen på preffarna att stiga. Med det sagt är jag lite osäker på vad artikeln exakt menar med återköp. Det är ju som sagt skillnad på vanliga återköp och inlösen.
Ok, ja jag tyckte artikeln från Aktiespararna verkade lite otydlig.
Ändå lärde man sig nåt av svaret som vanligt, så tackar för det!